Best i by'n

Michael Owen (23) har vært den store spisshelten i Liverpool de siste årene, men bli ikke overrasket om en annen Liverpool-gutt avgjør morgendagens røde og blå lokalderby: Evertons Wayne Rooney (17).

For selv om tenåringen Rooney ennå naturligvis ikke kan måle seg med Michael Owens fantastiske meritter og rekorder, så er det Evertons unggutt som er blitt det store samtaleemnet i Premier League denne sesongen.

19. oktober ble han tidenes yngste målscorer i Premier League da han ble matchvinner mot Arsenal - fem dager før han fylte 17 år.

Owens tidligere rekord ble knust med fem måneder.

Og Rooney ble Evertons yngste målscorer gjennom alle tider da han scoret to mål på åtte minutter mot Wrexham i ligacupen 1. oktober.

Michael Owen er inne i sin sjette sesong i Premier League, mens Wayne Rooney til sammenligning bare har rundt ni timer på banen.

Engelske eksperter spør seg nå om Everton-spilleren er et enda større talent enn Michael Owen, og bookmakere tilbyr 4,5 i odds på at Wayne Rooney slår en annen stor Owen-rekord:

At han blir den yngste engelske landslagsmann på over 100 år.

Foran Owen

Offisiell statistikk viser at de har en jevn scoringshyppighet. Michael Owen scorer hvert 176. minutt, mens Wayne Rooney bruker 186 minutter i snitt på hver scoring i Premier League.

Men enda mer interessant - og rettferdig - blir det når man henter fram statistikken fra Michael Owens sju første kamper i Premier League. Da hadde han spilt omtrent like få minutter i toppen som Rooney har i dag:

Minutter spilt:

Rooney: 557

Owen: 573

Fra start/innbytter:

Rooney: 4/13

Owen: 6/1

Mål:

Rooney: 3

Owen: 3

Minutter pr. scoring:

Rooney: 186

Owen: 191

Antall skudd:

Rooney: 22

Owen: 23

Skudd på mål:

Rooney: 50 prosent

Owen: 43 prosent

Målgivende:

Rooney: 1

Owen: 0

Everton-spilleren er også blitt matchvinner ved alle sine tre scoringer så langt, mens Owens tre første scoringer i Premier League endte med to uavgjort og ett tap for Liverpool.

Skjermes

Everton-manager David Moyes skjermer 17-åringen mot pressen.

- Vi vil at han skal modnes både som fotballspiller og som person. Vi vil kopiere det Alex Ferguson gjorde med Ryan Giggs, sier Moyes.

Rooney får ikke lov til å gi intervjuer, men overfor venner har han ikke lagt skjul på sine voldsomme ambisjoner:

- Jeg skal slå alle rekorder med Everton. Og det første jeg skal gjøre er å score hattrick mot Liverpool, skal han ifølge seriøse 4-4-2 ha fortalt venner.

Ifølge samme blad skal Manchester United for halvannet år siden også ha forsøkt å kjøpe Rooney for rundt 60 millioner kroner - med Real Madrid, Bayern München og AC Milan også blant interessentene.

Michael Owens pappa, Terry, var proff i Everton. Legendariske Liverpool-spillere som Ian Rush, Robbie Fowler, Steve McManaman og Michael Owen var alle Everton-supportere i barndommen, men ble plukket opp av Liverpool. Klubben forsøkte å sikre seg Rooney også, men han valgte å bli på den blå sida av Stanley Park - selv om han som ti-åring trente med Liverpool i Everton-drakt!

Så seint som 20. november 1996 var han Everton-maskot i det klassiske slaget om Merseyside.

Nektet debut

Rooney ble i år den nest yngste gjennom tidene til å debutere for Everton - bare slått med et par uker av tidligere Everton-manager Joe Royle.

Klubbens forrige manager, Walter Smith, ønsket å bruke Rooney allerede i februar i år, men ble nektet fordi FA (det engelske fotballforbundet) har regler som sier at skoleungdom ikke har lov til å spille i Premier League.

I mai ville nåværende manager David Moyes benytte unggutten, men da ble Rooney sendt til U-17 EM, hvor han scoret fem mål.

Rooney er fortsatt på lærlingekontrakt med Everton, men det er ventet at han signerer en lukrativ avtale med klubben før årsskiftet.

Og han blir ikke akkurat mindre verdt om han senker Liverpool i morgen.

WAYNE ROONEY: «Jeg skal slå alle rekorder med Everton.»
MICHAEL OWEN: «Er man god nok, er man gammel nok.»