Best på alle måter

I dag brøt Marit Bjørgen enda en personlig barriere, men det merket hun kanskje ikke engang.

GÅR FRA ALLE:  Alt forandret seg for Marit Bjørgen da hun overtok ansvaret for idrettskarrieren selv. FOTO: Kyrre Lien / Scanpix.
GÅR FRA ALLE: Alt forandret seg for Marit Bjørgen da hun overtok ansvaret for idrettskarrieren selv. FOTO: Kyrre Lien / Scanpix.Vis mer

JODA; Marit Bjørgen var skikkelig glad etter utklassingsseieren på et sted der hun ellers også har tatt noen trøkker opp gjennom årene, men det er ikke lenger antall seire, stilart, løypeprofil eller noe som helst som spesifikt sportslig som sender trønderjenta opp eller ned på humørskalaen. Der er hun allerede på topp uansett:

_Jeg har aldri hatt det så bra, sa hun til en svensk Expressen-journalist forleden.

Han kom egentlig bort til henne for å fortelle om dopingryktene som svirrer etter en sesongstart sporten knapt har sette maken til, men nå skal det mye mer enn litt vanlig bakprat for å få noen form for negativ respons hos Marit Bjørgen. For som hun ganske presist forklarte svensken:

_Jeg kjenner en vanvittig glede i alt jeg gjør akkurat nå.

LITT OVER 30 år gammel har Marit nådd et helhetlig nivå selv ikke alle av idrettens aller største utøvere blir forunt:

•• Hun synes hverdagen er flott, samtidig som hun rent idrettslig presterer bedre enn noen gang før.

For en mer enn rutinert VM -og OL-vinner sier det siste egentlig nok. Men kombinert med det private, blir resultatet slående.

FOR langs akkurat den samme åssiden over Davos med kneiker som før satte noen begrensninger for hvor fort en atletisk langrennsløper som Marit kunne gå, kom hun denne dagen i grådige jafs fra første motbakke.

Alt på passering 1,7 kilometer hadde Marit Bjørgen hentet inn seks sekunder på den vanligvis langt råere bakkeløperen Justyna Kowalczyk, og deretter var det bare snakk om når polakken på startnummeret foran ville bli hentet inn.

DET skjedde i god tid før stadionområdet, noe som ga hvem som helst muligheten til en titt inn i personligheten til verdens for tida desidert beste langrennsløper. For der en gutt eller to nok ville ha overhørt beskjeden fra de norske trenerne om å tenke taktisk og heller hadde fullbyrdet utklassingen av sin hardeste rival med en knusende spurt, nøyde Marit seg med å gli inn i ryggen bak Kowalczyk.

Det var ikke det at hun ikke orket; Marit Bjørgen orker alt hvor som helst om dagen. Hun trengte bare ikke å imponere.

Hverken for seg selv eller noen andre.

DEN langrennsjenta som for to vintre siden hverken visste ut eller inn på hvordan hun skulle trene seg tilbake på nivået sitt i sporet, har erobret absolutt full kontroll.

I det hun skar igjennom debatten om sitt eget treningsopplegg og overtok ansvaret selv, fant hun balansen og tryggheten som holder også utenfor sporten. Det er denne helheten som gjør langrennsløperen Marit Bjørgen uslålig.

Sånt varer selvsagt ikke i toppidrett. Allerede under VM på hjemmebane kan det komme ett tap eller to, men uansett har Marit gitt den beste grunnen til å få med seg det mesterskapet uansett:

•• Selv på dette nivået er det gleden det beste i sporten dreier seg om.

Den boblende gleden som i ett og annet renn bidrar til et enda råere resultat, men mest den stillere varianten som gjerne holder enda litt lenger.

Omtrent som Marit Bjørgen.