Best uten ball

Neste gang Carl Henning Gran blir å se på en idrettsarena, står han midt blant Stabæk-fansen på Nadderud. Nå vil han ha fri fra skisporten en lang stund.

BEKKESTUA (Dagbladet): Etter den voldsomme VM-oppturen kom det som en overraskelse at Gran i går ga seg som trener for det norske herrelandslaget i langrenn. Vanligvis har folk som går av ett år før kontraktstida fått sparken, men i dette tilfellet var det selvvalgt. Vel vitende om at han neppe er mannen som er best egnet til å dra lasset i det kommende generasjonsskiftet i norsk herrelangrenn.

- Jeg innser at jeg ikke er den som er best egnet til den jobben. Det er vemodig å gi seg etter åtte år i Skiforbundet, men det er riktig å la noen som er mer motiverte for oppgaven ta jobben fram mot OL i 2006, sier Gran til Dagbladet.

Tidligere landslagsløper og årets rekrutttrener, Kristen Sørgaard fra Kirkenes, blir ny sjefstrener for Frode Estil & Co.

Da Dagbladet ba om det klassiske avskjedsintervjuet, foreslo Gran selv at vi skulle møtes på stampuben til Stabæks fotballsupportere, Onkel Blaa.

- De gikk visst konk midt under ski-VM, men de har heldigvis åpnet igjen, ler Gran over en kaffe.

Sesongkort

Han har sesongkort på ståtribunen på Nadderud, og er lidenskapelig tilhenger av Bærums ballhelter.

- Jeg gleder meg virkelig til første seriekamp på Nadderud mot Odd.

Kampen går andre påskedag, og skiturer er bannlyst den dagen i familien Gran. Med sin lange toppidrettserfaring og Stabæk-entusiasme skulle man tro at Gran aspirerte til en jobb hos Ingebrigt Steen Jensen i Dinamo.

- Tja, kanskje det. Jeg vet ikke om Ingebrigt vet at jeg holder med Stabæk engang, he-he. Nei, for å være ærlig så aner jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har fått en avtale med Skiforbundet som gjør at jeg kan ta en ferie, og få litt tid til å tenke meg om, og se meg om etter nytt arbeid. Hva det blir, aner jeg ikke.

Hardt press

Gran har fått mye kjeft i år etter en svak sesonginnledning. Det førte til mye negativ presseomtale, som til slutt gikk ut over han sjøl, men også familien. Slibrige telefoner og tekstmeldinger ble hardt å takle. Grans samboer er finsk, og har vært store deler av vinteren hjemme hos sin familie i Finland.

- Jeg er glad madammen ikke var hjemme da det sto på som verst rundt jul. Presset fra mediene og omverdenen var det vanskeligste. Jeg var ikke forberedt på den enorme mediepågangen, og jeg mislikte å stå midt i rampelyset. Det har vært det aller tøffeste.

Gran vet at han trolig hadde fått sparken hvis VM hadde blitt en fiasko. Men med to gull, tre sølv og tre bronser er han en av de mest suksessfulle herretrenere i mesterskapssammenheng i norsk langrennshistorie. Men suksess hjelper lite når kontakten med familien blir skadelidende av 200 ensomme reisedøgn.

- Jeg har kjørt en egotripp. Men livet har forandret seg. Og det har jeg tatt konsekvensen av nå, sier Gran.

GODT RÅD: Carl Henning Gran mener arvtakeren Kristen Sørgård må tenke nytt, og satse mer på fristil for å heve norsk herrelangrenn. - Det er en enkel måte å bli bedre i fristil på: å prioritere det hardere, sier Gran til Dagbladet.