Beskjedne Per ustoppelig i løypa

En stillfaren svensk unggutt seiler opp som Norges farligste motstander under ski-VM. Per Elofsson (21) ga konkurrentene sjokkbehandling i verdenscupåpningen.


VINNER:Per Elofsson er det nye stjerneskuddet i herrelangrenn. To makeløse løp i verdenscupåpningen har skremt Bjørn Dæhlie og co.

- Jeg føler meg absolutt ikke som noen stjerne, ennå, sa Elofsson etter en ny oppvisning. Han satte effektivt en stopper for Tor Arne Hetlands seiersplaner på stafetten.
Og det som kanskje gjør saken enda verre sett med norske øyne: Formen hans var ikke spisset før Finland-raidet.

Hard trening
- Jeg har ikke gjort noe for å være i toppslag her. Mandag og tirsdag trente jeg fire timer hver dag, men om jeg kan være enda bedre i VM er kanskje usikkert etter disse resultatene, sa Elofsson uten å virke særlig overbevisende...
I april fyller han 22 år, og fortsatt er det mye å hente treningsmessig. I løpet av noen år skal han legge på ytterligere 130 timer med trening pr. sesong. Kanskje fraviker han også snart prinsipppet om to fridager i uka.
I VM-programmet ser svensken for seg 30 km fri teknikk, jaktstarten og naturlig nok stafetten som sine mål.
Elofsson, gullvinner i junior-VM i 1996 og sterk også i klassisk stil, driver etter eget hode. Trener Magnar Dalen bidrar litt, men ikke mye. - Han er som de store før ham, Thomas Wassberg og Gunde Svan. I tillegg har han en enorm evne til å føle hva kroppen tåler, sa Dalen etter nok en triumf.

Trodde ikke
Elofssons seier på 10-kilometeren i fri teknikk lørdag var Sveriges første verdenscuptriumf på nesten fire år. Torgny Mogren vant i Sappada 20. desember 1994. Siden det har herrelangrenn ofte vært en mørkeområde for svenskene - inntil utklassingen lørdag. Dæhlie ble slått med 15 sekunder.
Søndag hentet Elofsson inn et snaut minutt på Tor Arne Hetland, hadde bedre etappetid en Dæhlie og vant stafetten for Sverige. Det har ikke hendt på fem sesonger.
- Jeg angrep Hetland bevisst i den siste bakken for å unngå et spurtoppgjør. For å være ærlig trodde jeg ikke jeg skulle klare dette da jeg startet, oppsummerte Elofsson.

Dæhlie tilskuer
Dæhlie (31) trodde ikke sine egne øyne da han måtte se seg slått lørdag. Dagen etter fulgte han stafettinnspurten og fikk se nok et mektig løp. Elofsson er tidligere ute enn sitt forbilde Dæhlie. Nordmannen vant for første gang i verdenscupen som 23-åring.
(NTB)