Beskylder Gull-Rita for doping

Ralf Schäuble, tidligere sportssjef for Gunn-Rita Dahle og bronsevinner Sabine Spitz' manager og ektemann, beskylder den norske gulljenta for doping.

ATEN (Dagbladet): -  Det er flere andre trenere i terrengsyklinga - jeg vil ikke nevne navn - som også mener at disse resultatene ikke kan oppnås med normale midler, sier han.

-  Mener du at Dahle er dopet?

-  Jeg kan ikke si det. Det blir bare spekulasjoner, vi må forholde oss til fakta. Hun er ikke tatt. Men verdensmesteren for menn Filip Meirhaeghe var også god, ryktene gikk og han ble tatt for EPO i juli, sier Schäuble til Dagbladet.

Etter Dahles OL-gull sa Schäuble dette til det tyske nyhetsbyrået DPA:

«Dahle syklet som fra en annen planet. Men også Armstrongs prestasjoner i Tour de France fikk noen til å tvile (...)

Dagbladet snakket med Schäuble i går kveld. Han bekrefter at han er riktig gjengitt.

-  Det kom en journalist og spurte hva jeg mente om Dahles store dominans, sier Schäuble og gjentar overfor Dagbladet hva han sa til DPAs sykkeljournalist Andreas Zellmer. Uttalelsene kan leses av hundretusenvis av lesere etter som nyhetsbyrået leverer artikler til mange av de store tyske aviser.

-  Ikke normale midler

Schäuble har også tidligere vært sportssjef for Gunn-Rita Dahle i Merida. På et tidspunkt da både Dahle og Schäubles kone Sabine Spitz var hos sykkelfabrikanten.

31 år gamle Gunn-Rita Dahle har hatt en fenomenal sesong. Utenom OL-gullet har hun også vunnet EM, Nordisk mesterskap, Maraton-VM og 10-verdenscupritt.

Schäuble mener for øvrig at Dahle syklet et godt løp da hun fredag vant OL-gullet foran Marie-Helene Premont (0,59 min. bak) og Sabine Spitz (2,30 min.):

-  Det ville være urettferdig å si at hun ikke vant fortjent, sier han.

Eks-lagkamerater

Gunn-Rita Dahle og Sabine Spitz syklet sammen på Merida inntil januar i år. Da trakk Spitz seg fra kontrakten etter fire år på laget. Hun var nummer én på laget helt til Dahle kom inn etter to år. Men Dahle tok fort over posisjonen, og det tålte Spitz dårlig.

-  Det er riktig at hun og Dahle gikk dårlig sammen. Dahle være nummer én i laget og har en annen oppfatning av lagarbeid enn Sabine, sier Schäuble til Dagbladet.

Til Süddeutshe Zeitung sa han følgende før OL:

-  Lance Armstrong og Jan Ullrich hadde også fungert dårlig sammen.

Han legger til at det også var andre årsaker til at Spitz trakk seg:

-  Hun følte at rammebetingelsene ble for dårlige. At miljøet, støtteapparatet og organisasjonen ikke sto bak henne. Sabne trenger å føle at laget støtter henne, sier Schäuble.

Spitz vant VM-gullet i fjor, og ble som første terrengsyklist kåret til årets kvinnelige syklist. Det til tross for at Dahle vant resten av rittene i fjor.

Ekstremt seriøst

Sportssjef Svein Gaute Hølestøl i Norges Cykleforbund reagerer kraftig Schäubles uttalelser.

-  Dette er særdeles grove anklager. Dette må vi ta opp i Cykleforbundet og eventuelt med Olympiatoppen. for å se på det juridiske rundt det som er sagt. Slike beskyldninger er ødeleggende for sporten, sier Hølestøl til Dagbladet.

-  Gunn-Rita har jobbet ekstremt seriøst. Det er ingen bombe at hun tar OL-gull. Og det er bare å se på alle dopingprøvene som er tatt av Gunn-Rita. Alt hun har gjort er redelig, sier Hølestøl.

 Det lyktes ikke Dagbladet å få tak i Gunn-Rita Dahle eller trener Kenneth Flesjå i går kveld.

OL-VINNER: Gunn-Rita Dahle syklet fredag i mål som OL-mester i terrengsykkel i fjellene nord i Aten.
GULL-RITA: Ble behørlig feiret etter gullet.
SYKKELPAR: Ralf Schäuble (t.h.) er både ektemann og manager til tyske Sabine Spitz (t.v) som fredag tok bronse i terrengsykling i Aten.