Tor Ole Skullerud Eurosport

Best i Norge på TV

Gøy med både Vålerenga og Bodø/Glimt. Men nivået er enda høyere hos TV-kommentatoren.

Trondheim 20201004. 
Ekspertkommentator Tor Ole Skullerud under eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Odd på Lerkendal Stadion. (4-1)
Foto: Ole Martin Wold / NTB
Trondheim 20201004. Ekspertkommentator Tor Ole Skullerud under eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Odd på Lerkendal Stadion. (4-1) Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DEN norske fotballstarten er så overraskende god, at det krever klasse å forklare alt det morsomme som nå skjer på banen. Det har Eurosports fagkommentator Tor Ole Skullerud.

På Brann Stadion i går kveld var han hakket bedre enn selv et imponerende bortelag. Der forklarte rutinerte Skullerud hva som kom til å ramme et hardt kjempende Brann, lenge før Vålerenga fikk Osame Sahraouri på banen og alle de scoringene gjestene fortjente:

- Nå løper Brann-spillerne mye uten å få ta i ballen. Lurer på hvor lenge Brann holder?, sa Skullerud rett etter pause da kampen vendte. Så etterlyste han nettop fikse Sahraouri på banen for å gi VIF de ekstra ferdighetene som gjerne er nødvendig for å få utnyttet et klart spillovertak.

Noen minutter seinere var det akkurat det som skjedde:

  • Sahouri inn, noen smarte dansesteg i straffefeltet, 0 - 1 og Brann definitivt ut av kampen.

Det var ingen magi over denne spådommen. De beste fotballfolka ser sånt; og 50-åringen har en trener-CV som forteller at han hører med blant dem.

Men Tor Ole Skullerud er så stødig og trygg i absolutt alt som forklarer fotball for hvem som helst, at han løfter sporten til et bredt TV-publikum.

På snaut tre år som ekspert hos Eurosport, har han utviklet seg bak mikrofonen til Norges aller beste fotballkommentator.

Og det fortjener den hjemlige klubbfotballen.

ROLEX: Vålerengas Aron Dønnum feiret scoring med å vise fram en Rolex-tegning på teipen han hadde på håndleddet. Et tydelig stikk til intervjuet i VG forrige uke.12. mai 2021 VIDEO: Fotball Media Vis mer

er det en tydelig fin utvikling i det som skjer i den hjemlige klubbfotballen. Vålerenga er et godt eksempel på det. Under kunnskapsrike, systematiske Dag-Eiliv Fagermo er Oslo-klubben fornyet og forbedret på nettopp de punktene som over tid avgjør nivået i sporten. Ballkontrollen er bedre, tempoet høyere og de enkelte spillerne forstår mer av hva de må gjøre for å bli gode sammen.

Den framgangen var til å se allerede i seriestarten mot Rosenborg i en kamp VIF stort sett dominerte. Men det var hjemme og kunstgress.

Derfor var det viktig for hele gruppa å se hvor greit det gikk å utnytte disse ferdighetene også på Brann Stadion.

Og det selv om hjemmelaget lenge stod imot med en fin kampplan, stor innsats og effektive kontringer.

FOR Brann-trener Kåre Ingebrigtsen var så klar over nivåforskjellen i ren spillstyrke mellom disse to norske storklubbene, at han hadde satt sammen et lag for å mure igjen.

Det betydde dobbelt med sidebacker på begge kantene og robuste spillere i rommet foran stopperne Vegard Forren og Ole Martin Kolskogen. Første prioritet for Brann var defensiv trygghet til å stå imot gjestenes offensive kvaliteter.

Til tross for en Forren-miss i åpningen, holdt dette taktiske opplegget gjennom en herlig førsteomgang. Ikke bare forsvarte hjemmelaget seg godt; Brann slo også så effektiv direkte langt inn bak VIF-forsvaret, at de hele tida beholdt trøkket.

Hadde løpssterke Daouda Bamba hatt bedre oversikt, kunne hjemmelaget gått til pause med ledelse.

AT dette likevel endte med et resultatmessig stygt hjemmetap, forteller mest om Vålerengas kvalitet denne sesongen:

  • Nå har norsk toppfotball fått enda et lag med egen spillstyrke til å styre kamper både hjemme og borte.

Der var både Bodø/Glimt og Molde i fjor, og der er Dag-Eilivs VIF i år.

Det i seg selv er en tydelig nivåhevning øverst i norsk klubbfotball. Kommer et lovende Rosenborg etter hvert tilbake i dette selskapet, vil det gi en klart sportslig sterkere Eliteserie.

DER har også regjerende seriemester Bodø/Glimt på bare to kamper rukket å gi et fint bidrag.

Joda; alle som er glad i Glimt kan starte med å legge vekk fjoråret som et herlig minne for hele fotballivet. Noe så flott kommer ikke tilbake. I hvert fall ikke de neste 100 år.

Men fortsettelsen tegner likevel mer enn bra nok.

SNYTT: Joachim Thomassen og resten av lagkameratene reagerte umiddelbart da Sarpsborg 08 ble snytt for straffe hjemme mot Brann torsdag kveld. Video: Fotball Media Vis mer

I GÅR fikk fikk Glimt en overbevisende borteseier i Kristiansund. Husk at dette er klubben og banen der den dyktige KFK-treneren Christan Michelsen de siste sesongene også har satt sammen et lokalt fotballeventyr. At Glimt likevel styrer inn en slik kamp, er en opplevelse som skaper et stabilt topplag.

Tenkningen og teningen fungerer. Bodø/Glimt vant jo igjen på sammenhengen i angrepsspillet sitt. 1 - 0 var høy klasse rundt Ola Solbakkens hurtighet og kraft på venstrekanten, den slepne tenikken til Sondre Fet og så et planlagt innløp i boksen for Sondre Sørli fra motsatt kant .

2 - 0 kom etter røff gjenvinning høyt i banen, et hardt skudd og Erik Botheim våken på returen. Også der i aggressiviteten lignet Glimt seg selv, og viste at løftet de siste to sesongene kommer til å holde.

Om ikke til noe nytt seriegull, så i hvert fall til å gi oss fotball på et høy nivå.

AKKURAT denne framgangen blir ofte oversett i den utskjelte norske klubbfotballen. Nå har Bodø/Glimt og Molde fått flere fine internasjonale opplevelser. De resultatene burde i seg selv dempe den tilbakevendende kritikken mot Eliteserien.

Det har lenge vært en underliggende positiv trend i den norske spillerutviklingen. Flere år med sterke prestasjoner i aldersbestemte internasjonale turneringer speiler framgangen.

I fjor kom det store løftet for de to beste lagene. Nå blir tetgruppa utvidet.

Og det er bare å skru på TVen og høre på Tor Ole Skullerud for å forstå hvorfor det skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer