Beskylder Tour-arrangører for sabotasje

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) klager arrangørene av de tre store etapperittene inn for EU-kommisjonen.

Ifølge UCI driver arrangørene av Tour de France, Giro dItalia og Vuelta à España ulovlig kartellvirksomhet når de vil bryte ut av UCI-touren og selv bestemme hvilke lag og ryttere som skal få delta.

- Vi har i dag besluttet å forberede en offisiell klage til EU-kommisjonen mot arrangørene av de tre store etapperittene. Vi mener at de bryter mot konkurranselovgivningen, heter det i en uttalelse fra UCI tirsdag.

Forbundet mener at arrangørene av de tre rittene, som også står bak flere andre gjeve sykkelritt, prøver å sabotere UCI-tourens utvikling for å beskytte sin egen dominerende posisjon i profesjonell sykkelsport.

UCI-touren ble innført i 2004. Bare lag som får UCI-tourlisens får delta i rittene som inngår i touren, og lagene har både rett og plikt til å delta i samtlige ritt. Det gir enkeltarrangører liten eller ingen mulighet til å påvirke deltakerlisten.

Arrangørene av de tre store etapperittene erklærte nylig at de ikke er bundet av UCI-tourreglementet, og sa at de selv kommer til å bestemme hvem som får delta i rittene.

De ønsker blant annet å kunne nekte dopingmistenkte lag og ryttere deltakelse, og vil også ha mulighet til å invitere lag og ryttere uten UCI-tourlisens til sine ritt.

EU-kommisjonen har anledning til å gi pålegg og ilegge bøter dersom firmaer finnes skyldige i brudd på konkurranselovgivningen.

(NTB)

VIL VELGE: Arrangeørene av de store tourene vil velge selv hvem som skal delta. De vil fortsette å stenge ute dopingmistenkte, slik Ivan Basso ble det før Tour de France i fjor. Det liker det internasjonale sykkelforbundet dårlig. Foto: SCANPIX
VIL VELGE: Arrangeørene av de store tourene vil velge selv hvem som skal delta. De vil fortsette å stenge ute dopingmistenkte, slik Ivan Basso ble det før Tour de France i fjor. Det liker det internasjonale sykkelforbundet dårlig. Foto: SCANPIX Vis mer