Best på dødball

...og Viking er best mot etablert angrep.

I årevis har Lillestrøm vært kjent som norsk fotballs dødballeksperter. Nå har Vålerenga tatt over tronen. Men trener Kjetil Rekdal er ikke helt fornøyd.

Vålerenga har gjort nær halvparten av sine 25 mål etter dødballsituasjoner. Helt siden storhetstida på slutten av 70-tallet har Lillestrøm hatt rykte som dødballaget framfor noen, men med Uwe Rösler som trener har laget bare satt inn tre av sine 21 scoringer etter faste situasjoner.

Kjetil Rekdal har ingenting imot at laget nå har tatt over erkerivalens posisjon.

-  Vi topper gjerne alle lister over gode karakteristikker.

Øver ikke mye

På lørdag slo Vålerenga Brann 2- 1. Seiersmålet kom etter et innøvd trekk - i etablert angrep. Ifølge treneren prioriteres ikke dødballer spesielt mye på treningsfeltet.

-  Nei, vi trener egentlig ikke veldig mye på slike situasjoner. Men vi har ganske storvokste spillere i laget, og skal derfor være gode til dette. Selv er jeg ikke fornøyd med effektiviteten på dødball, sier Rekdal.

Viking sist

EFFEKTIVE: Morten Berre og Vålerenga er Norges farligste på offensive dødballer. Rosenborg er det ikke. Foto: Arnt E. Folvik
EFFEKTIVE: Morten Berre og Vålerenga er Norges farligste på offensive dødballer. Rosenborg er det ikke. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Lillestrøms assistenttrener Gunnar Halle innrømmer at laget ikke har fått den dødballuttellingen de hadde håpet på.

-  Vi har trent en del på det, og vi vil gjerne score mer enn vi gjør. Vi har spillerne til å kunne gjøre det, sier Halle.

Lillestrøm er derimot blant de beste lagene til å bryte igjennom en motstander som er etablert i forsvar.

-  Det kan skyldes forandringer i spillestilen vår denne sesongen, tror Halle. Viking ligger på bunnen av dødballtabellen, men er suverent best til å få uttelling etter etablert angrep.

-  Det gjenspeiler bra det vi gjør på treningsfeltet. Vi terper mye på spill mot etablert forsvar, mer enn vi trener på dødball. Men det er ikke bra at vi er sist på dødballtabellen, sier Viking-kaptein Brede Hangeland til Dagbladet. Brann topper lista over «overgangsmål».

Sjekk ditt lag i HELE NORGES FOTBALLBØRS side 4 og 5