Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Best i den største TV-sporten

Det er et kvalitetstegn når det svinger både av hopp og av Anders Jacobsen.

 STØRST I SKIIDRETT :  Anders Jacobsen med formidable Zugspitze i bakgrunnen. Bedre blir det ikke på TV. FOTO: AFP /Christof Stache.
STØRST I SKIIDRETT : Anders Jacobsen med formidable Zugspitze i bakgrunnen. Bedre blir det ikke på TV. FOTO: AFP /Christof Stache. Vis mer

FOR  bare noen dager siden ble hoppsjef Clas Brede Bråthen spurt om han hadde valgt feil da han tok med Anders Jacobsen som sjuende og sistemann i den flotte norske troppen til Hoppuka. Det var et helt relevant spørsmål. Anders hadde ennå ikke prestert i noen konkurranse, mens Tom Hilde akkurat hadde vunnet et Kontinentalrenn mot resten av de nestbeste i sporten. Der og da var det bare et par treningshopp som tilsa at hoppsjefen hadde plukket ut riktig utøver.

Den siste plassen gjaldt bare disse to erfarne gutta. På et Hoppuke-lag som landslagstrener Alexander Stöckl karakteriserte som "det sterkeste i hans tid", var Anders Bardal og alle de unge udiskutable.

Laget i seg selv er selvsagt fortsatt fint nok, men bare den antatt svakeste står igjen som vinner. Pluss den stødige hoppsjefen da. Han var aldri i tvil om at han hadde valgt rett.

FLOTT PRESTASJON:  Norsk vinteridrett kunne ikke gjort det bedre enn med Anders Jacobsen sin triumf på årets første dag. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
FLOTT PRESTASJON: Norsk vinteridrett kunne ikke gjort det bedre enn med Anders Jacobsen sin triumf på årets første dag. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

ELLERS er hopp en sport med raust rom for tvil og tro. Det holder med en gjennomgang av Anders Jacobsens svingete karriere for å skjønne det. Siden Anders fikk utmerkelsen for "Årets Gjennombrudd" på Idrettsgallaen i 2007 for sammenlagtseieren i Hoppuka rett før, er det ikke blitt noen brede sportslige titler på Anders. Akkurat der var han kanskje nærmest i "Skal vi danse" høsten 2011 før en blindtarmbetennelse ødela vinnersjansene:

•• Hopp er rett og slett ikke idretten der du hele tida klarer å være best.

Etter alle disse vintrene står derfor selv en så begavet hopper som Anders Jacobsen igjen med kun ti verdenscupseire. Etter den sterke 2006/07-sesongen som også endte med andreplass sammenlagt i verdenscupen, er disse triumfene tilfeldig spredt her og der i en karriere med store svingninger.

SJELDEN SEIER:  Selv en så sterk hopper som Anders Jacobsen har måttet nøye seg med ti seire i verdenscupen. Det forteller om et høyt nivå i en vanskelig idrett. Her er Anders sammen med toeren Simon Ammann og Peter Prevc som ble nummer tre. FOTO: AP /Matthias Schrader).
SJELDEN SEIER: Selv en så sterk hopper som Anders Jacobsen har måttet nøye seg med ti seire i verdenscupen. Det forteller om et høyt nivå i en vanskelig idrett. Her er Anders sammen med toeren Simon Ammann og Peter Prevc som ble nummer tre. FOTO: AP /Matthias Schrader). Vis mer

Litt skyldes selvsagt korsbåndet som røk under skiflyvningen i Planica for halvannet år siden, enda mer et kunstnersinn med naturlig sterke følelser, men mest hopp som en stor og vrien internasjonal øvelse.

SÅNN mangler fortsatt Anders både VM -og OL-gull, og hans eneste olympiske medalje er fra laghopp. Det er en ganske annerledes statistikk enn den utøveren han for åtte år siden slo nettopp i klassen for det fineste gjennombruddet i norsk idrett. Seinere har Petter Northug tatt nok av store seire, og stort sett sørget for at Norge i denne perioden har dominert under de viktige mesterskapene.

Men Anders Jakobsens -og hoppernes langt sjeldnere triumfer blir i hvert fall sett av flere:

•• Hoppsportens gjennombrudd som internasjonal TV-idrett er oppsiktsvekkende.

Sist vinter passerte hopping med 2,9 milliarder TV-seere totalt også alpint som tradisjonelt har vært regnet som den mest internasjonale av de ulike skisportene. Raskt vekst i det store polske og tyske TV-markedet gjorde at sendingene fra hopp økte med over en halv milliard seere fra forrige vinter og samlet 200 millioner flere seere enn de langt hyppigere alpinkonkurransene. TV-tallene for langrenn var også i vekst til rekordhøye 1,2 milliarder, mens kombinert og de ulike brettøvelsene fulgte langt bak.

SLIKE tall gir et bra perspektiv på Anders sin prestasjon i den tradisjonstunge olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Dette var ikke en tilfeldig seier i en hvilken som helst verdenscup. Det var en stor idrettsutøver som endelig hadde jobbet seg tilbake på et nivå der han bare har selskap med noen få utvalgte i denne fortsatt mer enn konkurransedyktige nasjonalidretten vår.

På årets første dag var norsk vintersport best i den største vinteridretten.

PS)Det er bare to hoppere på lista over de 20 vintersportsutøverne med flest enkeltseire i verdenscupen. Der er Gregor Schlierenzauer nummer åtte med 53 og Matti Nykänen nummer elleve med 46 seire. Lista toppes av Ole Einar Bjørndalen med 94 triumfer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media