Beryktede supportere til Norge

Bodø-politiet har lagt planer for sikkerheten i forbindelse med playoff-kampene i Champions League mellom Bodø/Glimit og Dinamo Zagreb. Kroatene har vært innblandet i voldelig bråk flere ganger.

BERYKTET: Grupperinger av Dinamo Zagrebs supportere er beryktet og har flere ganger skapt bråk i Europa. Nå møter klubben Bodø/Glimt på Aspmyra, og en uke senere i Kroatia. Politiet sier de jobber som normalt før en Europa-kamp i Bodø. Her fra en av Zagrebs tidligere kamper i Europa. Foto: NTB
BERYKTET: Grupperinger av Dinamo Zagrebs supportere er beryktet og har flere ganger skapt bråk i Europa. Nå møter klubben Bodø/Glimt på Aspmyra, og en uke senere i Kroatia. Politiet sier de jobber som normalt før en Europa-kamp i Bodø. Her fra en av Zagrebs tidligere kamper i Europa. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO /BODØ (Dagbladet): Bodø/Glimt møter Dinamo Zagreb i den siste, avgjørende kampen om Champions League. Første kamp spilles i Bodø kommende tirsdag – returmøtet uka etter.

I potten ligger 200 millioner kroner i inntekter – og enorme opplevelser for spillere og publikum. Om Glimt klarer det, blir de første norske klubb i verdens gjeveste klubbturnering siden 2007.

Men det er ikke bare på banen Bodø/Glimt og arrangementsstaben må forberede seg.

Ble angrepet

Fansen til motstander Dinamo Zagreb har ikke sjelden vært innblandet i voldelige episoder. Senest i vår og sist høst var Zagreb-fansen involvert i alvorlige hendelser i fotball-Europa.

18. februar 2022: Dinamo Zagreb-fans var involvert i voldelige sammenstøt med spansk politi under en Europa League-kamp i Sevilla. Det kom til «stygge scener» da Zagreb-fans inne på stadion, tydelig forberedt på å slåss, barket sammen med batong-utstyrte politifolk.

Seter ble revet ut fra tribunen og kastet i retning politiet. Politiet forsøkte å spre supporterne, og fikk til slutt kontroll på gruppa, omtalte flere internasjonale medier.

TRIBUNEBRÅK: Dinamo Zagreb-fans i sammenstøt med politiet på tribunen i Sevilla under Europa League-kamp i vår. Foto: NTB
TRIBUNEBRÅK: Dinamo Zagreb-fans i sammenstøt med politiet på tribunen i Sevilla under Europa League-kamp i vår. Foto: NTB Vis mer

2021: I fjor høst skrev britiske medier om West Ham-fans som tilsynelatende uprovosert ble angrepet av minst ti Dinamo Zagreb-supportere dagen etter en Europa League-kamp.

West Ham-fansen var ute og feiret 2-0-seieren på pub da de ble angrepet og overfalt.

Videobilder viste at Zagreb-supporterne, kledd i svart og med masker som dekket ansiktene, gikk til angrep. West Ham-fansen tok igjen, og det kom til slåsskamper.

Bord ble endevendt og de ble kastet flasker og stoler mellom de to supportergrupperingene, før Zagreb-fansen forsvant.

En annen episode i forbindelse med den kampen, forteller om motsatte forløp, der West Ham-hooligans gikk til angrep på Zagreb-supportere – før kamp, ifølge britiske medier.

Litt tidligere i 2021: Fem Zagreb-fans ble funnet skyldig i oppfordring til vold og hat og fikk betingede dommer på fra seks måneders til to års fengsel for å ha fornærmet og oppfordret til vold og hat mot serbiske kvinner og barn, ifølge kroatiske medier.

Hendelsen skal ha skjedd i Zagreb i juni 2020, rettet mot den serbiske minoriteten i byen. Et fotografi viste blant annet supporterne med et banner som sa: «Vi vil knulle serbiske kvinner og barn».

Statsminister Andrej Plenković fordømte hendelsen. De tiltalte erkjente straffskyld og uttrykte anger.

Rykter

Avsnittsleder i Nordland politidistrikt Vegard Kristiansen, som er ansvarlig for politiets arbeid ved Glimts Europa-kamper, bekrefter at han har hørt om ryktet til Zagreb-fansen, men legger ikke ekstraordinære planer i forkant av Bodø-oppgjøret.

- Det er generelt mye rykter og erfaringer rundt enkelte lags supportere. Men vår innstilling er å møte dem med et smil. I noen av disse landene er det ukjent for folk at politiet ønsker dialog. Vi ønsker dem lykke til med kampen og har en hyggelig, ryddig tone. Det er en metode vi aktivt bruker for å dempe stemningen, forteller han.

Sikkerhetsarbeidet gjøres etter samme mal som tidligere Europa-kamper i Bodø, forteller han.

- Vi jobber likt som vi ellers har gjort i Europa-kampene for å ivareta sikkerhet før, under og etter kampen. Vi har god dialog med alle lags supportere. Folk skal føle seg helt trygge, forsikrer han.

Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen sier det først er før bortekampen neste uke han eventuelt vil forberede spillerne sine på de kroatiske supporterne.

På spørsmål fra Dagbladet røper Knutsen at han selv fikk oppleve supporterne på nært hold da han var i Zagreb for Brann i 2008 for å speide på laget.

- Heldigvis satt jeg på vip-tribunen. Det var jeg glad for da jeg så den blå horden. Det var crazy, forteller Knutsen.

- Skalerer oss

Arrangementssjef Ørjan Heldal i Bodø/Glimt jobber på spreng med forberedelsene, på mange nivåer.

- Først handler det om å møte UEFAs strenge Champions League-krav på en rekke områder på Aspmyra. Men klart, det er sikkerhetstekniske sider ved slike kamper. Her har vi god dialog med sikkerhetsselskapet vi jobber med og med politiet. Vi henter også inn erfaringer fra andre lag som har møtt Dinamo Zagreb i Europa og får assistanse fra kroatisk politi. Vi har gjort våre risikoanalyser, slik vi gjør på hver kamp, sier han.

Glimt venter et par hundre supportere fra Kroatia.

- Dere er kjent med at Dinamo Zagreb-fansen har vært involvert i flere stygge episoder i fotball-Europa?

- Vi går ikke rundt og forventer supporterbråk. Men vi skalerer oss for alle typer forhold, og for en trygg og god avvikling, sier han.

PYRO: En utstrakt bruk av pyroteknikk er et varemerke til Zagreb-fansen. Foto: NTB
PYRO: En utstrakt bruk av pyroteknikk er et varemerke til Zagreb-fansen. Foto: NTB Vis mer

Flere tidligere

Opptøyer og vold er ikke et nytt fenomen blant Zagreb-fansen. Tilbake i tid finner man flere eksempler på bråk.

I 2015 arresterte politiet i Luxembourg 25 Zagreb-fans etter voldelige slagsmål utenfor stadion i forkant av Champions League-kampen mellom Fola Esch og Dinamo Zagreb. Bilder gjengitt i Luxembourg Times viste svært dramatiske scener.

OPPTØYER: Rivaliserende supportergrupper av Dinamo Zagreb barket sammen med hverandre og med politiet foran en kamp i Luxembourg i 2015. Foto: Luxemborug Times
OPPTØYER: Rivaliserende supportergrupper av Dinamo Zagreb barket sammen med hverandre og med politiet foran en kamp i Luxembourg i 2015. Foto: Luxemborug Times Vis mer

Det startet med at en gruppe kroatere forsøkte å komme inn på stadion uten billetter. Så eskalerte det. Zagreb-fans har nemlig to rivaliserende grupperinger, Bad Blue Boys og Mamic Boys som har vært i bråk seg i mellom. De ble meldt om store slagsmål, angrep med treplanker, flasker, veiskilt og magnesiumbluss ble kastet mellom disse to supportergjengene.

Spesialstyrker fra politiet kom til og omringet supportergruppene.

I 2012 arresterte bulgarsk politi 45 Zagreb-fans og siktet samtlige for voldshandlinger før lagets Europa League-kamp mot de bulgarske mesterne Ludogorets, ifølge Europsport.

Politiet uttalte at ytterligere 40 fans, som ikke fikk kjøpe kampbilletter av frykt for at de skulle lage opptøyer, ble sendt hjem. Dagbladet understreker at det er såkalte ultras-suppurtergrupper, som «Bad Blue Boys», som er beryktet, og ikke Zagreb-fans generelt.

I 2010 var det den greske PAOK-fansen som fikk merke aggresjonen, da Zagreb-supportere angrep bussen de satt i på vei til stadion. Mer enn ti greske supportere ble skadet da bussen ble kastet stein på.

Kroatias fotballforbund har blitt bøtelagt jevnlig de siste 10-15 åra for dårlig oppførsel til fans i Europa, ikke bare Zagrebs, etter at de har ropt rasistiske kommentarer eller barket sammen med politi og andre supportere i inn- og utland.

ANGREP BUSS: I 2010 ble en buss med greske supportere angrepet av Zagreb-fans på vei til stadion. Flere ble skadet. Foto: NTB
ANGREP BUSS: I 2010 ble en buss med greske supportere angrepet av Zagreb-fans på vei til stadion. Flere ble skadet. Foto: NTB Vis mer

Bortekampen

En ting er hjemmekampen i Bodø og de utfordringene som følger med den. Så kommer bortekampen i Zagreb. Glimt-supporterne må belage seg på en heksegryte.

- Det er i utgangspunktet kroatisk politi som har ansvar for sikkerheten i denne kampen. Men, som mot Roma og Celtic, kan det hende de og arrangørklubben ber om bistand fra norsk politi. Skjer det, reiser vi, forteller Kristiansen.

Det normale, forteller han, er at Bodø-politiet sender mellom to og seks tjenestemenn til bortekampene i Europa.

- Det kommer an på hva landets politi ber om fra oss, sier han.

BLÅTT OG RÅTT: Dette har Glimt-fansen i vente når de skal besøke Zagreb om en ukes tid. Nettopp supporte-grupperingen Bad Blue Boys er beryktet. Foto: NTB
BLÅTT OG RÅTT: Dette har Glimt-fansen i vente når de skal besøke Zagreb om en ukes tid. Nettopp supporte-grupperingen Bad Blue Boys er beryktet. Foto: NTB Vis mer

Kristiansen i politiet venter at opp mot 1000 supportere fra Bodø stiller på bortekampen. Det har vært snittet på Europa-kampene til nå.

Han har selv vært til stede som politi under Glimts Europa-kamper, senest i Roma.

- Det er flotte opplevelser. Det er selvsagt enkeltelementer, både blant egne supportere og motstanderens supportere, som kan skape litt utfordringer. Det er sånn verden er. Men Glimt-supporterne skryter vi av, sier han.

SLAGSMÅL: Det har vært et slagsmål i Bergen sentrum mellom det politiet antar er supportere av fotballagene Brann og Start. Lagene møtes på Brann stadion torsdag klokka 18. Reporter/video: Marie Røssland Vis mer

I Norge tidligere

Zagreb har vært i Norge før, i 2015 da de møtte Molde i 3. kvalifiserende runde til Champions League. Da tok Molde nettopp sine forholdsregler, basert på ryktene til Zagreb-fansen.

Før oppgjøret på Aker Stadion hengte Molde opp et nett foran bortesupporterne. Ledelsen fryktet ikke bråk, men uttalte til Aftenposten at «de vet at supporterne til Dinamo er beryktet som en av de mest ihuga supportergrupperingene i Europa».

Det ble framhevet at Bad Blue Boys-supporterne hadde for vane å bruke store mengder pyroteknikk på tribunen. Det var frykten for at dette skulle kastes mot banen som gjorde at det ble innført ekstra tiltak.

Kampavviklingen gikk greit for seg uten nevneverdige problemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer