Best med bart

Det er bare seks nordmenn som har spilt for A-landslaget - men ikke i norsk toppserie. Den beste heter Hallvar Thoresen.

Sorry, John Arne Riise. Du har hatt en strålende karriere, men Hallvar Thoresen var nær komplett. Han herjet i Nederland år etter år - og var landslagets viktigste spiller sesong etter sesong.

Dette til tross for at han hadde bart.

Som far sin

Vi skal ikke trekke inn det genetiske for å beskrive Thoresen som fotballspiller, men det er vel lov antyde at her har ikke ballen falt langt fra stamtreet. Hallvars far, Gunnar, var en usedvanlig god spiller på 1940- og 50-tallet. Gunnar spilte 64 kamper for Norge og laget 22 mål.

Han siste landskamp kom i 1959. Gunnar var 39 år, Hallvar to.

Thoresen var sjef for det norske landslaget og igjen er det riktig å spole fotballfilmen - ikke Escape to Victory, altså, vi snakker om den generelle fotballfilmen - tilbake til 1981 og ja, da vi slo England.

Det første målet var som kjent signert vår hollandske stjernespiller.

Hallvar bråsnudde og lurte ballen til høyre for Ray Clemence. Hallvar gikk ned på kne og resten er for alltid festet seg under bokstaven M i minneboka, M for magisk.

80-TALLSIKONET: Hallvar Thoresen var stor stjerne i Nederland på 80-tallet. Dessverre florerte det ikke med flere i samme kategori da Tor Røste Fossen tok ut sine utvalgte. Men her er Thoresen med å slå Danmark 5-1 i 1985. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
80-TALLSIKONET: Hallvar Thoresen var stor stjerne i Nederland på 80-tallet. Dessverre florerte det ikke med flere i samme kategori da Tor Røste Fossen tok ut sine utvalgte. Men her er Thoresen med å slå Danmark 5-1 i 1985. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix Vis mer

Stor i Nederland

Thoresen var da også magisk i sin spillestil. Litt keitete løpesett, men du verden for et blikk, for en teknikk og for en lagspiller kombinert med at han evnet å dra av en mann, to og tre.

I Norge visste vi vel ikke helt hvor stor Hallvar var i nederlandsk fotball på 1980-tallet, totalfotballens hjemland. Denne typen ballspill - for å bruke det uttrykket - passet Thoresen som fot i hose. Det var ikke uten grunn at storklubben PSV kjøpe ham fra FC Twente og her fant han en prima partner i Jurrie Koolhoff.

Senket Elkjær & co

Thoresen rakk akkurat å jubilere før landslagskarrieren stoppet på 50 kamper. Den siste var en tam 0-0-kamp mot Sverige i 1987, da husker vi bedre det siste målet hans - det niende totalt - som sørget for at vi slo de kommende VM-yndlingene Danmark 1-0 i mai 1986.

To uker før hadde vi sendt hjem Maradona fra Ullevaal med samme resultat.

Det var tider det, Hallvar.

• Quiz: Vi har nevnt to nordmenn med A-landskamper som ikke har spilt i norsk toppserie: Hallvar Thoresen og John Arne Riise. Hvem er de fire andre?

Best med bart

Svar: Dan Eggen, Espen Baardsen, Alf Inge Håland og Hans Hermann Henriksen.