Beroliger fansen etter oppsiktsvekkende uttalelse

Nå er Carlsen klar for VM-kampen mot Anand.

SOTSJI (Dagbladet): For tre uker siden kom Magnus Carlsen med en oppsiktsvekkende uttalelse: Verdens beste sjakkspiller manglet selvtillit. Under en måned før han skulle sette VM-tittelen på spill i kampen mot Vishy Anand, var han ute av form. Da det 23 år gamle unikumet landet i den russiske vertsbyen Sotsji i går kveld, beroliget han imidlertid den norske sjakkfansen.

- Selvtilliten er bra nå. Jeg føler jeg har jobbet bra de siste ukene. Nå tror jeg at jeg er klar. Og jeg vil være enda mer klar etter at jeg har vært her noen dager, forteller Carlsen til Dagbladet.

- Er favoritt I løpet av bare tre uker har altså formpilen snudd. Etter å ha underprestert i turneringer i både august og september, har Carlsen arbeidet ydmykt for å finne tilbake til sitt øverste nivå. Det gjør at han nå ikke er redd for å si at han er bedre enn motstander Vishy Anand.

- Jeg regner meg som favoritt hvis jeg spiller opp imot mitt beste, men det nytter ikke å spille slik jeg har gjort de siste turneringene. Å være på topp fra starten av blir det viktigste. Hvis jeg ikke er det, kan det fort straffe seg, forteller Carlsen

Helt ny match Indiske Anand overrasket stort med å kvalifisere seg til en returkamp om sjakkens gjeveste tittel. Det medfører at begge spillerne har rikelig med erfaringer fra det forrige møtet. Det betyr nødvendigvis ikke at de blir gjeldende denne gangen. For selv om aktørene er de samme, er forutsetningene annerledes.

- Dette er en ny kamp. Den kommer til å leve sitt eget liv, sier Carlsen.

Han ankom folketomme Sotsji sammen med sine trofaste følgesvenner - manager Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen. Sistnevnte var glad for å være tilbake i VM-manesjen.

- Det er fascinerende å få være med på slike viktige, store arrangementer sammen med sønnen min. Jeg var her på inspeksjon for en måned siden. Da så alt veldig bra ut, så jeg gleder meg til oppholdet og matchen, sier Henrik Carlsen til Dagbladet.

Fellen Carlsen må unngå Når årets første VM-brikke flyttes på lørdag klokken 13.00, vil flere millioner mennesker følge oppgjøret verden over. Spekulasjonene rundt hvordan den prestisjefylte returkampen vil ende, er uttallige. Spillselskapene tilbyr for eksempel 1,25 ganger pengene i retur ved Carlsen-seier. Sjakkekspertene tror imidlertid at VM-kampen kan utvikle seg til å bli langt jevnere enn det oddsen tilsier.

Redaktøren for det internasjonale magasinet «New In Chess», Dirk Jan ten Geuzendam (57), er blant dem.

- Basert på den informasjonen vi har, vil det være ganske utrolig om Anand vant denne kampen. Det gir deg likevel ingen garantier - bare et estimat, sier ten Geuzendam til Dagbladet.

- Magnus er advart Den høyt respekterte nederlenderen er samtidig klar på hva Carlsen må unngå om han vil beholde tittelen.

- Anands håp er at Magnus ender opp i hans åpningsforberedelser. Det er så enkelt. Hvis det skjer, blir det et dynamiske midtspill - og da er Anand en ekstremt farlig spiller.

Som resten av sjakkverden, gleder ten Geuzendam seg til det første partiet finner sted førstkommende lørdag. Han mener Carlsen må avfinne seg med at det vil bli en langt tøffere match enn i India i fjor.

- Magnus er advart av Anands resultater det siste året. Derfor har han ingen grunn til å ta lett på det. Det har vært fullt av spekulasjoner i mange måneder - nå er det endelig på tide å se hvem som er best, sier han entusiastisk.

EKSPERT: I tillegg til å være redaktør for det internasjonale sjakkmagasinet «New In Chess», jobber Dirk Jan ten Geuzendam som kommentator og ekspert. Her sammen med britiske Nigel Short under Norway Chess i Stavanger i juni. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
EKSPERT: I tillegg til å være redaktør for det internasjonale sjakkmagasinet «New In Chess», jobber Dirk Jan ten Geuzendam som kommentator og ekspert. Her sammen med britiske Nigel Short under Norway Chess i Stavanger i juni. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer
PÅ PLASS: Carlsen-utfordrer Vishy Anand har vært i Sotsji i flere dager allerede. I går møtte han Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
PÅ PLASS: Carlsen-utfordrer Vishy Anand har vært i Sotsji i flere dager allerede. I går møtte han Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer