Beskjed etter sjokket

- Du sitter bare og ler, sier Kjetil Rekdal om Erling Braut Haaland. Han slår fast at Norge vil merke stjernas fravær, men kommer med en optimistisk beskjed: - Kanskje blir vi undervurdert av Spania.

SER MULIGHETER: Kjetil Rekdal. Foto: Ole Martin Wold / NTB
SER MULIGHETER: Kjetil Rekdal. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Spania - Norge, lørdag klokka 20.45

MARBELLA (Dagbladet): Ingen Haaland mot Spania i EM-kvaliken lørdag: Dette har sendt sjokkbølger gjennom Fotball-Norge.

Rosenborg-trener Kjetil Rekdal mener det Haaland har prestert er «helt sinnssykt». Han sier Norge kommer til å merke fraværet, men at laget må snu situasjonen til noe positivt.

- Fotballen er sånn at den består av elleve mot elleve spillere. Alexander Sørloth (sannsynlig erstatter) er i form. Han har scoret bra med mål og spiller i Spania. Han kan helt sikkert gå inn og gjøre en god jobb, sier Rekdal til Dagbladet.

UTE: Erling Braut Haaland er ikke lenger en del av troppen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
UTE: Erling Braut Haaland er ikke lenger en del av troppen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- Ingen er som Erling. Men vi kan dra nytte av det. Kanskje blir vi undervurdert av Spania, påpeker Lerkendals nummer én.

Haaland har fått en føling med den høyre lysken de siste dagene. Ingen eksperter er i tvil om at det er riktig av ham å melde forfall til kampene mot Spania og Georgia tirsdag.

- For de fleste trenerne som har vært i yrket lenge, har dette skjedd noen ganger, sier Rekdal.

- Det er klart at du ikke ser på dette med glede. Du mangler den beste spilleren i de første kampene i en ny kvalik. Men sånt skjer av og til.

SE TV: Ståle Solbakken forsikrer det frammøtte pressekorpset om at skaden er reell. Video: Bård Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten/NTB Vis mer

Foruten Norge, Spania og Georgia består gruppa av Skottland og Kypros. De to beste lagene går til EM-sluttspillet i Tyskland i 2024.

- Hvordan ser du på Norges sjanser?

- Normalt sett vinner Spania gruppa. Å kjempe om andreplassen tror jeg vi har gode muligheter til. Men det er ikke umulig å slå Spania heller. Norge har gjort det før, vi har slått store nasjoner. Spania er favoritter, det sier seg selv. Men med litt flyt - og bra forsvarsspill - er det absolutt mulig, erklærer Rekdal.

STORT ANSVAR: Martin Ødegaard må steppe opp for Norge - som han gjør i Arsenal. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
STORT ANSVAR: Martin Ødegaard må steppe opp for Norge - som han gjør i Arsenal. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Kanskje er også tidspunktet for å møte Spania ikke så verst. Laget røyk ut i åttedelsfinalen i Qatar-VM for Marokko. Luis de la Fuente har kommet inn som ny trener.

- Jeg tror det er en fordel at Norge møter Spania borte først. Hvis vi hadde møtt dem i den siste kampen - og de måtte vinne for å kvalifisere seg - ville det vært verre. Statistisk sett er det større sjanse for at de går på et feilskjær nå enn i den siste kampen, påpeker Rekdal.

SE TV: Erling Braut Haaland tester reaksjonsevnen. Vis mer

- Hvilke spillere ser du for deg må stå fram?

- Du har Ødegaard i godt slag. Du må ha Sørloth i godt slag. Du må ha en keeper som redder litt mer enn vanlig. Du må ha kanter som skaper sjanser på egen hånd. Og du må ha en vanvittig arbeidsinnsats. Det som har kjennetegnet Norge må vi ta fram til det fulle igjen.

- Har du troen på EM-sluttspill?

- Jeg har troen. Sjansen for å vinne gruppa er liten. Spania er en stor nasjon. Men det har skjedd i kvalifiseringer tidligere at store nasjoner blir slått ut. Muligheten til å vinne gruppa er der.

Men - altså - ingen Haaland til å begynne med.

- Det er helt sinnssykt det han har gjort. Du sitter bare og ler, forteller Rekdal.

- Når han har scoret ett mål, sitter du bare og venter på nummer to. Når han har scoret to, sitter du bare og venter på det tredje målet. Vi må bare være glade for at han er norsk.

- Har du hatt en sånn følelse med noen spillere tidligere?

- Du hadde det litt med Messi og Ronaldo, da de scoret i hver kamp for Barcelona og Real Madrid. Men Haaland er i ferd med å gjøre seg større enn historien til de to.

- Savner du noen Rosenborg-spillere på laget?

- Jeg tror ikke jeg svarer på det. Det blir bare bråk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer