- Best fordi hun har froskekropp

POKLJUKA (Dagbladet): Den norske skiskytterlegen Baard I. Freberg mener suksessen til verdensmester Liv Grete Skjelbreid Poirée (26) kan forklares med at hun har det han kaller for froskekropp.

- Liv Grete er ekstremt spenstig fra naturens side og har derfor en ekstra snert i den siste delen av muskelkontraksjonen. I forhold til de fleste utøverne stjeler hun derfor hundredeler hele tida.

- Slikt blir det mange sekunder av i løpet av et helt løp, sier Baard I. Freberg til Dagbladet.

Denne ekstra snerten kommer som følge av at den ferske verdensmesteren - ifølge legen - har en perfekt kombinasjon av seige og raske fibrer.

Prototype

Om sammenlikningen med en frosk, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée:

- Jeg er født som jeg er født, men jeg håper virkelig ikke at jeg ligner på en frosk. Kanskje får jeg nå igjen for at jeg alltid har vært veldig aktiv. Slik blir det når man har to eldre søstre og alltid måtte streve for å hevde seg, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée.

Freberg mener Liv Grete nærmest framstår som en prototype på en person som er skapt for sportslig suksess:

- Hun er både et muskulært og mentalt talent, sier Freberg.

Sterk i hodet

Om det muskulære:

- Det er mange utøvere som trener mye mer enn Liv Grete, men som likevel aldri kan nå toppen, fordi de ikke har samme fysiske forutsetningene. Liv Grete kan takke sitt store talent for at hun var i stand til å vinne to VM-gull i Holmenkollen i fjor, til tross for alle problemene hun sleit med i forkant av mesterskapet.

Om det mentale:

- Her må hun rettledes litt, men når du først får henne inn på rett spor er hun veldig sterk i hodet. Derfor kommer hun som regel også godt ut av skytedueller på standplass. I en slik situasjon kreves det mer psyke enn folk flest er klar over, sier Freberg.

Intelligens

Legen mener det også er et tredje parameter som skiller de beste fra de nest-beste:

Intelligens.

- Toppidretten er blitt så tøff og krevende at man egentlig ikke kan ha så mange svakheter før man faller igjennom. Intelligensen styret også det motoriske og derfor er man nødt til å være intelligent for å vinne i idrett, hevder den norske skiskytterlegen.

<B>EN FROSK?</B> Liv Grete Skjelbreid Poirée blir sammenliknet med en frosk av skiskytterlegen. Men det er i positiv forstand. Hun er ekstremt spenstig fra naturens side, sier skiskytterlege Baard I. Freberg.