Best på dødball uten Steffen

Vålerenga er Tippeligaens giftigste lag på dødballer. Men laget scoret faktisk langt oftere på dødball før Steffen Iversens tid.

-  Kan hende vi har blitt sløvere på dødball, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Tallene etter 20 serierunder viser at Vålerenga er laget som scorer desidert flest av målene sine fra frispark, straffespark, cornere eller innkast. 55 prosent er fem prosent høyere enn Ham-Kam. Og mer enn 30 prosent høyere enn dødballjumboene Bodø/Glimt. Ni av lagene ligger innenfor normalområdet 30-40 prosent.

-  Dette kan være veldig tilfeldig, sier Rekdal og påpeker at Vålerenga har scoret forholdsvis få mål totalt sett, og at dette gir seg raske utslag på dødballprosenten begge veier.

Færre med Iversen

Men uansett er det bare Rosenborg - Tippeligaens mestscorende - som har flere scoringer enn Vålerenga fra dødball (17). Og Rekdal synes slett ikke det er negativt at Vålerenga framstår som dødballeksperter.

-  Det er ingen ulempe å være god på dødball når det har blitt såpass jevnt nivå, sier han.

Mer overraskende er det kanskje at kjøpet av hodesterke Steffen Iversen har sendt statistikken motsatt retning av forventet.

Før Iversen debuterte mot Brann 2. august hadde VIF scoret 11 av 16 mål på dødball (68,8 prosent). Siden har det blitt elleve scoringer, men bare fire på dødball (36,4 prosent).

Det er derfor Rekdal undrer på om laget hans har blitt sløvere på de faste situasjonene. Han håper tallene lyver.

-  Vi har jo fått en av Norges beste hodespillere, sier han.

Det skal nevnes at Vålerenga brukte 15 kamper på de 16 første scoringene. Etter Iversens ankomst har laget nettet 11 på fem kamper.

Trener ikke

Ifølge Rekdal trener Vålerenga nesten aldri på dødballer. Det gjør ikke Ham-Kam heller, ifølge trener Ståle Solbakken. Skal vi tro tallene, er det derfor ingen sammenheng mellom dødballterping og scoringsfrekvensen.

-  Se på Lillestrøm. De har vært Norges beste på dødballer i en mannsalder, men de trener lite på det, sier Solbakken.

-  Det er riktig, det, sier LSK-trener Arne Erlandsen.

Som tar 10. plassen på dødball-tabellen med en klype salt.

-  Først og fremst scorer vi mye mål i år. Det er bra. Og prosentvis tror jeg vi scorer like mye på dødballer nå som tidligere, sier han til Dagbladet.

TILFELDIG? Vålerenga scorer mange mål med Steffen Iversen på laget. Men antallet fulltreffere etter dødballer har gått markert ned etter at hodespesialisten kom til klubben.