Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Beskylder Odd Grenland for skjult agenda

Bjørkøy får ikke lønn fra verken klubb eller NAV. Nå har han hyret Enerly-advokat.

FORTSATT SYKMELDT: John Anders Bjørkøy forsøkte seg på trening i august, men fikk tilbakefall. Nå har klubben stoppet alle lønnsutbetalinger, samtidig som 31-åringen verken har inntekt fra NAV eller forsikring.  Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
FORTSATT SYKMELDT: John Anders Bjørkøy forsøkte seg på trening i august, men fikk tilbakefall. Nå har klubben stoppet alle lønnsutbetalinger, samtidig som 31-åringen verken har inntekt fra NAV eller forsikring. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Anders Bjørkøy mistet hele 2010-sesongen etter hodeskaden han pådro seg som Odd-spiller mot Fredrikstad 19. oktober i fjor.

I høst opplevde han tilbakefall etter å ha forsøkt seg på trening med resten av laget, og nylig stanset klubben lønnsutbetalingene til 31-åringen, etter at han passerte et år som sykmeldt.

For øyeblikket står Bjørkøy helt uten inntekt, verken fra Odd Grenland, NAV eller forsikringsselskapet.

Nå har han hyret inn Terje Scavenius som advokat. Han har bred erfaring fra saker om yrkesskadeerstatning for fotballspillere, blant annet som advokat for Dagfinn Enerly, Jonas Jonsson, Rune Stakkeland og Arild Stavrum.

- Jeg skal jobbe med å sy sammen en økonomisk pakke for Bjørkøy som er like god som den han hadde tidligere. I den settingen kan det være berettiget å rette krav mot både forsikringsselskapet, NAV og Odd Grenland, sier Scavenius til Dagbladet, men understreker at det er for tidlig å si noe om detaljene.

- Gjorde helomvending
For vanlige arbeidstakere er det normalt at arbeidsgiveren løses fra alle lønnsforpliktelser etter 12 måneders sykmelding. Scavenius sier det ikke nødvendigvis er slik med fotballspillere.

- De har andre og midlertidige kontrakter, som er basert på andre forutsetninger. Så det kan være en vurdering i forhold til rettighetsbildet rundt Bjørkøy, sier han. 

Odd-spilleren hadde ikke søkt NAV om arbeidsavklaringspenger (en ny stønad som erstatter attføringspenger, rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad) da klubben stoppet utbetalingene.

- Odd Grenland hadde sagt at det ikke var nødvendig for Bjørkøy å søke. Saksbehandlingstiden er minst åtte uker, men først fire dager før sykepengeåret gikk ut fikk han vite at Odd likevel ikke ville stå ved sine forpliktelser videre. Den helomvendingen kan tyde på at klubben har hatt en skjult agenda. Odd Grenland har stilt Bjørkøy i en vanskelig økonomisk situasjon, sier Scavenius til Dagbladet. 

Han opplyser at de er i dialog med både forsikringsselskapet og Odd Grenlands advokat, og betegner samtalene som «gode».

Har gitt opp Bjørkøy
Bjørkøy har kontrakt med Odd Grenland ut 2012.  I dag rykket Odd-trener Dag Eilev Fagermo ut i Telemarksavisa og sa han fryktet for framtida til både Bjørkøy og Tommy Svindal Larsen - som begge er blant klubbens best betalte.

- Jeg vil faktisk si at klubbens største utfordring i 2011 er disse spillerne, som i Odd-målestokk er tunge investeringer som ikke er tilgjengelige. Det er tøft. Når det gjelder John Anders er han fortsatt langt unna spill. Først må han bli frisk, og så må han trene seg opp igjen til elitenivå. Han er fortsatt ikke i nærheten av å trene for fullt, og jeg kan ikke se han som et aktivum for oss i 2011, sa Fagermo.

Ifølge Varden har Odd utbetalt mellom 1,4 - 1,6 millioner kroner til Bjørkøy det siste året, hvorav de har fått refundert 6G (453 846 kroner) fra NAV.

- Vil Bjørkøy tjene dårligere nå som Odd ikke lenger utbetaler lønn?

- Jeg vet ennå ikke om han får mindre, vi har bare såvidt begynt dialogen. I utgangspunktet skal han ha full lønn selv om han er skadet, i og med at han har godkjent yrkesskade. Men som sagt er det for tidlig å si hvordan dette blir sydd sammen, sier Scavenius.

- Ingen tvist
Odd-advokat Sveinung Sauar bekrefter at Bjørkøy ikke får en krone i lønn av Odd Grenland for tida, men understreker at klubben har fulgt vanlige retningslinjer.

- Systemet er fulgt opp slik systemet er laget. Vanlig sykemeldingsperiode er 12 måneder. Etter den tid er det forsikringsordningene som dekker bortfall av lønn. Det er ikke noen tvist her, sier han til Dagbladet.

Odd Grenland-direktør Hans Erik Utne avviser at klubben har hatt noen skjult agenda.

- Vi har ingen skjult agenda på noen måte. Selv om jeg godt kunne hatt lyst, kan jeg ikke diskutere personalpolitikk i media av hensyn til ansvaret og taushetsplikten jeg har. Det er ikke profesjonelt, sier Utne til Dagbladet.

- I utgangspunktet er saken veldig grei: John Anders er ansatt hos oss, og er fremdeles sykmeldt. Vår jobb er å få ham tilbake som toppspiller og stille apparatet vårt til rådighet. Når det gjelder interne forhold som går på lønn og forsikring, blir det useriøst å kommentere.

Fikk tilbakefall
Odd-lege Ola Stamnes sier de foreløpig ikke har lyktes i å akklimatisere Bjørkøy tilbake til fotballivet.

- Han ble kanskje presset litt vel mye i september/oktober, vi prøvde å få ham gjennom to, tre treninger i uka. Det ble for mye aktivitet og for mange relasjoner å forholde seg til. Med 25 mann på trening ble det litt slitsomt, han fikk hodepine og ble litt utilpass. Vi trakk ham litt ut igjen i oktober/november. Siden da har vi latt ham trene alene i Oslo. Siden november har han løpt i Nordmarka, og han har også vært i Kristiansand på et seminar om hodeskader og fortalt om sin situasjon, sier Stamnes til Dagbladet.

Odd-spillerne har ferie nå, men samles til trening igjen 6. desember.

- Da forsøker vi på nytt, og prøver med én til to treninger i uka i noen uker.

Dag-Eilev Fagermo sier eksperter har gitt ham beskjed om at Bjørkøy vil bli helt frisk. Men tviler på at han får nyte godt av 31-åringens kvaliteter i 2011.

- Det var en forferdelig stygg skade. Det er synd på ham, og synd for oss, at en sånn jævlig smell skal ødelegge så mye. John Anders er en god spiller. Det er trist at den taklingen skulle få sånne konsekvenser, sier han.

•John Anders Bjørkøy ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

HYRET INN AV BJØRKØY: Advokat Terje Scavenius, som også har bistått blant andre Dagfinn Enerly, jobber nå for John Anders Bjørkøy. 
Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
HYRET INN AV BJØRKØY: Advokat Terje Scavenius, som også har bistått blant andre Dagfinn Enerly, jobber nå for John Anders Bjørkøy. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!