Warholm: - Vi bruker skrapet fra Olympiatoppen

Best i verden med utstyret andre kaster

Utstyret er fra det forrige årtusenet og regnes som utdatert. Karsten Warholm tror ikke det er noen ulempe. Tvert imot tror «friidrettens Rocky Balboa» at de spesielle og kreative metodene kan være en fordel.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

VALLHALL (Dagbladet): I noen trange, gamle rom med tilsynelatende utdatert utstyr fra det forrige årtusenet, trener verdens- og europamester Karsten Warholm sine ekstreme åttetimersøkter.

Man skulle ikke tro at det var med utstyret som Olympiatoppen har kastet og kvittet seg med - samt Leif Olav Alnes' oppskårne madrasser - som legger grunnlaget for den eneste europeiske verdensmester på 400 meter hekk i dette årtusenet.

Men det er faktisk realiteten.

Warholm er på mange måter «friidrettens svar på Rocky Balboa».

- Det er skrapet fra Olympiatoppen vi bruker. Det er både kremen og skrapet på en gang, sier Warholm til Dagbladet - og til latter fra lagkameratene Amalie Iuel, Elisabeth Slettum, Solveig Hernandez Vråle og trener Leif Olav Alnes.

GAMMELT UTSTYR: Olympiatoppen ville ikke ha dette utstyret. Det vil imidlertid Karsten Warholm og Leif Olav Alnes, Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GAMMELT UTSTYR: Olympiatoppen ville ikke ha dette utstyret. Det vil imidlertid Karsten Warholm og Leif Olav Alnes, Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utstyret vi bruker er ikke topp moderne, men det fungerer til sin hensikt og arbeidet vi skal gjøre. Det er en fin påminnelse til oss selv at vi holder beina på bakken og jobber med de samme tingene som vi alltid har gjort, forteller sunnmøringen reflektert.

- Veldig primitivt

Ulsteinvik-gutten er på ingen måte opptatt av at han må bruke nytt og moderne treningsutstyr.

- Friidrett er uridrett. Det er ikke slik at om du forlenger teamet og putter inn mer penger, så får du nødvendigvis bedre resultater. Det er veldig primitivt, samtidig som at det gir deg en veldig stor mulighet til å være kreativ. Kompetansen som Leif har, kan du ikke bare å gå ut å kjøpe. Vi snakker lang erfaring og ikke minst dedikasjon, sier Warholm til Dagbladet.

- Så lenge vi har utstyr som fungerer, trenger vi ikke noe «fancy» greier fordi vi er på et høyere nivå. Vi er fornøyde så lenge vi får jobben gjort. Det viktigste er at vi har mye areal å leke oss på her. Så kan vi bruke utstyret her som andre vil kvitte seg med. Vi får det gratis til å lage et treningsrom her. Det er fantastisk.

- Altså i god sunnmørsånd?

ROCKY-STYLE: Karsten Warholm tror ikke nytt og moderne utstyr gjør ham til en bedre friidrettsutøver. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ROCKY-STYLE: Karsten Warholm tror ikke nytt og moderne utstyr gjør ham til en bedre friidrettsutøver. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ja, i god sunnmørsånd. Leif Olav er også en sunnmøring. Vi er best når vi har det sånn. Da spinner hodet. Hvordan kan vi gjøre det beste ut av situasjonen? Det liker vi, sier europa- og verdensmesteren fra Ulsteinvik.

- Lurer på hva som har skjedd på den madrassen

Blant annet har Alnes dratt fram en av hans gamle madrasser som utstyr til en av frekvensøvelsene.

- Leif nekter på at det er hans madrass, men jeg tror egentlig at det er det. Han sa det en annen gang, at han skar opp en gammel skummadrass han hadde og lagde en frekvensløype for oss. Men Leif er litt beskjeden foran kamera. Jeg skjønner ikke hvorfor han skammer seg sånn over det. Jeg lurer på hva som har skjedd på den madrassen, sier Warholm og ler.

Se madrassen, treningsmetodene og mye annet her:

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Spesiell arbeidsdag

Dagbladet fikk være med Warholm en åttetimers dag på jobb sammen med lagkompisene Amalie Iuel, Elisabeth Slettum, Solveig Hernandez Vråle og trener Leif Olav Alnes.

Det er fem brede smil som møter Dagbladet på trening.

Og mye latter.

Verdensmester og europamester Warholm liker å kødde med sine tre lagvenninner.

Mens Amalie Iuel er rask med å svare på tiltale på samme sylskarpe og humoristiske nivå som Warholm.

Etterfulgt av Alnes' karakteristiske latter:

LATTER: Leif Olav Alnes har hjulpet Karsten Warholm med å bli en av verdens beste friidrettsutøvere. Kanskje årsaken er hans smittende humør? Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Og noen vise ord.

Om trening og livet.

- Jo bedre du er, jo mer ydmyk kan du være, sier Alnes treffende.

Filosoferingen og reflekteringen bryter ofte opp humoren i gruppa.

Men først og fremst er det beinhard trening. Dedikert til tusen og forhåpentligvis enda bedre, hardere og mer profesjonelt enn konkurrentene - med Abderrahman Samba i spissen.

Fra klokka 10.00 om morgen til rundt kl. 18.00 trener de målrettet, helproft og hardt.

Det er en arbeidsdag for Team Warholm som Dagbladet får ta del igjennom dette møtet i Vallhall.

- Jeg tror det er mange som har et større talent enn meg rent fysisk, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

- Men hvorfor vinner du da?

- Jeg tror rett og slett at vi gjør et unikt arbeid.

Hard hverdag

Det handler imidlertid ikke bare om de åtte timene med trening; det handler ikke om det ekstreme treningsvolumet alene.

Vel så viktig er gjennomføringen.

Alnes, Warholm og co. er ikke engstelige for å fortelle hva som er deres suksessoppskrift og dele hvordan de trener.

Uten rett gjennomføring får man uansett ikke optimal effekt.

Her er Alnes og hans erfaring helt unik, i kombinasjon med gjennomføringsevnen og det nær komplette talentet til Warholm.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Med 20 kilos vekter i hver hånd - i tillegg til noen kilo nederst på leggen, hvor det er tyngst å bære ekstra vekt - hopper Warholm opp trappene i Vallhall med den største selvfølgelighet.

- Du burde kjenne på hvor tungt det er, sier Alnes til Dagbladets reporter.

Svaret er blytungt.

Skrekkelig tungt.

Warholm og lagvenninnene kjører en rekke sekvenser med hopp og sprinter med varierende grad av vekter og motstand.

Nye metoder

All form for statisk og generell styrketrening og vektløfting er ut. For Alnes' utøvere er det spesifikk trening, så relevant for konkurranseformatet som mulig, som gjelder:

* Hekkeintervaller med både rask frekvens og lengre steg.

* Magetrening med stor dynamikk og rotasjon.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

* Spesifikk styrketrening i de viktigste muskelgruppe i beina som skal hjelpe Warholm og co. til å ta enda et steg.

* Og så en superintensiv øvelse - tidligere regnet som utdøende - med skyhøy frekvens og maksimal innsats i ti sekunder hver repetisjon, hvor det ser ut som om Warholm har havnet i en elektrisk stol, hvor han rister og skriker av smerte og lettelse idet Alnes roper:

- Stop!

- Ti sekunder er gått, sier Alnes.

- Å fytti, roper Warholm.

- Bra, Karsten! kommenterer Iuel engasjert.

Maks utførelse, full konsentrasjon, pause, prat, latter og så på igjen - gang etter gang.

Se øvelsen her:

«ELEKTRISK STOL: Karsten Warholm benytter ekstreme treningsmetoder for å kjempe i toppen av internasjonal friidrett. Det fikk Dagbladets journalist ,Øyvind Godø, kjenne på kroppen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Kvinnelig kraft

Timene går. Treningsvolumet er enormt.

Etter lunsjpausen venter mer løpsspesifikke øvelser.

Først er det gjentatte repetisjoner med korte steg og rask frekvens, hvor Alnes bruker en opprevet og gammel madrass som hekkene.

Så drar han fram de ekte hekkene.

Etter noen runder med korte steg og rask frekvens der, går Warholm over til 15 meter mellom hekkene, to meter lenger enn tidligere i vinter.

Kjemi

Det er så spesifikt det som venter i konkurranse som mulig.

Hele Vallhall forseres diagonalt fra det ene til det andre cornerflagget på motsatt side.

Warholm har så stor fart at han fyker oppover trappene på tribunene etter at siste hekk er passert.

Og så rusler han rolig tilbake for å gjøre seg klar til en ny repetisjon.

På veien tilbake snakker han litt med Dagbladets journalist.

Spøker litt.

FRIIDRETTS-TV: Da Karsten Warholm farget håret blondt fikk han tyn fra lagvenninnen Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Lirer av noen gloser med fotografen.

Spøker litt med noen unger.

Gir ros til Iuel, Slettum og Hernandez Vråle.

Og vurderer sin egen prestasjon sammen med Alnes.

- Veldig bra, Karsten. Den satt.

Tiden går. Øvelsene gjentas og gjentas.

Warholm utfordrer så Dagbladets reporter til en bordtenniskamp, for å bryte opp litt.

Bordtennis

Hver dag spiller de bordtennis i løpet av åttetimersdagen.

Alnes er angivelig bordtenniskongen med sin tilbaketrukne stil.

Warholm er mer utålmodig og aggressiv. Alnes venter til eleven har gjort feil og vinner som regel.

- Jeg har aldri sett Karsten slå Leif. Han sier han har gjort det, men aldri de gangene jeg har vært til stede, sier Amalie Iuel.

- Jeg vet ikke hvorfor, om han sliter med nervene når jeg er til stede eller hva det er. Eventuelt så er jeg Leifs lykkeamulett.

Men Warholm slår Dagbladets utsendte - på et bordtennisbord kortere enn den normale størrelsen og med noen særegne husregler og Amalie Iuel som tydelig dommer.

Se kampen her:

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Så er det tilbake til den spesifikke løpstreningen igjen og den evige jobbingen for å passere hekkene så raskt som overhodet mulig.

På jakt etter nye rekorder.

Og ikke minst:

Gull.

Lever i bobla

- Det nærmer seg å være en vanlig arbeidsdag. Vi henger her i 7-8 timer sammenhengende flere ganger i uka, med noen roligere dager imellom. Vi trener intensivt, og så har vi noen matpauser. Det er på en måte to og en halv treningsøkter i en økt. Vi holder oss her og lever i bobla. Jeg liker det veldig godt. Det er inspirerende, sier Warholm.

- Vet du hvordan Samba og konkurrentene dine trener sammenliknet med deg?

- Jeg har egentlig lite innsikt i hvordan rivalene mine trener. Han ene, Rai Benjamin, er tidligere lagkompis med Amalie. Hun er litt muldvarp, spøker Warholm til latter fra Iuel.

- Jeg vet hvor Samba trener, men ikke hvordan. Det hjelper ikke så mye å vite at han trener i Sør-Afrika. Men det er ikke så viktig. Vi har klokkertro på måten vi trener.

Duellen Warholm og Samba er trolig kommet for å bli. Det gjør noe med 400 meter hekks status.

- Tidligere var 400 meter hekk øvelsen som stevnene åpna med. Nå seiler det opp som en veldig interessant øvelse. Det er veldig fint. Jeg ønsker at min øvelse skal ha en bra «standing» i sirkuset. Det krever profiler og resultater. Vi begynner å nærme oss.

- Tidligere har ikke statusen vært vill, men dette er flytende. Det handler om resultatene og profilene. I år vil jeg si at 400 meter hekk er en av de mest spennende øvelsene å følge.

Mye takket være Karsten Warholm selv.

Friidrettens nye superstjerne - selv om utstyret er gammel og gratis.