Best uten trening

KRISTIANSAND (Dagbladet): Clayton Zane er historie, og kan bli fort glemt. I går sørget nemlig erstatteren Tom Kristoffersen for at selveste Lillestrøm spilte festlig fotball på bortebane.

Det har ikke laget gjort siden i fjor. Sjøl trener Arne Erlandsen er overrasket. - Tom har jo bare vært på to-tre treninger siste halvannen måneden. Kanskje det er best at han slutter å trene, sier Erlandsen i sesongens luneste humør - absolutt ikke sutrende.

Gode gamle Torgeir Bjarmann har også sett det meste, og er enig i Dagbladets påstand:

- Ja, med Tom på topp ble vi i dag et morsomt lag. Han og Arild Sundgot utfylte hverandre godt. De fikk mer å spille på. Men vi vet jo ikke hvordan Clayton hadde gjort det, sier han.

Anderlecht-solgte Clayton Zanes hoftetrøbbel er såpass alvorlig at han har spilt sin siste kamp for Lillestrøm tre uker før opprinnelig planlagt.

Derfor var det i går duket for Tom Kristoffersen.

- Den store forskjellen i dag var at vi fikk mer bevegelse i bakrommet. Det er først og fremst Toms fortjeneste. Jeg må si jeg er overraska, sier Erlandsen.

Sjuk og skadd

I sin andre sesong for LSK lovet Tom Kristoffersen godt tidlig i vinter. Så kom treningsleiren på Marbella. Der ble han sjuk.

- Siden har jeg slitt veldig. Allergi, sjukdom, ankel- og kneskader, ramser han opp.

Allergi hadde Kristoffersen aldri vært plaget av før det smalt for alvor i Spania.

- Ble fryktelig slapp og orket ingenting. Tok prøver som viste at jeg er allergisk mot burot. Her i Norge blir dette verst først i juli, men nå tar jeg medisiner, sier Kristoffersen, som i går drev Start til vanvidd med ustanselige løp over hele motstanderens banehalvdel.

Også Arild Sundgot trivdes godt med sin nye makker:

- Det gikk veldig bra. Med Tom på banen blir rollefordelingen klarere mellom spissene. Nå truer han bakrom, mens jeg går i duellene.

Gikk foran

- Jeg og Arild er forskjellige spillere. Det kan være bra med spisser som utfyller hverandre mer. Egentlig er jeg jo midtbanespiller, men jeg vil helst spille spiss. Om jeg kan fylle hullet etter Clayton har jeg ikke tenkt på, sier Tom, som etter 19 minutter scoret det første målet fra kort hold etter en corner.

Vel så viktig var bevegelsen han tilførte laget. Arne Erlandsen har flere ganger påpekt at LSK har vært for stasjonære i angrep i år. Men i går gikk Kristoffersen foran, brøt mønsteret og fikk med seg lagkameratene. Start klarte ikke å svare, kom bakpå i duellene og ga fra seg altfor mange frispark og cornere. Dette ga både 1- 0 og 2- 0 - det siste dundret Magnus Kihlberg inn fra 23 meter like før pause.

Tross klar framgang er både Erlandsen og Bjarmann mest opptatt av å dempe forventningene foran 16. mai-oppgjøret mot Vålerenga på Åråsen.

- Det er ikke snakk om at Tom skal fylle noe hull etter Clayton. Vi mangler to spisser til for å være et topplag, og må kjøpe flere spillere, sier Bjarmann.

HVIT TORNADO: Tom Kristoffersen valset opp med frusterte Start-spillere. Her i duell med Starts visekaptein Steinar Pedersen.