PÅ TELEFONEN: Johannes Høsflot Klæbo vant lørdagens finale i sprint under Tour de Ski, og var en travel mann i etterkant av sprinten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ TELEFONEN: Johannes Høsflot Klæbo vant lørdagens finale i sprint under Tour de Ski, og var en travel mann i etterkant av sprinten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Vil at Johannes Høsflot Klæbo skal være mer kynisk

Bestefars beskjed til Johannes: - Kunne kanskje vært mer kynisk

Etter av barnebarnet igjen sto igjen som et yndet intervjumål og med flere autografunderskrifter enn konkurrentene til sammen, ønsker bestefar Kåre Høsflot en forandring.

TOBLACH (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo tok over kommandoen i finalen av sprinten i Toblach fra en meget startivrig Aleksandr Bolsjunov og derfra og inn kontrollerte han inn til seier foran franskmennene Lucas Chanavat og Richard Jouve.

- Finalen var veldig bra, men både kvarten og semien synes jeg var vanskelig. Det er så jevnt at mye kan skje. Jeg holdt på å kjøre i et gjerde og gikk fra første til femte til førsteplass i et heat. Det var lite som skilte, sier Klæbo etter løpet.

Dermed fikk Klæbo den perfekte starten på årets tour, hvor også etappene er som skreddersydd for fjorårets sammenlagtvinner av verdenscupen. Søndagens 15 kilometer er det eneste rennet som går i individuell start, ellers er det sprinter, fellesstarter og jaktstarter på programmet. Det er ideelt for lederen etter den første dagen, mener treneren hans.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Ja, det er det jo. Det er absolutt noe som tiltaler og kan være overkommelig for ham. Det er gunstig for ham, absolutt, sier sprinttrener Arild Monsen som mener Klæbo nå er kanskje den største favoritten.

Selv er Klæbo mest bekymret for hvordan han skal løse den siste oppoverbakken og går ikke uten videre med på trenerens beskrivelse av ham som en favoritt.

- Nå har ikke Arild sett meg gå så mange bratte bakker over så lang tid, så det tror jeg ikke vi skal snakke så mye om ennå. Jeg tror det passer meg greit, og jeg håper selvfølgelig å være med oppi der, sier Klæbo om trenerens ros.

Ønsker mer kynisme

Spørsmålet er imidlertid om Klæbo kommer til å gå hele sin første tour. Bestefar, trener og sparringpartner Kåre Høsflot er bekymret over hvor mye tid som går bort for svigersønnen i forbindelse med rennene.

- Vi har ingen erfaring med Tour de Ski og må se hva den videre kroppslige utviklinga blir, om han blir veldig sliten. Han må restituere veldig fort, men du ser jo hva som skjer. Han får ikke gått rett på restitusjon, sier bestefar Høsflot.

RÅDGIVERE: Landslagstrener Arild Monsen t.h og morfar Kåre Høsflot er med og avgjør om Johannes Høsflot Klæbo går hele touren.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RÅDGIVERE: Landslagstrener Arild Monsen t.h og morfar Kåre Høsflot er med og avgjør om Johannes Høsflot Klæbo går hele touren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Klæbo var nemlig den eneste skiløperen igjen på stadion en times tid etter målgang. Mens konkurrentene var tilbake på sine hotellrom fullførte Klæbo den største presserunden og etter det ventet autografskriving for den populære 22-åringen.

Kåre Høsflot avkrefter at det skal være avgjørende for om barnebarnet fullfører årets tour, men skulle ønske at Klæbo brukte mindre tid før han kan begynne restitusjonsarbeidet.

- Han kunne kanskje vært litt mer kynisk, han må jo tilfredsstille blant andre dere, sier Høsflot.

- Synes du han bruker for lang tid her nå?

- Ja. Jeg bare håper han får i seg det han skal. Det er veldig viktig at han får i seg næring, han skal jo på igjen snart, sier Høsflot.

Vil fullføre touren

Også mannen det er snakk om er usikker på om han kommer til å være med hele veien til Val di Fiemme.

22-åringen har tydelig et ønske om å gå touren og gjøre det bra, men sier at han ikke vil ofre alt for å komme til mål på toppen av «monsterbakken» Alpe de Cermis.

- Det handler vel om hvordan kroppen kjennes fra dag til dag. Jeg kommer til å ta en beslutning på hvor mye det koster, jeg kan ikke ofre alt for å gå hele, men jeg tror nok at om jeg fortsetter i denne duren her og ting kjennes bra ut, kommer jeg nok til å gå hele.

- Jeg skal i hvert fall gjøre alt jeg kan for å være med på alle renn jeg, så får vi ta dag for dag, sier Johannes Høsflot Klæbo.