Best i feil disiplin

PARK CITY (Dagbladet): Kjetil Aamodt overrasket seg sjøl og kjørte ned til tredjeplass i sesongens første slalåmrenn i går. Det til tross for fullt fokus på storslalåm og minimal slalåmtrening i høst. Men skal han lykkes i verdenscupen totalt, må han lære av Lasse Kjus.

Det var i storslalåm Kjetil Aamodt forventet framgang under v-cuprennene i Park City. Men der havnet han helt nede på 19. plass fredag. I går følte Kjetil seg daff før start.

- Trodde ikke jeg skulle ende blant de 20 beste, sier han.

Men hjulpet av tidlig startnummer kjørte han ned til tredjeplass før andre omgang. Mario Matt med startnummer en ledet klart. Forholdene var dårlige for dem som fulgte etter Matt fordi arrangørene startet isingen av løypa for seint, og avsluttet for tidlig. Derfor ble ishinna for tynn. Løypa ble slagete allerede etter første løper.

Pappaprat

I pausen tok Aamodt i går en prat med pappa Finn Aamodt om de kjøretekniske detaljene. Kjetil har alltid snakket jevnlig med pappa. Men i år har han ringt oftere enn før.

- Kontakten har tiltatt. Jeg føler jeg må bruke de ressursene jeg har tilgang til, sier Kjetil.

Ikke gitt at fars gode råd hjalp i går, men Kjetil beholdt tredjeplassen i mål, og gikk på seierspallen for første gang i år.

- Jeg tjener på erfaringen min. Rutinen hjalp meg. Jeg jobbet med å holde skiene på bakken. Jeg kjører jevnt hele tida, og er god taktisk. Derfor liker jeg slike løyper. Den utfordrer meg teknisk og taktisk. Jeg er ikke så eksplosiv og trives ikke i sprintløyper, sier han.

Den tidligere allroundløperen likner nå mer og mer på en slalåmspesialist. I fjor var han på pallen fire ganger i enkeltrenn. Samtlige i slalåm. I Wengen vant Kjetil karrierens første slalåmseier. Han vant slalåm-cupen sammenlagt, og startet med rød ledertrøye i går.

Men det gikk dårlig i storslalåm, super-G og utfor. I høst har Kjetil jobbet hardt med storslalåm, men endte helt nede på 19. plass fredag.

- Men det var bare et sekund opp til Lasse på andreplass. Det kan snu der også, sier han.

Vil ha press

Kjetil vil nemlig ikke gi opp disipliner foreløpig. V-cupen og kjøregleden er fortsatt viktig, til tross for at to medaljer i VM er årets viktigste målsetting. Men han merker slitasjen i sin tolvte sesong i alpinsirkuset.

- Av og til er jeg sliten før start, og merker at jeg ikke har sjanse til å vinne. Jeg burde droppet flere enkeltrenn, men det er vanskelig. Jeg bruker det på en positiv måte. Jeg kan for eksempel ta renn som rein trening, sier han.

Dessuten har han et håp om at Lasse Kjus kan hjelpe ham til gammelt nivå i utfor.

- Lasse vil helt sikkert kjøre bra i utfor. Sammen kan vi presse hverandre. Da kan jeg kanskje komme tilbake til nivået i 98/99-sesongen, sier han.

Da var Kjetil fire ganger blant de fire beste i utfor, og to ganger på pallen: Hans eneste pallplasseringer i utfor siden seieren i Chamonix i 1994.

- Klarer jeg ikke å heve meg i utfor, blir kampen om v-cupen sammenlagt en kamp mellom Lasse og Hermann Maier, sier Kjetil.

OVERRASKET: Kjetil André Aamodt overrasket både seg selv og andre med tredjeplass i gårsdagens slalomrenn.