Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Beskyldt for juks: Men når hørte du sist Bjørgen prate stygt om noen?

Etter fire nye gull er det nok fortsatt noe å lære av hun som har bygget verdens beste landslag.

INGEN EGOTRIPP: Nok av gode grunner for at Marit Bjørgen vinner og vinner. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
INGEN EGOTRIPP: Nok av gode grunner for at Marit Bjørgen vinner og vinner. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

FIREDOBBELT norsk i på 3-mila i VM er en passe anledning til å snakke om betydningen av lagbygging igjen. Ikke minst fordi Ragnhild Haga som ble nummer fire egentlig ikke skulle ha fått denne store opplevelser. Hun var ikke tatt ut, men ble forært plassen fra Ingvild Flugstad Østberg fordi denne kloke, omtenksomme Gjøvik-jenta midt i sin overraskende formsvikt ikke ville ødelegge for en lagvenninne i form:

  • Da ble andres glede viktigere enn eget trøbbel.

Hver gang jeg skriver om styrken i fellesskap, fylles e-mail boksen min med forakt. Det er visst patetisk preik i en toppidrett som ikke kan vinnes uten ekstrem egoisme.

Nåja; hva da med Marit Bjørgen som med fire nye VM-gull nærmer seg det øyeblikket da hun blir stående igjen som den beste norske idrettsutøveren gjennom alle tider.

TOK GULL: Marit Bjørgen var svært fornøyd etter å ha slått Heidi Weng på oppløpet under lørdagens 30 km for kvinner i Lahti. - Hvis vi bare skulle spurta 100 meter så hadde nok Heidi slått meg, men det var jo 30 kilometer før det, sa skidronninga. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

DEN rangeringen er forøvrig høyst upresis, og garantert ikke noe Marit hverken tenker på eller higer etter. Sånn fra sidelinja er det vanskelig å se noe annet enn en rutinert idrettsutøver som er nøye med detaljer og svært dedikert i jobben sin, men som ellers presterer bedre enn noen gang fordi hun nå har en perfekt balanse mellom egen suksess og resten av livet.

Det siste er som det pleier etter at Marit Bjørgen overtok hele ansvaret for sin egen langrennskarriere før OL-sesongen 2010. Først da nådde hun det naturlige sportslige nivået sitt. Siden har det bare utviklet seg i sporet.

UTENFOR sporet har hun alltid hatt en særtrekk:

  • For når hørte du Marit Bjørgen si noe stygt om en konkurrent?

I en mediehverdag der veien bare er noen minutter kort mellom et hastig intervju i målområdet og en feit overskrift på nettet, styrer Marit alltid unna. Forteller overskriften noe annet på fronten på nettavisa di, kan du være sikker på at tittelen er trukket for langt.

DET er denne egenskapen til bevisst å unngå å prate ned andre som har gjort at Marit Bjørgen står sterkere enn noen gang etter et halvår der både hun og idrettens hennes har vært under sammenhengende angrep.

GIKK:: Justyna Kowalczyk ble spurt om prestasjonen til Marit Bjørgen, men mye tydet på at hun ville unngå temaet. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

I den heftige debatten om astmamedisineringen i norsk langrenn har Marit vært hovedmålet. Her skulle rivalen Justyna Kowalczyk endelig få bekreftet sin bitre teori om at Bjørgens framgang fra Vancouver-OL 2010 skyldtes de nye reglene som ga Marit rett til å bruke en medisinsk mer effektiv astmamedisin.

Eller som Kowalczyk dengang så spydig formulerte det til den polske avisa Gazeta Wyborca:

- Jeg forbereder meg i løypene og ikke på apoteket.

DENNE bitende kritikken fortsatte fra vinter til vinter uten at Marit svarte på samme vis. Underveis ble Bjørgen beskyldt for å jukse mens hun stod over Tour de Ski:

- Jeg har snakket lenge med treneren min, og vi er mest redd dem som forsvinner en måned midt i sesongen og så kommer tilbake mye sterkere, forklarte Kowalczyk:

- Jeg tør å si høyt at bruken av astmamedisin som Bjørgen gjør, gir direkte og solid hjelp til kroppen med å puste, faslo den polske rivalen uten at Marit Bjørgen slo tilbake..

SELV da denne debatten eksploderte sist høst med TV2s påstander om astmamedisin til friske løpere, forholdt hun seg rolig og lot Aftenpostens kommentator konkludere med at det var «på tide å innrømme at Kowalczyk hadde rett».

Den konklusjonen viste seg å være helt feil:

  • Den internasjonale granskingkommisjonen fortalte det stikk motsatte.

Kommisjonens rapport ble sist mandag lagt fram for alle laglederne under Lahti-VM. Der ble det nesten samstemt støtte til de norske behandlingsrutinene. Bare svenskenes lege ble stående nølende igjen mens Sveriges egen fremste astmaekspert forklarte hvorfor Norges opplegg beskyttet løpernes helse på best mulig måte.

Men har du hørt Marit Bjørgen hovere overfor alle de kritikerne hennes som tok fullstendig feil?

NEI, og det kommer heller ikke til å skje. Sånt er ikke hennes stil. For Marit er ikke toppidrett noen egotripp. Det er det morsomme hun gjør sammen med andre. Det som virkelig er morsomt skjer gjerne der.

Og helst det som gir de aller beste resultatene.

Som for eksempel en firedobbelt norsk triumf på verdensmesterskapets siste jentedag eller 6 OL-gull og 18 VM-gull.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media