Best i Norge innen 2010, best i Norden innen 2013, unike i Europa

Aldri har Andresen vært lengre unna målene han satte for VIF.

STARTSKUDDET: I desember 2007 presenterte daværende spillende manager Martin Andresen Vålerengas tallrike trenerteam foran 2008-sesongen. F.v. Gjermund Østby, Johan Kaggestad, Truls Hallen, Andrea Loberto, David Brocken og Tor Ole Skullerud. Også Mike Speight, som ikke var med tilstede da bildet ble tatt var med. I dag er bare keepertrener Østby og spillerutvikler Loberto igjen på Valle.  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
STARTSKUDDET: I desember 2007 presenterte daværende spillende manager Martin Andresen Vålerengas tallrike trenerteam foran 2008-sesongen. F.v. Gjermund Østby, Johan Kaggestad, Truls Hallen, Andrea Loberto, David Brocken og Tor Ole Skullerud. Også Mike Speight, som ikke var med tilstede da bildet ble tatt var med. I dag er bare keepertrener Østby og spillerutvikler Loberto igjen på Valle. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): 6. november 2007 kom Martin Andresen inn dørene på Valle med store vyer og visjoner på Vålerengas vegne, hjulpet av et «historisk stort beløp» som skulle realisere fotballdrømmer på Oslos østkant.

Det hårete ambisjonsnivået ble lagt på Andresens ansettelsespressekonferanse:

• Vålerenga skulle bli best i Norge innen 2010.

• Vålerenga skulle best i Norden innen 2013.

PRESSET: Fire år, sju måneder og 21 dager ut i sin tid i Vålerenga, har Martin Andresen trolig aldri hatt større utfordringer å stri med. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
PRESSET: Fire år, sju måneder og 21 dager ut i sin tid i Vålerenga, har Martin Andresen trolig aldri hatt større utfordringer å stri med. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

• Vålerenga skulle bli unike i Europa.

- Jeg skal skape et topplag og målet er seriegull. Det er et enormt potensiale i Vålerenga, sa Andresen.

Fire år, sju måneder og 21 dager etter startskuddet for «Prosjekt Martin», har osloklubben trolig aldri vært lenger unna å leve opp til de utvetydige målsettingene, tross romsligere økonomiske rammer enn de fleste av sine konkurrenter. Legger man sammen med budsjettallene i årene 2008 til 2012 har Vålerengas fotballsatsing kostet over 600 millioner kroner.

Best i Norge innen 2010? Før årets sesong, var Vålerenga det eneste laget som utropte seg selv til gullfavoritter. Etter 11 spilte kamper er de nummer åtte i Tippeligaen, hele 12 poeng bak serieleder Strømsgodset, og har blant annet gått på småpinlige hjemmesmeller mot Sogndal og Stabæk. Dessuten ble det bråstopp i cupen allerede i tredje runde mot Sandefjord, selv om det var bedring fra de to foregående sesongene da Kjelsås (2011) og FK Tønsberg (2010) ble for sterke i annen runde.

Andresen er inne i sin femte sesong som VIF-manager, og under hans ledelse kan klubben vise til en tiendeplass i 2008, da det fortsatt var 14-lagsserie, sjuendeplass i 2009, sølv i 2010 og en ny sjuendeplass i 2011.

Legger man sammen poengfangsten siden 2008 og setter det inn i en maratontabell, har Vålerenga i sum vært Norges fjerde beste fotballag i perioden 2008-2012. Rosenborg topper med et snitt på 1,91 poeng per kamp foran Molde (1,64), Tromsø (1,63) og VIF (1,51). Stabæk har sanket like mange poeng som laget fra nabokommunen (192 poeng), men har marginalt dårligere målforskjell.

Det er med andre ord fortsatt et stykke til målet om å være Norges beste, selv om det er to år på overtid, og hvert poeng i snitt har

Best i Norden innen 2013? Å måle hvilket lag som er best i Norden er en vanskeligere øvelse, men tar man utgangspunkt i Uefas klubbkoeffesient, som måler innsatsen i europacupene de siste fem årene, har Vålerenga en enda lengre vei å gå enn i kampen om hegemoniet her hjemme på berget.

Hovedstadsklubben rangert som nummer 200 i Europa, og dermed bak sju danske, tre svenske og to norske klubber (Rosenborg og Brann). Snittet trekkes opp av innsatsen i sesongen før Andresen tok over, og dermed vil Vålerenga falle tilbake på neste års oversikt i og med at de ikke deltar i europacupspill inneværende sesong.

Dermed vil ikke målet om å være best i Norden nås innen 2013, dersom klubbkoeffisienten legges til grunn.

Unike i Europa? Det eneste unike ved innsatsen under nåværende sportslig ledelse i kontinentale cuper, er at de har røket ut for greske PAOK i Europa League-kvalik to ganger.

DYSTER LESNING: Tabellen er alt annet enn hyggelig lesning for Martin Andresen og Vålerenga. Foto: NTB scanpix
DYSTER LESNING: Tabellen er alt annet enn hyggelig lesning for Martin Andresen og Vålerenga. Foto: NTB scanpix Vis mer

Onsdag skal sportslig utvalg og styret i klubben sammen med Andresen gå igjennom den mislykkede vårsesongen og komme opp med tiltak som kan snu den vonde trenden.