Best uten tjall

: Klokka var nok nærmere fire, og det var natt til første dag i fotball-VM. De fleste hadde lagt seg i teltene sine, og de som ikke hadde funnet teltene sine, hadde lagt seg likevel. Det var bare en snau førsteellever fra Grünerløkka, og en innleid midtstopper fra Bradford, som var våkne.

De klamret seg til hverandre foran teltet til Jan Tore og Oksen. De sang.

«Svina er i Europa, hurra-hurra!»

Optimismen var stor. Løkkas Sorte Svin skulle møte et irsk, et engelsk og to tyske lag i kvalifiseringsrunden. «Bønne, øl og vin, vi er Løkkas Sorte Svin!» skrek de.

Bare treneren Audun manglet. Ingen hadde sett ham siden puljene ble trukket klokka halv elleve kvelden i forveien. Audun hadde vært nokså bedugget. Faktisk såpass at han ble frarådet å delta på lagledermøtet der VMs regler ble presentert, fordi ingen regnet med at Audun ville komme til å huske noen av dem.

EN HALV TIME FØR KAMPSTART drar treneren ned glidelåsen i teltet sitt. Han retter på brillene og myser mot den engelske sola.

- Jeg hadde litt problemer med å finne teltet, forklarer Audun.

- Jeg fant meg sjøl liggende i noe buskas ved enden av jordet der borte. Jeg satt fast. Det var derfor jeg ble litt sein.

Audun mener det er mest hensiktsmessig å gå ut i en 4-4-2-formasjon.

Are mener 7-2-1 vil gi større defensiv trygghet. I hvert fall til å begynne med. De engelske spillerne er sikkert atskillig mer disiplinerte og samspilte, til tross for at de er anarkister.

Det blir 4-5-1. Med lavt press og lange baller mot Are som ensom spiss.

- Oksen må spille langt ute på den ene flanka så han ikke ødelegger så mye, mener Are.

- Taktisk sett er det viktigst å få alle på beina til ti over tolv, synes Oksen.

Jan Tore skal stå i mål. Den saken er grei. Det er tjue minutter til kamp, og Løkkas Sorte Svin er i ferd med å ruste seg til VM-debuten. Jan Tore har fått på seg hanskene og røyker en rev for å komme i kampform.

- Skoa jeg fikk låne passer som kukk i Kari, sier han.

NORGES ALTERNATIVE LANDSLAG tumler oppover jordet. Oksen går først. Halvveis nedi den andre morrapilsen innrømmer han at han er litt usikker på formen. Oksen har ikke løpt på ett og et halvt år. Ikke engang etter trikken i Thorvald Meyers gate. På beina har han et par svarte vinterstøvler.

- De er omtrent akkurat som vanlige fotballsko, påstår han.

- Den eneste forskjellen er at de er ftra og går over anklene.

Engelskmennene kaller seg Republica Highland. De er fra Leeds og har fotballsko og leggbeskyttere. De har varmet opp i tjue minutter allerede og har egen heiagjeng med et svært, rødt banner.

Nordmennene har bare én supporter. Hun heter Minna og er egentlig finsk. Foreløpig teller Løkkas Sorte Svin bare ni mann. Audun kan ikke spille på grunn av en gammel badminton-skade, og fyren fra Bradford som var med og sang ved teltet, har åpenbart ikke våknet ennå. Til slutt kommer to engelske brødre. De får hver sin t-skjorte.

Are mumler noe om 7-2-1 igjen.

- Faen at ikke Pausekam greide å stille lag, sier han.

Pausekameratene er Blitzernes bedriftslag. De er langt mer meritterte enn Svina. De har til å med slått Nato. I militærleiren på Kolsås med Stein Lillevolden på sidelinja. De var påmeldt til VM, men bare Are, Per Egil og Fernando hadde råd til å dra. Derfor spiller de for Løkkas Sorte Svin i stedet.

- Nå kan de andre angre rævva si, sier Are.

SVINA VS. THE HIGHLAND REPUBLIC. Dommeren blåser igang. Minna og Audun skriker på sidelinja, Are jager ballen ved midtsirkelen og Oksen holder flanken, akkurat som han lovte. I et drøyt minutt ser det absolutt lovende ut. Så foretar keeper Jan Tore en merkelig manøver. Han skjener liksom mot høyre når en irsk angriper stormer mot mål. 0-1. To minutter seinere glipper offside-taktikken når Atle ligger ti meter dypere enn de andre. 0-2. Det blir seks til pause. Det irske laget har hatt vinden i ryggen. Det kan være det.

- Vi hadde litt for dårlig press på ballfører. I hvert fall.

Audun sitter og noterer i resultatskjemaet. Han skjelver litt på hånda.

- Og altfor dårlig presisjon. Helt klart.

De som er tørste, får seg en pils. Med vinden i ryggen går det bedre. En engelskmann går i mål, og Jan Tore spiller seg stort opp som midtstopper.

Dommeren forsøker å oppmuntre de tapre krigerne fra Thorvald Meyers gate på Grünerløkka.

- Get up there, I'll try to give you a penalty! skriker han.

Men Svina kommer seg aldri til motstanderens straffefelt. De får skutt to ganger, riktignok. Det ene skuddet går til innkast. Det ender 0-9. De fleste er brukbart fornøyde. Dette kan snu seg. Andreomgangen var oppløftende.

Oksen drikker vann. For første gang siden bussen forlot Thorvalds for fem dager siden.

- Jeg bruker huet jeg, vet du. Jeg tenker på neste match, sier Oksen.

FEM MINUTTER FØR kampen mot laget fra Stuttgart ligger Oksen rett ut på ryggen. Han har sovna og blir neppe kampklar. Han forklarer seg i pausen. På stillingen 0-2.

- Jeg fikk en ryggskade i forrige kamp. Jeg blei runda der nede, og så snudde jeg meg litt for fort. Det sa bare schmækk ! Jeg har prøvd å hoppe et par ganger, men det går ikke.

Svina har skaffet en ny engelskmann. Det ordnet Chris Chris fra arrangørklubben Easton Cowboys, et sport og pønk-kollektiv fra Bristol. På besynderlig vis har Chris greid å få Thorncombes bønder til å godta at tusen pønkere virrer rundt i landsbyen, at det holdes konserter hele natta og at alkoholen flyter fritt.

- Det kommer ikke til å bli problem at alle røyker dop heller, jeg kan ikke si hvordan vi har ordnet det, men det kommer ikke til å bli noe problem, sier Chris.

Han utelukker ikke at Norge kan stille til neste VM om to år heller, og han er imponert at man greide å bringe ni spillere med buss fra Grünerløkka til England, til tross for at turen gikk via både Hamburg og Amsterdam.

- Men Løkkas Sorte Svin virker slitne, sier Chris.

DET BLIR 1-4, 1-6 OG 0-4 i de tre siste kampene. Oksen kommer seg aldri etter ryggskaden han fikk da han snudde seg fort, og Are snakker stort sett mest om konserten med Subhumans som går natt til søndag.

- Jeg hadde ikke mer på slutten jeg altså, sier Jan Tore. Den siste halvtimen hadde han nok med å holde seg på beina.

- Så'ru han mørke på sida her eller, han lille? Så'ru åssen han fløy? Fyren fløy jo faen meg fra midten til dødlinja. I ett løp.

Jan Tore har tent seg en røyk.

- Vi tapte på grunn av Minna, sier han.

Minna sitter på benken ved siden av. Hun har ikke spilt ett minutt for Norges håp i fotball-VM. Minna er ikke engang norsk. Hun har «Helsinki» tatovert inn på armen.

- Minna lovte å stå ved mål å vifte med puppa når de andre kom mot mål. Men hun var ikke full nok.