Beskylder Ferrari for spionasje

Den flygende finnen Mika Häkkinen klarte ikke å holde igjen tårene etter triumfen i sesongens første Formel 1-løp i Melbourne. Sjefen for McLaren-teamet, Ron Dennis, var ikke rørt - bare kraftig forbanna. Før løpet ble svogeren til Ferraris sjefkonstruktør knepet på fersken med fotoapparat - under bilen til Häkkinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har ikke noe problem med folk som spaserer opp og ned på pit lane eller folk som prøver å ta bilder ute. Men jeg får problemer når en fotograf kommer inn i garasjen vår, kryper under bilen og tar bilder, for etterpå å innrømme at han er svogeren til sjefkonstruktøren for et annet team, sier Dennis.

Han navngir ikke Ferrari, men det hevet over enhver tvil at det er dit beskyldningene er rettet.

- Liknende ting skjedde i Spania, utført av det samme teamet, sier Dennis.

Svogeren til Ferraris toppdesigner, Willem Toets, er bosatt i Australia.

- Noen team har klasse, ett har ingen klasse, sier Dennis, som nå vurderer rettslige skritt mot Ferrari.

Desperate

Ferrari og førstefører Michael Schumacher er desperate etter å ta sammenlagtseieren i Formel 1 etter 19 år i bakleksa. Nå tar de alle midler i bruk for å oppnå målet. Fredag gikk Ferrari i spissen for et protestbrev til International Automobile Federation (FIA) fra seks av Formel 1-teamene mot årets revolusjonerende bremsesystem på McLaren-bilene.

Ron Dennis slår tilbake mot protestene og ved å påpeke at bremsesystemet er godkjent av FIA og allerede kopiert av fire team.

Bremsesystemet benytter forskjellig bremseeffekt på forhjul og bakhjul ut av svingene og oppnår redusert skrensing - antispinningkontroll.

Krangelen mellom McLaren og Ferrari er ikke ny. Helt på slutten av forrige sesong kom det beskyldninger fra Ferrari om at McLaren «fikset» det siste Formel 1-løpet i Spania sammen med Williams-teamet. Ferrari la fram lydbånd fra samtaler mellom fører og depot som tilsynelatende beviste at Williams slapp McLaren fram til dobbeltseier (Häkkinens første Formel 1-seier) som takk for at McLaren hjalp Williams-fører Jacques Villeneuve til seieren sammenlagt.

Beskyldningene ble seinere trukket tilbake, men McLaren var i harnisk over at Ferrari hadde tillatt seg å avlytte samtalene mellom fører og depot.

Suveren i går

Det var fjorårets feide. I år har McLaren lagt konkurrentene langt bak seg i vinterens tester. Med en gjennomsnittsfart på 201,101 km/t, kjørte Häkkinen fra samtlige konkurrerende team med over en runde i går. Bare lagkamerat David Coulthard holdt følge. Faktisk så nært at han ledet løpet etter at Häkkinen ble innkalt til depot ved en tabbe. Men to runder før mål slapp Coulthard finnen foran - etter ordre fra teamsjefen.

«Tusen takk»

- Uheldigvis måtte Mika gjøre en ekstra pit-stopp på grunn av en tabbe fra en ingeniør, er Dennis' forklaring.

Sjøl er Häkkinen takknemlig for gesten:

- Jeg vil si et stort og ærlig «tusen takk» til David. Det han gjorde var både rettferdig og snilt, sier finnen, som nesten mistet livet da han krasjet i høy hastighet i Adelaide i 1995. Han pådro seg alvorlige hodeskader og lå ti dager i koma. En stund fryktet legene at skadene ville koste ham livet.

Nå er han tilbake som favoritt til årets sammenlagtseier i Formel 1:

- Vi har det beste mannskapet, utstyret og sponsorene - og selvsagt glimrende sjåfører som meg og David, sier en sjølsikker Häkkinen.

  • Det neste løpet går i Brasil 29. mars.

For McLaren blir resten av sesongen en kamp for å unngå de beste spionene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer