Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Beskjeden kom sent, men jeg er forberedt

Norsk debutant klar for Giro d’Italia etter sen oppkalling.

GIRO-DEBUT: Sindre Lunke er tatt ut til å sykle det italienske treukersrittet Giro d'Italia. FOTO: procycling.no.
GIRO-DEBUT: Sindre Lunke er tatt ut til å sykle det italienske treukersrittet Giro d'Italia. FOTO: procycling.no. Vis mer

(procycling.no): Karrierens største utfordring hittil åpenbarte seg for Sindre Lunke torsdag, da navnet hans dukket opp på Team Sunwebs liste av uttatte ryttere til Giro d’Italia.

Trass i fine prestasjoner i hjelperrollen så langt denne sesongen, forventet ikke trønderen å bli tatt ut til den 100. utgaven av corsa rosa, der det tyske WorldTour-laget skal kultivere Tom Dumoulins sjanser i sammendraget.

Den 24 år gamle klatreren, som denne helgen sykler Tour de Yorkshire i England, var i utgangspunktet innstilt på å gjøre sin andre, strake opptreden i Vuelta a España senere i sesongen. Men da meldingen om forfallet til den virussyke Zico Waeytens kom, var Lunke allerede mentalt parat på Italia-tur.

– Selv om det ble klart ganske sent, så har jeg forberedt meg selv på at det kunne skje. Så helt overrasket er jeg ikke, sier Lunke til procycling.no dagen før Tour de Yorkshire.

Før det engelske tredagersrittet har Lunke allerede syklet etapperittene Ruta del Sol, Abu Dhabi Tour og Volta a Catalunya. Lunke hadde også en tur innom Ardenner-klassikerne Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège. En slik oppkjøring mener Sunweb-rytteren vil tjene ham bra gjennom giroens tre uker.

– Med tanke på formen jeg har hatt tidligere i år, føler jeg meg ganske trygg (på å kjøre giroen). Selv om jeg har hatt en halvlang vårsesong, så passer det egentlig bra for min del. Programmet mitt i april har ikke vært så tøft og jeg har trent godt hele måneden. Jeg føler meg klar, sier Lunke – som i Italia vil høste av erfaringene han tilegnet seg i Grand Tour-debuten i 2016.

– Jeg har fått føle på kroppen hva det betyr å kjøre treukersritt i Spania (rundt). Det var med på å utvikle meg mer og mer. Det blir knallharde uker og vanvittig mye jobb. Vi kommer dit med et lag som er «all-in» for Tom (Dumoulin). Derfor blir det å være skjerpet hele tida, ha fokus på ikke å gjøre noen feil. Sånt vet man tar på, med tanke på krefter. Hele tiden må man være på hugget og jeg er forberedt på at nivået vil være høyere enn i vueltaen, sier nordmannen – stålsatt på utfordringene i vente i hans andre Grand Tour.

Liker Italia

Lunkes Giro-deltakelse bringer ham på flere måter tilbake til der deler av grunnlaget for proffkarrieren ble lagt. Det var i det prestisjetunge U23-rittet Giro della Valle d'Aosta, hvor mange av etappene går langs veiene rundt Mont Blanc, at den seige diesel-klatreren oppdaget sitt kaliber i fjellene. Fra sine deltakelser kan Lunke vise til to topp ti plasseringer og en 3.plass på en etappe.

Sunweb-hjelperen har dessuten syklet en del i de italienske alpene i forbindelse med treningsleir i Bormio og Livingo. Velkjente fjell som Stelvio og Mortirolo, som begge står på programmet i årets Giro, blir således ikke noe nytt bekjentskap for Lunke.

– Jeg er veldig glad i Italia og har mange gode minner derfra. Både i U23-rittene jeg har kjørt og treningsleirene jeg har hatt der.

Som proff blir Giro d’Italia imidlertid bare hans fjerde ritt på italiensk jord, etter fjorårets deltakelser i Tre Valli Varisine, Milano-Torino og Il Lombardia.

– Forholdet mitt til italiensk sykling er ikke mer enn at jeg har sett en del gamle sykkelløp fra giroen på rulla om vinteren. Jeg har sikkert sett mer fra giroen enn fra Tour de France opp gjennom årene. Kampene i fjellene er på en måte mer spektakulære i Italia, når det er snø og dårlig vær. Jeg gleder meg.

All-in for Tom

I tillegg til Dumoulin og Lunke, vil det øvrige Sunweb-laget bestå av Phil Bauhaus, Laurens ten Dam, Simon Geschke, Chad Haga, Wilco Kelderman, Georg Preidler og Tom Stamsnijder. Kelderman og ten Dam blir Dumoulins viktigste løytnanter i fjellene.

Mens Geschke, Haga, Preidler og Lunke skal beskytte nederlenderen mest mulig inn mot finalene, og Bauhaus blir lagets kort i spurtene.

Siden han var én fattig fjelltopp unna å vinne Vuelta a España i 2015, blir giroens 100. utgave den første Grand Tour der Dumoulin satser alt i sammendraget. Med 67.2 kilometer individuell tempo penslet inn på løypekartet, stiller Warren Beatty-look-a-like’en med brukbare sjanser til å bli Nederlands første Grand Tour-vinner siden Joop Zoetemelks Tour de France-seier for 37 år siden.

– Tom virker bra. Han kom til Liege(-Bastogne-Liege) etter et høydeopphold og virket pigg i deler av sesongen før det. Hele laget er motivert til å jobbe for han og jeg tror han har en god sjans, sier den altruistiske Lunke.

Før avreise til Sardinia, der årets Giro starter 5.mai, er det imidlertid Tour de Yorkshire (starter fredag) som gjelder for trønderen. Laget stiller uten et strengt hierarki og holder mulighetene sine åpne.

– For vår del er Yorkshire veldig åpent. Jeg tror vi kommer til å være offensiv. Selv har jeg sett meg ut den siste etappen som en mulighet.

Saken er levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media