- Beskjed om at én var smittet

Spesiell opplevelse for Ståle Solbakken (53) forrige gang han var i Tyrkia. - Vi fikk beskjed om at det var én person i hele Tyrkia som hadde corona. Neste dag stengte landet ned, forteller landslagstreneren.

TILBAKE TIL ISTANBUL: Ståle Solbakken. Foto: Lars Eivind Bones
TILBAKE TIL ISTANBUL: Ståle Solbakken. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Vilt og uberegnelig. Men først og fremst en fantastisk stemning på fotballkampene.

Norge står overfor en stor oppgave i VM-kvaliken i Istanbul fredag kveld. For Solbakkens del vender han tilbake til byen som ble starten på den marerittaktige coronapandemien.

12. mars 2020 var han trener for F.C. København. Da møtte laget Istanbul Basaksehir i åttedelsfinalen i Europa League.

Verden var i ferd med å stenge ned. De største pessimistene fryktet at menneskeheten styrte mot stupet. Men kampen i Istanbul gikk for tilskuere. På hotellet hadde Solbakken og co. fått beroligende signaler.

SPESIELT: Ståle Solbakken og F.C. København spilte mot Istanbul Basaksehir 12. mars i fjor. Det var siste kamp med tilskuere før pandemien gjorde seg gjeldende for fullt. Foto: NTB
SPESIELT: Ståle Solbakken og F.C. København spilte mot Istanbul Basaksehir 12. mars i fjor. Det var siste kamp med tilskuere før pandemien gjorde seg gjeldende for fullt. Foto: NTB Vis mer

Til Dagbladet forteller 53-åringen:

- Vi fikk beskjed om at det bare var én person i hele Tyrkia som hadde corona. Det var noe tvilsomt, kanskje, for neste dag stengte landet ned. Men det var beskjeden vi fikk. Så da gjennomførte vi kampen.

F.C. København tapte 1-0, men vant 3-1 sammenlagt. Dermed gikk de videre til kvartfinalen mot Manchester United. Så var det stopp.

Nå handler det om landslaget. Med seier vil Norge sette seg i en gunstig posisjon. Gruppevinneren går direkte til Qatar-VM neste år. Lag nummer to må via playoff.

Tyrkerne vil ha en 12. mann i ryggen med sitt fanatiske hjemmepublikum.

- De har ekstreme supportere. Men det kan være både på godt og vondt, påpeker midtstopper Stefan Strandberg.

- Får vi en god start, kan de fort snu ryggen til eget lag.

Tyrkia trenes av Stefan Kuntz, som overtok for Senol Günes. Solbakken mener å ha god kontroll på tyskeren.

TELLER NED: Ståle Solbakken slår av en prat med Mohamed Elyounoussi under Norges trening. Foto: Lars Eivind Bones
TELLER NED: Ståle Solbakken slår av en prat med Mohamed Elyounoussi under Norges trening. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Som trener har Kuntz variert mellom formasjonene 4-2-3-1 og 4-3-3. Vi har god historikk på hva han gjorde med OL-landslaget til Tyskland nylig, forteller Solbakken.

- Vi er ganske sikre på at de kommer med en av de to formasjonene. Det tyder uttaket av troppen på.

Kampen spilles på Fenerbahces hjemmebane, Sükrü Saracoğlu Stadion. Kapasiteten er rundt 50.000 tilskuere. Mot Norge fylles bare rundt halvparten av plassene opp.

Årsak: Lokale coronarestriksjoner.

EKSTREM: Bodø/Glimt-spillerne hyller Erling Braut Haaland og lar seg fascinere av hans ekstreme egenskaper. Video: Løkås / Særsland Vis mer

Fra bare å ha ett smittetilfelle (!) er de offisielle tyrkiske coronatallene nå disse:

7,3 millioner personer er blitt smittet av corona. I overkant av 65.000 har mistet livet.

Sånn sett er bakteppet tragisk.

VM-KVALIK

Nederland641122-613
Norge641112-513
Tyrkia632116-1311
Montenegro62228-98
Latvia61237-105
Gibraltar60063-250

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer