Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anders Besseberg går av

Besseberg trekker seg som skiskytterpresident

Anders Besseberg har trukket seg som president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

SLUTTER: Anders Besseberg gir seg som president i det internasjonale skiskytterforbundet. Foto: NTB Scanpix
SLUTTER: Anders Besseberg gir seg som president i det internasjonale skiskytterforbundet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Bessebergs tid som skiskytterpresident i IBU er over.

Dette opplyser IBU i en pressemelding torsdag formiddag.

Videre skriver det internasjonale skiskytterforbundet at de tar denne saken «ekstremt seriøst».

Besseberg bekrefter selv nyheten overfor VG.

- Jeg fungerer ikke i vervet. Det ble lagt ned i dag, og det vil det være under etterforskningen av saken. Jeg stiller ikke til valg i september. Men håper denne saken vil være ryddet av veien før det, sier Anders Besseberg til avisa.

Torsdag opplyste østerriksk politi at de etterforsker korrupsjon på i alt 2,3 millioner kroner i IBU-saken der Besseberg er involvert. Beløpet bekreftes i en pressemelding fra Østerrikes svar på Økokrim torsdag.

TREKKER SEG: Anders Besseberg trekker seg som president for IBU, det internasjonale skiskytterforbundet. Onsdag 11. april ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike. Video: Hans Arne Vedlog / Reporter: Tore Ulrik Bratland / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Trist, leit og sjokkerende

Reaksjonene er sterke. Tidligere skiskytterpresident Tore Bøygard, som uttaler seg i denne saken som kandidat til jobben som IBU-president, er rystet av sakens innhold og omfang.

- Det er ikke mye annet man kan si enn at jeg er utrolig overrasket, nesten vantro, når jeg ser omfanget av saken. Det er trist, leit og sjokkerende, sier Bøygard til Dagbladet.

- Jeg reagerer på alvorligheten. Det er alvorlig når det både er etterforskning og razzia. Så får vi se hva som kommer ut av det, jeg vil ikke spekulere noe i det.

Sterke anklager

I går ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike.

Østerriksk politi melder at etterforskningen gjelder både doping, svindel relatert til doping og «gaver akseptert av tjenestemenn».

WADAs kommunikasjonssjef James Fitzgerald bekreftet til NRK at spørsmålet er knyttet til doping, men ville ikke kommentere noe utover dette.

Den franske avisen Le Monde la onsdag fram innholdet i en WADA-rapport, hvor den norske IBU-presidenten anklages for å ha skjult 65 russiske dopingsaker siden 2011, for å verne om gigantnasjonens utøvere.

Bessberg har selv benektet at de alvorlige anklagene stemmer. WADA-rapporten baserer seg blant annet på opplysninger fra den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Nordmannen ble visepresident i IBU i 1988 og har hatt toppvervet i IBU siden 1992. Han overtok vervet den gang fra russeren Igor Novikov.

Besseberg har bakgrunn også både som landslagutøver og landslagstrener i skiskyting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!