Best i gymmen

Wayne Rooney var best i gym. Det er helt ok, for fotball skal være et enkelt spill.

COIMBRA (Dagbladet): Akkurat da vi var trøtte av engelsk forsiktighet og hadde duppet av i varmen, smalt det.

Pang i stolpen. Det var Rooney som plutselig valgte å skyte, og Jörg Stiel, sveitsernes keeper, rakk i hvert fall ikke å våkne før ballen hadde truffet ryggen hans og gått i mål.

-  Vi trenger folk som ikke tenker, sa kollegaen ved siden av.

Det var ikke stygt ment. Det 21. århundre er slett ikke rett tid for gammelmodig akademisk misunnelse på gutta som er best i gymmen. Folk som er glad i idrett, setter pris på medfødt fotballintelligens.

PÅ BARE

et par tiår er sport verden over i ferd med å overta som den sterkeste kulturelle ytringen. Det er sportsprestasjonene som synes best. Som Rooneys 2- 0-mål som løste opp floken for engelskmennene, og forvandlet landslaget deres til noe lekent og tøft.

Dette var scoringen som kan sende England helt mot EM-toppen. Og uansett:

Wayne Rooney, som har færre måneder som proffspiller enn sine snart 19 leveår, kommer til å score mål etter mål.

Det er hans varemerke.

FOTBALL ER

heldigvis like demokratisk som lotto. Samme muligheter for alle. Av og til en sympatisk vinner fra Verdal, så David Beckham, som har sådd gevinsten i hårmote og tatoveringer og høstet tifold igjen, og nå Wayne Rooney.

Hva annet skal han gjøre enn fortsette å skyte mål?

Nærmere klisjeen på engelsk arbeiderklasse kommer du ikke. Men der Eminem lekte med de snobbete harry-fordommene våre og gjorde seg rik på white trash-kultur, har Rooneys rådgivere klart å lage stor butikk av ekte vare.

Spørsmålet for agentene hans i firmaet Proactive Sports Management er bare hvor han skal spille fotball for å holde oppmerksomheten oppe.

FOR MED

Wayne Rooney er engelsk fotball krøpet tilbake til røttene som industriarbeidernes fritidsglede.

I de nye samfunnene der fritida er blitt sentrum og fotballstjernene kan ta med glansen sin overalt, er Rooney ennå ikke like stilsikker selv med David Beckham som sitt store forbilde. Han blir neppe det avgjørende kjøpsargumentet for jenter verden over, men har stor engelsk appell på tradisjonelle gutteting som Ford-biler, potetgull og cola.

MEN MEST

på fotballstøvler. Inntil videre vil Rooney ha mer enn nok med å vende seg til tilværelsen som fotballspiller på aller øverste nivå.

I åpningskampen mot Frankrike holdt høfligheten bare hårfint. Da Makelele utspekulert strøk ham på kinnet etter en røff duell, var det rett før det smalt tilbake.

Dess bedre Wayne Rooney blir, dess mer kommer motstanderne til å spille opp på sinnet hans.

Det er en bra grunn til å komme seg vekk fra Everton til Manchester United eller Chelsea, der han bare blir en av mange stjerner og får krav deretter. Allerede sist vinter ble forholdet til Everton-manager David Moyes surt, og Rooney gjorde lite for å dekke over vanskene. Å si imot de aller største trenergutta krever mer.

KANSKJE ER

det derfor Wayne Rooney foreløpig har vært bedre på landslag enn klubblag, og er i ferd med å gjøre et stort mesterskap. Under Sven-Göran Erikssons ledelse og med spillere rundt seg som han beundrer, er livet styrt.

For kollegaen på tribunen har bare delvis rett. Ofte er det ok å tenke litt underveis også. Som da Eriksson tok Rooney av banen mot Frankrike for å stagge sinnet som kunne sendt ham ut av hele EM.

Seinere har skeptikerne hevdet at det var en taktisk tabbe som England tapte kampen på, men det er etterpåklokskap.

I den gamle universitetsbyen Coimbra er den nye kunnskapen om europeisk kultur kjapp.

Det holder å ha det i beina.