Best uten fast lønn

Aksel Lund Svindal (22) økte ledelsen i verdenscupen, men likte ikke plasseringa på resultatlista. Fordi han ikke kan leve av fjerdeplasser.

BEAVER CREEK (Dagbladet): -  Jeg har ikke fast lønn - jeg får betalt for topp-tre plasseringer, sier Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

-  Skal fjerdeplasser lønne seg må det bli veldig mange av dem.

Allerede fire skirenn inn i OL-sesongens verdenscup får det nye norske alpinesset internasjonale spørsmål om hvordan han ser på mulighetene til å vinne hele greia i mars. Grunnen til det er at han gjennom gårsdagens innsats bekreftet forrige helgs utforseier i Lake Louise. For glemmer vi plasseringa som ikke gir penger i banken, og heller ser på navnene som inntok pallen her i Beaver Creek, så er konklusjonen grei:

Aksel Lund Svindal var nok en gang foran verdens beste i bransjen.

-  Og det er veldig bra - det viser at jeg er der, sier han. Men over langen jevner det seg ut og det er derfor folk spør. Om Aksel Lund Svindal nå har sammenlagtcupen som det store målet. For det han startet sesongen med - jakten på jomfruseieren - kjørte han hjem allerede i andre forsøk. Dermed er tida inne for å tenke nytt og større.

-  I dette rennet var det en fordel å ha tidlig startnummer. Men sånn er denne idretten - du må bare gjøre jobben din uansett hvor vanskelig forholdene er.

-  Rettferdig blir det sjelden.

-  Det handler om å kjøre for fullt og plukke poeng i hvert renn, sier han.

NÆR PALLEN: Aksel Lund Svindal kjørte inn til 4. plass i super-G-rennet i Canada i går. Foto: Scanpix
NÆR PALLEN: Aksel Lund Svindal kjørte inn til 4. plass i super-G-rennet i Canada i går. Foto: Scanpix Vis mer

-  Mer enn det orker jeg ikke å tenke på. For skal jeg gå rundt og vurdere mulighetene til å vinne sammenlagt så blir det for mye.

-  Den tanken må eventuelt komme av seg sjøl den dagen jeg eventuelt står der med krystallkula i handa.

Kjører for øyeblikket

Men de mindre FIS-trofeene i krystall - de som deles ut til vinnerne i enkeltdisiplinene - er et definert mål. Og Aksel Lund Svindal er etter tre fartsrenn i posisjon til å ha disse som et langsiktig mål.

-  Ja, heller det - jeg vil ikke avskrive den muligheten, sier han.

-  Men det viktigste er likevel fokus på hvert eneste renn. For det er øyeblikksfølelsen som gjelder - det er den som pirrer. Jeg vil heller vinne et par renn enn å samle en

haug med fjerdeplasser og gjøre det veldig bra sammenlagt.

Den potensielle og ønskede seieren som ble til en fjerdeplass ble i går lagt igjen i en drøy høyresving etter 40 sekunder. Det var der alle de beste havnet i trøbbel. For med stadig mer løssnø i traseen, og med vindkuler som kom akkurat når det passet dem, ble det vanskeligere og vanskeligere å kjøre. Spør Kjetil André Aamodt som kavet maksimalt i den høyresvingen.

Spør tittelforsvar Bode Miller som kjørte ut.

Spør mange andre også.

Og hør på hva Aksel Lund Svindal har å si.

-  Jeg tapte mye, sier verdenscuplederen til Dagbladet. -  Og jeg skjønte det da jeg kom på hoppet i den neste porten. For der jeg hadde regnet med å få mye luft gikk det så sakte at jeg knapt hadde skia klar av bakken.

-  Det føltes nesten som om jeg sto stille.

Så ingen ting

Og det var ikke Aksel Lund Svindal alene om. En etter en kom de store favorittene hoderistende inn i målområdet. Og humøret ble ikke bedre av at ingen hadde sett. Den jobben de hadde å gjøre.

-  Løssnø som blåses opp av vind gjør det veldig vanskelig, sier Aksel Lund Svindal.

-  Du ser ikke noe i det hele tatt. Og uten sikt kommer terrenget hele tida som en overraskelse.

-  Jeg trodde jeg hadde tapt mye mer da jeg kom i mål.

Men det hadde han ikke. Og forklaringen er grei. Aksel Lund Svindal er på hogget.

-  Når jeg ser rundt meg på resultatlista tyder det på at jeg har gjort en god jobb. Det er veldig tilfredsstillende. Og så får vi bare se framover mot dagens utforenn.

-  Hvis det blir noe da.

Dagens spørsmål: Vinner Aksel Lund Svindal verdenscupen sammenlagt?

BEST I VERDEN: Akkurat nå er Aksel Lund Svindal verdens beste alpinist. - Det handler om å kjøre for fullt og plukke poeng i hvert renn. Mer enn det orker jeg ikke å tenke på, sier Lund Svindal.