Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Best å spille norsk

Når Norge spiller norsk, er landslaget på sitt aller beste. Det kan bli EM-sluttspill av sånt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET HAR ikke vært noen stildebatt før denne EM-kvaliken. Faktisk ikke så mye prat om norsk landslagsfotball i det hele tatt. Men etter 4 - 1 mot Ungarn har vi fått mye å prate om.

I noen dager framover kan de som er glad i fotball velge mellom drømmevolleyen til Morten Gamst Pedersen, 1 - 0 målet til Ole Gunnar Solskjær eller gjennomløpet fra samme mann ti minutter før slutt i første omgang.

Jeg velger det siste.

Det ble ikke scoring på forsøket. Solskjær skjøt i høyreleggen på den lange treningsbuksa til keeper Kiraly på en sjanse der han ellers hadde både bra vinkel og god tid til å lage enda et mål.

Men selve løpet laget ny tro på at Åge Hareide og landslaget vet hva som skal til for å nå EM.

Eller for å vinne hvilken som helst landskamp med spillere fra et begrenset norsk fotballmiljø.

AKKURAT DET har vel Åge Hareide skjønt lenge. Men da han startet sin første internasjonale kvalifisering for to år siden, forvirret han både omgivelsene og seg selv ved å introdusere en stil han egentlig ikke trodde på.

Den mistroen viste han underveis i VM-pulja ved å legge om etter motstandernes stil så fort anledningen bød seg. Selv ikke i den avgjørende kampen om andreplassen hjemme på Ullevaal mot Moldova i fjor høst, stolte Hareide såpass på sitt eget offensive opplegg at han fulgte det.

GLITRENDE OVERGANGER: Norge scoret på flere flotte overganger. Og så nettet Morten Gamst Pedersen på en supervolley. Foto: SCANPIX
GLITRENDE OVERGANGER: Norge scoret på flere flotte overganger. Og så nettet Morten Gamst Pedersen på en supervolley. Foto: SCANPIX Vis mer

Klarere kan det knapt sies:

•• Norge kom seg til playoff mot Tsjekkia uten å satse på den nye, mer kortpasningsbaserte offensive fotballen som Hareide lenge pratet om.

Det er derfor pratet har stilnet nå.

OG DET er derfor landslaget igjen spilte en strålende kamp på bortebane.

Det var flere av dem i VM-kvaliken. Først mot Skottland for to år siden, så mot Slovenia, Hviterussland og Tsjekkia på rekke og rad i fjor høst.

Det rakk ikke til noe VM-sluttspill, men det holdt lenge til å moderere tanken om at det var smartest å skape et vinnende landslag med ensidige virkemidler som hører bredere fotballkulturer til. Norsk fotball har pr. definisjon så små midler at stilen hovedsakelig må baseres på et overgangsspill.

MOT UNGARN var nettopp disse overgangene glitrende.

Det startet med Åge Hareides flotte taktisk valg av høyt press, ble fulgt opp av samtlige spillere og endte med en serie miss av hjemmelaget.

image: Best å spille norsk

Sammenhengen mellom press og miss er avgjørende i det som på 90-tallet var kjennetegnet på den norske landslagssuksessen. Den kommer bare gjennom tydelig ledelse og konsentrert innsats. I Budapest var begge deler på plass og resultatet ble formidabelt.

Bedre start har Norge knapt hatt på en internasjonal kvalifisering.

SANNSYNLIGVIS fortsetter suksessen på hjemme mot Moldova på onsdag.

For Ole Gunnar Solskjærs kom på nye dype løp etter pause også, og viste at landslaget med ham på banen kan få en bedre taktisk stabilitet.

Det er nettopp de taktiske valgene som gjorde at Solskjær som langt fra er noen sprinter, plutselig var mange meter forbi den ungarske backlinja.

Gjennombruddsløpene uten ball var tilbake på landslaget mot Ungarn, og det blir flere av dem i denne kvaliken.

FOR NÅ har Åge Hareide manøvrert seg ut av hjørnet han satte seg og landslaget i med løftene om å skape en ny norsk spillestil.

Dit kommer ikke Åge.

Mye fordi han egentlig ikke tror på denne stilen, men mest fordi den ikke er smart. Det norske fotballmiljøet har ikke bredde til å skape et stabilt vinnende spill med vekt på mye eget ballhold.

DEN BEGRENSNINGEN betyr slett ikke at laget er uten kvalitet.

På en kveld der nettet i Budapest fortsatt dirrer etter Gamstens 3 - 0 treff, er det lett å skjønne at Norge på sitt beste er riktig bra.

Men først og fremst gjelder det å skjønne at norsk fotball spilt på norsk er aller best.

Det kan til og med bli EM-sluttspill av den forståelsen.

TROR PÅ EM: Dagbladet.no-redaktør tror Norge kan komme til EM i Sveits og Østerrike om to år.