Ny utvikling etter dopingskandalen i Ski-VM

Beryktet estisk trener anholdt av politiet

Den estlandske langrennstreneren Mati Alaver er anholdt av politiet på bakgrunn av dopingsaken fra ski-VM.

ANHOLDT: Den estiske langrennstreneren Mati Alaver, her sammen med Andrus Veerpalu etter han ble frikjent etter å ha først testet positivt for doping i 2011 er nå anholdt av estisk politi. Foto: AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA/NTB Scanpix
ANHOLDT: Den estiske langrennstreneren Mati Alaver, her sammen med Andrus Veerpalu etter han ble frikjent etter å ha først testet positivt for doping i 2011 er nå anholdt av estisk politi. Foto: AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under VM i Seefeld ble to estiske langrennsløpere satt i varetekt under dopingrazziaen til østerriksk politi.

Nå har deres anerkjente estiske treneren Mati Alaver blitt anholdt av politiet melder den estiske radiokanalen ERR. Tre av utøverne til treneren, Aleksej Poltoranin, Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu var blant utøverne som ble fengslet under razziaen i Seefeld.

Også Algo Kärp har stått fram og innrømmet doping i etterkant av VM i Seefeld.

- Vi har undersøkt omstendighetene til hvordan disse skatene dopet seg, sier statsadvokat Taavi Pern, ifølge Expressen.

- Vi vet dette ved hjelp av informasjon vi mottok fra statsadvokatens kontor i Østerrike, om kriminelle undersøkelser vedrørende doping.

Ifølge ERR pågår det nå politietterforskning i Østerrike, Tyskland og Estland i tilknytning til saken.

Nøkkelfigur

Alaver er pekt ut av utøvere som en sentral mann i saken, og også ARDs doping-journalist Hajo Seppelt peker på estlenderen som en av hjernene bak operasjonen.

– Alaver mistenkes for å ha vært en av nøkkelfigurene, og ifølge kilder han ha vært «generalen», et kodenavn gitt til en av de som organiserte dopingringen, skriver Seppelt.

Alaver har erkjent at han ordnet kontakt mellom Tammjärv og den tyske legen Mark Schmidt. Sistnevnte risikerer ti års fengsel om han dømmes for forholdene han er under etterforskning for. Han skal ha styrt en sentral for bloddoping og hatt over 50 klienter i Europa.

Siden da har han sagt fra seg stillingen sin i det estiske skiforbundet.

Mistenkelig fortid

Alaver har en lang karriere bak seg på toppnivå som trener. Blant annet var han trener for stjernen Andrus Veerpalu som vant flere mesterskapsgull på 2000-tallet.

Veerpalu testet positivt på en prøve i 2011, men på grunn av en prosedyrefeil hos WADA ble esteren frikjent av CAS for seks år siden. Veerpalu testet den gang positivt for veksthormoner.

Siden 2015 har Alaver blant annet vært trener for Aleksej Poltoranin, kasakhstaneren som også var en de som har blitt koblet til Schmidt etter dopingrazziaen i Seefeld og var en av de fem fengslede VM-utøverne.

Tirsdag blir det avklart om han blir sittende i fengsel eller slippes fri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer