Best på papiret

Nå er beviset her. Englands mest seriøse fotballstatistikk viser at Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise er blant de beste i Premier League. - Veldig artig at statistikken også viser at det har gått bra, sier Riise til Dagbladet.

Det er den svært analytiske Opta-statistikken som har dannet grunnlaget for kåringen av årets lag. På balløya er Opta akseptert som den mest nøyaktige av alle statistikker for å måle spilleres prestasjoner på banen. Effektivitet, mål, målgivende pasninger, taklinger og pasningssikkerhet er blant de tingene som nøye blir analysert fra hver hver kamp.

Bedre en Ruud

Det er et celbert selskap de to norske stjernene har havnet i.

Ole Gunnar Solskjær danner spisspar med Thierry Henry på Optas drømmelag. Kristiansunderen kom klart foran spisskollega Ruud van Nistelrooy på statistikken.

  • Ole Gunnar ble registret med 17 mål i ligaen og ni målgivende pasninger. Solskjær hadde en uttelling på 32 prosent. Det er til sammenlikning cirka seks prosent bedre en van Nistelrooy.
  • Samtidig hadde han ni målgivende pasninger, fem flere enn nederlenderen. Bare Arsenals Bergkamp hadde flere målgivende enn Solskjær.
  • John Arne Riise står registrert med 48 skudd, sju mål og tre målgivende pasninger denne sesongen. Samtidig var det bare tre spillere på Liverpool som hadde flere vellykkede taklinger enn Riise i den foregående sesongen.

- Et bevis

Riise mener at denne type statistisk material betyr mye for sjøltilliten.

- Jeg føler sjøl at jeg har hatt en god sesong. Mye, om ikke alt, har gått svært bra for meg i år. Derfor er det veldig artig at statistikken er med å bevise at jeg har gjort en bra sesong, sier Riise til Dagbladet.

Riise har fått flere priser og utnevnelser i løpet av året, men mener at faktaopplysningene som kommer fram i statistikken kan hjelpe ham til å bli enda bedre neste år.

Når det gjelder Ole Gunnar Solskjær, så ser ikke all verdens kåringer ut til å ta fra ham skuffelsen over alt som raknet i Manchester Uniteds hektiske sesongavslutning.

Ingen trøst

På gårsdagens pressekonferanse snakket han om seg sjøl i svært lite rosende vendinger:

- Det er absolutt ingen trøst at jeg har gjort en bra sesong, den var ikke bra nok. Jeg har en helt spesiell rolle i United-laget, både jeg og andre forventer at jeg skal avgjøre i slike situasjoner, sier Solskjær.

Dagbladet fikk ikke forelagt Optas tall for Solskjær i går, men han skifter neppe mening av den grunn. For en United-spiller er titlene viktigst.

- Jeg gjorde ikke jobben min, så enkelt er det. Du kan ikke være fornøyd med egen innsats så lenge laget ikke vinner noe. Hadde jeg scoret et par viktige mål til mot slutten, kunne vi fort hatt et par pokaler i skapet.

FJELLSTØ: John Arne Riise feirer sammen med Jari Litmanen på Anfield i mars i år.