Beskylder fransk lag for løftebrudd

Stake Laengen vender hjem.

HJEM FRA FRANKRIKE Neste år sykler Vegard Stake Laengen (25) for Team Joker. I midten av september fikk han imidlertid lovnader om at proffeventyret ville fortsette.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
HJEM FRA FRANKRIKE Neste år sykler Vegard Stake Laengen (25) for Team Joker. I midten av september fikk han imidlertid lovnader om at proffeventyret ville fortsette. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Da Vegard Stake Laengen konkurrerte i Italia i midten av september, fikk han og agent Mattia Galli lovnader om at en nytt kontraktsforslag lå klart, og at kun signaturen manglet.

Siden gikk lagsjef Emmanuel Hubert i Bretagne Séchè Environnement tilbake på sitt ord.

• Les også: Ferdig i fransk profflag

25-åringen fra Asker fikk i stedet et ultimatum foran Paris-Tours:

 - Under Franco-Belge (2.-5 oktober, vår anm.) fikk jeg vel en slags varselmelding. Hubert sa at han ønsket å se meg angripe under Paris-Tours, ellers så det tynt ut, forteller Vegard Stake Laengen til procycling.no.

- Dårlig lederstil Det stemte dårlig med budskapet fra Italia tre uker i forveien, og nordmannen gjorde ham oppmerksom på det.

Der og da begynte han likevel å skjønne hvordan ting kom til å ende.

- Den endelige beskjeden føler jeg ikke at jeg fikk før etter Paris-Tours. Den han lovte tidligere var da helt glemt. Jeg synes det er dårlig lederstil, og det er ikke bra at han holder på på den måten.

1.97 lange Stake og kolombianerne? I midten av oktober er de fleste lag fulle, og nordmannen opplevde dermed problemer med å finne seg en ny arbeidsgiver.

Agent Galli sjekket med Team Colombia, et lag som kun består av spansktalende ryttere, men heller ikke det materialiserte seg.

Til slutt sto valget mellom erkerivalene i vest og øst: Team Øster Hus-Ridley og Team Joker.

- Jeg har snakket en del med Roy (Hegreberg, sportsdirektør i Øster Hus, vår anm.) de siste to ukene. Han har vært veldig interessert. Det var et alternativ jeg vurderte sterkt, og så klart fristet det å jobbe med Stein Ørn som trener.

Derfor ble det Joker Valget falt likevel ned på gamle kjente i Joker-systemet. Det ble partene enige om under et møte mandag kveld.

- Ble du skissert forskjellige roller i laget hos Joker og i Øster Hus?

- Nei, jeg tror det hadde blitt ganske likt. Jeg har min styrke på tempo og i motbakkene. Det er det også andre som har i Joker, men det handler om å komme seg i god form. Når sesongen starter, kommer vi til å kjøre for den som er i best form, sier Stake Laengen.

• Les også: Stake Laengen sliter med å finne nytt profflag

 - Siden du var der forrige gang, har laget sikret seg en sterk avslutter i Daniel Hoelgaard. Hva gjør det med måten laget vil benytte ressursene på?

- Jeg ser veldig positivt på det. Det gjør at hele laget vil kjøre med høyere moral. Vi har ryttere å jobbe for i både flate og harde løp. Det gjør at vi hele tiden kan kjøre for resultater, det vil gi oss invitasjoner til flere ritt og gi laget høyere status.

Ikke skremt av Frankrike Team Joker har varslet at de ønsker å oppgradere laget til det prokontinentale nivået i 2016.

Det var ikke det viktigste momentet for Stake Laengen i beslutningsprosessen, for aller helst ønsker han seg tilbake som utenlandsproff allerede etter neste sesong.

- Hovedmålet er å komme seg ut igjen. Det er vanskelig å leve fullt av dette på norsk kontinentalnivå. Jeg begynner jo å bli gammel også, sier 25-åringen og legger til:

- Det er selvsagt lettere å satse i et WorldTour-lag, men det var ikke fokus nå. Jeg ønsket å kjøre med topp utstyr, ha et godt sesongopplegg og et lag man kommuniserer godt med. Det er ikke intensjonen min å bli værende lenge, men dersom laget utvikler seg og blir enda større i framtida, kan det være en mulighet.

- Du har ikke blitt skremt bort av opplevelsene i fransk sykkelsport, da?

- Nei, jeg velger å ta med meg det positive. Jeg har lært veldig mye som syklist, og spesielt om fransk sykkelsport. Jeg vet hvordan de tenker, så det skal bli hardt å konkurrere mot meg i Bretagne neste år.

- Det har vært oppturer og nedturer, men jeg har ikke hatt så mange valg, heller. Jeg hoppet på muligheten i Team Type1-Sanofi, og fikk deretter to år i Bretagne. Jeg måtte finne ut mye på egenhånd, og selv om det var litt frustrerende, så kom jeg meg igjennom det. Jeg tror det gjør meg sterkere foran neste år og det som venter i framtida, sier Stake Laengen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!