Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Besseberg svarer på anklagene om korrupsjon og manipulasjon

Besseberg mener WADA står bak etterforskningen: – Jeg har en meget sterk mistanke

Anders Besseberg nekter for å ha mottatt penger for å skjule positive russiske dopingprøver og mener WADA initierte etterforskningen.

TREKKER SEG: Anders Besseberg trekker seg som president for IBU, det internasjonale skiskytterforbundet. Onsdag 11. april ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike. Video: Hans Arne Vedlog / Reporter: Tore Ulrik Bratland / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VESTFOSSEN/OSLO (Dagbladet): Etter å ha styrt skiskyting til nye høyder fra han tok over som skiskytterpresident på begynnelsen av 90-tallet opplever Anders Besseberg nå de tyngste dagene i sin karriere innen idretten. 72-åringen er anklaget for korrupsjon og manipulasjon av dopingprøver og er under etterforskning av østerriksk politi.

– Dette er noe jeg veldig gjerne skulle vært foruten. Det er trist for IBU, skiskytingen, og det er leit for meg personlig, sier Besseberg til Dagbladet hjemme på gården i Buskerud.

Torsdag formiddag ble det bekreftet at Anders Besseberg har trukket seg som president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Besseberg selv valgte å trekke seg dagen etter informasjonen ble kjent, men nekter for at han har vært involvert i noen av påstandene.

– De konkrete anklagene er at i forbindelse med VM 2017, så skal russiske leger og ledere ha vært i besittelse av dopingmidler og metoder. Dette er fullstendig ukjent for meg. Jeg fikk ikke noen spesielle spørsmål om dette i avhør. Det er også anklager mot at IBU skal ha latt dopede russere å starte. Det er en umulighet. Det skjønner jeg overhodet ikke, sier den tidligere IBU-presidenten.

Benekter påstandene

Besseberg var hjemme på gården i Vestfossen onsdag da Økokrim dukket opp med to østerrikske etterforskere og en ransakelsesordre. Besseberg ble selv tatt inn til avhør.

– De folkene der opptrådte korrekt, og jeg sa jeg kunne hjelpe dem med alt. Det oppfatter jeg som uproblematisk. Jeg har hatt hjemmekontor her i 30 år cirka. De ville gjerne ha et avhør og at jeg ble med inn til Oslo der og da. Det ble jeg med på. Disse andre etterforskerne ble igjen her på gården og gikk gjennom papirer og alt mulig. Jeg vet ikke hvor lenge de var her og hva de tok med og gikk gjennom. Det eneste jeg fikk tilbake var mobiltelefonen min. Jeg vil tippe at de har sikret harddisk på datamaskinen og slike ting, men jeg har ikke skrevet under på noe beslagsliste, så jeg vet ikke hvor lenge de var her, sier Besseberg.

Kritikken mot Besseberg er massiv fra en rekke hold etter anklagene som Le Monde i går la fram. Med henvisning til en WADA-rapport beskyldes nordmannen for å ha skjult 65 russiske dopingsaker siden 2011. Selv sier Besseberg at han ikke ble avhørt om det spesifikt.

– Det er litt interessant skjønner du. Det ble jeg først klar over gjennom media i går kveld. Dette fikk jeg ingen konkrete spørsmål om i avhøret. Det var spørsmål relatert til at jeg har manipulert og skjult dopingprøver og har vært betalt for dette her, men da svarte jeg at jeg ikke har manipulert eller skjult en eneste dopingprøve, men de var på det at det kunne ha vært manipulert. Jeg har overhodet ikke manipulert en prøve eller fått en dollar eller euro.

– At IBU skal ha gjemt bort 65 prøver virker helt ufattelig. Jeg har ingen kjennskap til det. At vi skal ha manipulert blodprøver slik at de ikke ble etterforsket og at vi har beskyttet russiske løpere. Det er helt ukjent for meg. Jeg er aldri blitt tilbudt penger, sier Besseberg til Dagbladet.

Mener WADA står bak

Selv om Besseberg sier at han er uforstående til anklagene som blir rettet mot ham har han klare meninger om hvem og hva som står bak etterforskningen.

– Jeg har en veldig sterk mistanke. For at det skulle gå litt raskere viste de meg den tyske teksten på computeren, og det var fra et bevis som var tatt opp av Rodtsjenkov, så det er vel grunnen til at det har kommet opp, sier Besseberg.

Og fortsetter:

– Jeg har også hørt at WADA var de som initierte etterforskningen. Jeg har en mistanke om at de er i en fryktelig fortvilt situasjon for tida. Det er jo Rodtsjenkov som er det eneste vitnet de sitter på og som er kronvitnet. I praksis så har de, så vidt jeg vet, ikke vært i stand til å få tiltalt eller dømt en eneste utøver av de over 1000 utøverne.

Besseberg mener at WADAs utfordringer med å få gjennomslag for sine utestengelser av russiske utøvere har vært svært medvirkende for at han og IBUs generalsekretær Nicole Resch nå er under etterforskning.

Til Dagbladet forteller han at han synes WADA framstår som paniske og at grunnen til at de nå går etter de internasjonale forbundene er fordi de ikke har kontroll på situasjonen lenger.

– Hvis du har kontroll på en situasjon går du vel ikke ut i media, da går du direkte til de det gjelder. De prøver å presse fram et eller annet. Det de sier er at om de internasjonale forbundene ikke gjør noe, vil de selv gå til anmeldelse til CAS med dette. Jeg føler at situasjonen begynner å bli litt panikkartet, samtidig er problematikken at de sitter på dette ene kronvitnet, og det har vært helt tydelig at han ikke blir trodd, sier Besseberg.

Det er dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, som bor på hemmelig adresse og ikke viser eget ansikt i frykt for russisk hevn, Besseberg viser til. Av sakene som er kommet til Idrettens voldgiftsrett (CAS) denne vinteren er den store majoriteten blitt frikjent på grunn av for få vitnesbyrd. De seks utøverne utestengt av FIS fikk gjennomslag for anken sin, det samme gjaldt for 28 av 39 anker for utøvere utestengt fra OL.

– Det tyder på at den første CAS-domstolen ikke stolte på utsagn alene fra Rodtsjenkov. Og at de frikjente så mange av de andre til å bare gjelde OL i Pyeongchang, sier Besseberg.

Besseberg understreker at han tror Rodtsjenkov på at det har vært en systematisk manipulering i forbindelse med dopinglaboratoriet i Moskva, og da også i russisk idrett. Samtidig understreker han at selv ikke Schmid-kommisjonen fant noe bevis på at de nasjonale forbundene har vært involvert.

– Alt tyder på at det er Rodtsjenkov, og sikkert noen andre i laboratoriet, og at det er videre i sportsdepartementet og sportskomiteen der. Og at det har vært en del direkte mellom Rodtsjenkov og utøvere. De har hatt tilgang på en del mail mellom han og medarbeidere, og der beit jeg meg spesielt merke i én mail som gikk til en annen kollega på laboratoriet – det var en sommeridrett – «nå gir vi blaffen i disse utøverne, for de har ikke betalt for seg». Jeg tror det er på det planet, sier Besseberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!