Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Monica Seles ble knivstukket under en tenniskamp

Besatt av erkerivalen, satte mannen en kjøkkenkniv i Monica: - Han hånflirte

Nå lever den tidligere tennisstjerna Monica Seles et helt annet liv utenfor tennisbanen.

KNIVSTUKKET: Her får Monica Seles hjelp etter at en mann kjørte en kjøkkenkniv inn i ryggen hennes. Foto: AFP PHOTO /ARD/NDR/HANDOUT
KNIVSTUKKET: Her får Monica Seles hjelp etter at en mann kjørte en kjøkkenkniv inn i ryggen hennes. Foto: AFP PHOTO /ARD/NDR/HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som 16-åring gjorde Monica Seles sitt inntog i tennisen, da hun tok sin første Grand Slam-tittel. Hun utviklet en rivalisering med tennislegenden Steffi Graf, og det var mange tette oppgjør mellom de to.

Som 19-åring, i 1993, ble serbiske Monica Seles offer for et angrep på tennisbanen under Citizenship Cup i Hamburg.

En fan nettstedet Tennis kaller besatt av Steffi Graf, kom seg ut på banen og knivstakk Seles i ryggen. Grunnen skal ha vært at han ønsket å hjelpe Graf på veien til å bli verdensener.

6000 tilskuere satt igjen i sjokk, rystet over det de hadde sett.

GRUSOMT: Tilskuerene var i sjokk. Foto: AFP PHOTO /ARD/NDR/HANDOUT
GRUSOMT: Tilskuerene var i sjokk. Foto: AFP PHOTO /ARD/NDR/HANDOUT Vis mer

- Han hånflirte

Expressen, som har gjort en større oppskriving på Seles, gjengir fra hennes selvbiografi:

«Jeg husker at jeg satt der med håndkleet og lente meg framover for å ta en slurk med vann. Pausen var nesten over, og munnen min var helt tørr. Men flaska hadde knapt rørt leppene mine, da jeg kjente en voldsom smerte i ryggen. Hodet mitt snudde seg mot dit smerten kom fra, og jeg så en mann i baseballcaps som sto der med et hånflir,» skriver hun.

Mannen gjorde enda et forsøk, men denne gangen klarte en sikkerhetsvakt å stoppe ham.

Seles var heldig: Kniven traff verken ryggraden eller noen andre viktige organer. Men kvinnen, født i Serbia, kom seg aldri helt over hendelsen. Hun fortalte om mareritt og slet med posttraumatisk stressyndrom.

- Jeg var på et mørkt sted så lenge. Jeg tenkte at det ikke fantes noen vei tilbake, jeg ante ikke hvordan jeg skulle se framover. Jeg følte jeg var i et stort, svart hull, som bare ble dypere. Jeg gråt mye, og trodde ikke det fantes noen vei ut. Hvis jeg ikke hadde gått til psykolog, tror jeg det hadde vært farvel, sa hun i et intervju med LA Times 2,5 år etter hendelsen.

RIVALER: Steffi Graf (foran) og Monica Seles. Foto: AP Photo/Kathy Willens
RIVALER: Steffi Graf (foran) og Monica Seles. Foto: AP Photo/Kathy Willens Vis mer

Ble aldri seg selv igjen

Mannen ble dømt for grov mishandling, men sonet aldri i fengsel.

Seles, som på høyden av karrieren var verdens beste kvinnelige tennisspiller, gjorde comeback etter to år. Men hun kom aldri tilbake på helt samme nivå.

Likevel kåret nettstedet Tennis henne til tidenes sjuende beste kvinnelige tennisspiller i februar i år. De beskriver også at hun aldri var seg selv etter comebacket.

«Det verste med denne historien, er at det var lite annet som kunne stoppe Seles. Hun var en av de mest dominerende i idrettshistorien: Hun hadde vunnet sju av de åtte siste Major-turneringene, og det var enighet om at 1993 var hennes år.»

GODT GIFT: Monica Seles er gift med Tom Golisano. Foto: Mike Stobe/Getty Images for Laureus/AFP
GODT GIFT: Monica Seles er gift med Tom Golisano. Foto: Mike Stobe/Getty Images for Laureus/AFP Vis mer

De drar fram seieren mot Steffi Graf i French Open-finalen i 1992 som hennes største bragd.

Lever godt

Nå har Seles blitt 44 år gammel, og gift med Tom Golisano (76). Den tidligere Buffalo Sabres-eieren er ifølge Forbes god for 3,2 milliarder dollar.

Seles lever nå et relativt tilbaketrukket liv, og er sjelden i rampelyset. Men ektemannen har hatt litt trøbbel.

Han var nylig oppe i en rettssak fordi han nekter å betale skatt. Det fordi gjess bæsjer på plenen hans, skriver New York Post.

- Forrige sommer var forferdelig. Vi kom til sommerhuset og så mellom 100 og 200 gjess på plenen vår. Du kunne ikke gå barbeint, du kunne ikke spille frisbee, vi kunne ikke ha barnebarna løpende rundt... Her betaler jeg alle disse pengene i skatt, og jeg kan ikke en gang bruke plenen min på grunn av gåsebæsj, sier han til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!