Best med ball

Legendarisk for sin suksess på banen - og sine misser utenfor.

(Dagbladet.no): - Tidligere misset jeg en del: Miss Canada, Miss Storbritannia, Miss World, sa George Best selv en gang.


På fotballbanen misset han derimot sjelden. Et gudsbenådet talent og et godt utseende skaffet ham raskt kallenavnet «Den femte Beatle».

Perfekt ytre
Fra 1963 til 1974 spilte han totalt 466 kamper for Manchester United, og scoret 178 mål. I 1968 vant han den gjeveste europacupen, og samme år ble han tildelt prisen «Europas beste fotballspiller».

Den pasningssikre driblefanten spilte også 39 kamper og scoret ni mål for hjemlandet sitt, Nord-Irland.

Alt ved George Best virket rett og slett å være perfekt, og det samme gjaldt det som skjedde utenfor banen.

George Best levde et liv på høygir, og forsynte seg grådig av alle livets goder. Følgende sitat skulle si litt om det:


- Jeg brukte masse penger på sprit, jenter og raske biler - resten kastet jeg bare bort.

- Hva gikk galt
Da han en gang tidlig på 1970-tallet ble overrasket av en ansatt på et hotell, befant Best seg i senga med daværende Miss World, en flaske champagne og flere tusen i pundsedler som han hadde vunnet under nattas gambling.


- George, når var det alt gikk galt? spurte den hotellansatte forskrekket, og han er slett ikke den siste som har stilt det spørsmålet.

STØTTE: George Bests sykdom og, nå, død har skapt stort engasjement blant fotballvenner på balløya. Foto: SCANPIX
STØTTE: George Bests sykdom og, nå, død har skapt stort engasjement blant fotballvenner på balløya. Foto: SCANPIX Vis mer

I 1974, 27 år gammel, fikk Best sparken fra Manchester United på grunn av disiplinære problemer. Selv om han fortsatte karrieren i andre klubber i noen år, før han til slutt ga seg som 34-åring, var det ingen tvil om at det gikk nedover på banen.


Fengslet
Utenfor gressteppet fortsatte Best sin utagerende livsførsel, og i 1984 ble han sendt i fengsel for fyllekjøring og angrep på en politimann. Seks år seinere stilte han full på et TV-show på BBC, hvor han bannet og viste tydelige tegn på å ha drukket for mye.


Derfor kom det ikke som noe stort sjokk da Best i 2002 måtte gjennomgå en levertransplantasjon. Dette og legenes advarsler til tross, fortsatte han å drikke, åpenlyst. Gjerne på stampuben i Petersfield i Hampshire.

Håp

Skandalene ville ingen ende ta, og de toppet seg da Bests andre kone, Alex, i 2003 meldte seg på realityshowet «I\'m a Celebrity, Get Me Out Of Here!» («Jeg er kjendis, få meg ut herfra!»). Det gjorde hun tilsynelatende mest av alt for å kunne sverte Best.

Galt gikk til verre da Best på ny ble tatt for fyllekjøring tidlig i fjor. Denne gangen ble han framdømt retten til å kjøre i 20 måneder.

George Best mange venner og tilhengere fikk et snev av håp på hans vegne da han seinere samme år sluttet seg til Premier League-klubben Portsmouth som ungdomstrener. Årsaken var angivelig et ønske om å bli involvert i fotballen igjen.

Syk

Men sånn skulle det ikke gå:


Forrige måned ble Best lagt inn på det private sykehuset Cromwell i London på grunn av bivirkninger av medisinene han brukte etter operasjonen.

Siden da har skapt Best en rekke overskrifter etter hvert som sykdommen har blitt verre, bedre og verre igjen. De fleste anså det vel som uunngåelig, og i går kom da også beskjeden:

- Vi har kommet til det stadiet da vi bør forberede oss på det verste. Jeg blir overrasket hvis han overlever 24 timer til, sa professor Roger Williams.

George Best ble 59 år gammel. Han etterlater seg en sønn, Calum Best, som han har fra sitt første ekteskap, med Angie.

(Kilde: Wikipedia)

BLANT DE STØRSTE: George Best er en av fotballhistoriens beste spillere. Her i duell med en annen legende, Pele, i en kamp i den amerikanske proffligaen i 1976.
«DEN FEMTE BEATLE»: Det var kallenavnet til George Best, som her er fotografert utenfor butikken hans i Manchester rundt 1970.
PÅ BANEN: Det sånn folk helst vil huske George Best.
BEST: George Best har hatt godt humør, og han har virkelig levd livet.