Beskyldes for spionasje

Åge Hareide tok på seg den upåvirkede maska og sa at han ikke bryr seg om sammenlikningen med George Bush. Deretter ble han servert spionasjebeskyldninger fra italienske medier.

PALERMO (Dagbladet): Onsdag ba Åge Hareide norske medier å velge om de var for eller imot landslaget når de snakker med utenlandske kollegaer. I går fikk han sin første skikkelige trøkk i en rekke aviser. Og i den siste oppkjøringen til Italia-Norge lørdag kveld likte han det ikke.

Sjøl om han prøvde å late som ingenting.

-  Jeg er ikke republikaner - jeg vil ikke sammenliknes med George Bush, sier den gamle Høyre-politikeren Åge Hareide til Dagbladet.

-  Det eneste han og jeg har til felles er at ingen av oss har vært i Vietnam.

Sier media er hårsåre

Fleipen er hans måte å møte kritikken på. Men sjøl om Norges landslagstrener føler seg misforstått - «jeg har aldri sagt at jeg skal styre pressen» - så mener han fortsatt det han sa:

At det er en uting at norske journalister forteller «faglige hemmeligheter» til journalistkollegaer fra en kommende motstandernasjon.

-  Jeg respekterer selvfølgelig journalistenes jobb, sier Åge Hareide. -  Jeg vet også at dere skal og må være objektive. Men likevel - når jeg får en oppringning fra en italiensk journalist som visste det meste om oss ble jeg bekymret.

-  Fordi han hadde fått all informasjonen fra en norsk kollega.

-  Er du ikke litt hårsår?

-  Nei, jeg er ikke det. Det er dere som hårsåre - dere som er den fjerde statsmakt. For dere tåler ikke mer enn en liten irettesettelse før dere er ute med piggene.

-  Løfter jeg en liten pekefinger så er dere der med en gang, sier Åge Hareide.

Beskyldes for spionasje

Samtalen rundt onsdagens verbale landslagstrener-plump hadde knapt lagt seg før italienske journalister kom fra det andre holdet og beskyldte Åge Hareide for spionasje. Ja, du hørte riktig - spionasje.

-  De spurte meg om det var sant at jeg hadde plassert spioner på de italienske treningene, sier Åge Hareide. -  Jeg fikk også beskjed om at jeg bruker norske journalister som agenter for å kartlegge Italia. Og hva kan man si til sånt?

-  Hva kan man svare folk som kaller Rushfeldt for Rumsfeld i avisa?

Europeisk nettverk

Ingenting. Hvilket Åge Hareide også gjorde. Og godt er det. Fordi faktum er følgende:

-  Vi har et nettverk som vi bruker aktivt, sier Åge Hareide til Dagbladet. -  Både Stig (Bjørnebye) og jeg har mange kontakter rundt om i Europa. Men jeg vil ikke si hvem de er - jeg vil ikke røpe kildene.

-  Men vi får mye informasjon om enkeltspillere, form og hva vår mann der eller der måtte mene om det eller det rundt den og den spilleren.

Åge Hareide går ekstremt nøye til verks når han forbereder spillerne til kamp. Og derfor håper han Italia gjør som vanlig i ettermiddag - og offentliggjør det laget som skal møte Norge lørdag kveld.

-  Gjør de det er det bare å takke og bukke, sier han.

-  Hvis Lippi gir oss laget vil det være en stor fordel.

Fordi:

-  Da kan jeg sette meg ned med hver spiller og sette ham inn i den typen han møter, sier Hareide. -  For fotballspilleres bevegelsesmønster er gjentakende - de fleste gjør ofte det samme gang etter gang. Og vet vår spiller for eksempel hvilken vei motstanderen går etter ballmottak vil han være bedre rustet til å håndtere situasjonene i kamp.

-  Slike detaljer kan være avgjørende for en fotballkamp.

Føler ikke presset?

Åge Hareide sier han ikke føler presset foran lørdagens eksamen i Palermo. Jeg tror ham ikke helt på det. Men han skal ha for at han prøver å skyve det fra seg. Som med denne varianten:

-  Nå har jeg virvlet opp så mye støv med det utspillet jeg kom med onsdag at medias fokus er flyttet vekk fra kampen, sier han. -  Det er veldig fint både for meg og spillerne. Og så kan jo dere vurdere om jeg gjorde det som en bevisst handling for å gjøre akkurat det - flytte fokus.

-  Kom ikke her - du er ikke god?

-  Det vil jeg ikke si noe om. Men jeg føler i hvert fall ikke noe press.

-  Jeg synes fortsatt at alt rundt landslaget bare er gøy, sier Åge Hareide til Dagbladet.

TØFFE BESKYLDNINGER: italienske journalister kastet seg over landslagstrener Åge Hareide og beskyldte ham for spionasje. At han brukte agenter og norske journalister til å spionere på det italienske landslaget.