Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tysk fotball:

- Besteforeldrene dine har allerede brent for Dresden

St. Pauli-fansen skaper raseri i tysk fotball 72 år etter de alliertes bombing av byen Dresden.

St. Pauli vant til slutt kampen 2-0 etter scoringer av Choi Kyoung-Rok og Enver Sahin. Foto: DPA/Daniel Bockwoldt.
St. Pauli vant til slutt kampen 2-0 etter scoringer av Choi Kyoung-Rok og Enver Sahin. Foto: DPA/Daniel Bockwoldt. Vis mer

(Dagbladet): Underveis i kampen mellom St. Pauli og Dynamo Dresden i den nest øverste divisjonen i Tyskland søndag, løftet hjemmefansen opp et banner som sa «Besteforeldrene dine har allerede brent for Dresden - mot myten om Tyskland som offer».

- Myten om at Tyskland var et offer i andre verdenskrig på grunn av bombingen av Dresden, er vanlig i høyrevridde kretser, en gruppe den venstrevridde fansen av St. Pauli mener Dynamo Dresden er en del av, forklarer den Tyskland-baserte journalisten Matt Ford til RT Sport.

Mandag markerte 72 årsdagen til bombingen av Dresden under andre verdenskrig, hvor omtrent 25 000 tyske innbyggere ble drept av britisk og amerikansk bombing.

Mandag samlet omkring 12 000 mennesker seg i Dresden for å lage en menneskelig lenke som symbol på fred og forsonelse, ifølge Deutsche Welle.

- St. Pauli beklager

- Selvfølgelig er bombingen av Dresden husket og sørget over, men veldig få likestiller det med å portrettere Tyskland som et slags offer. Offermyten er en stor greie, men St. Pauli hadde ingen grunn til å ta det opp under kampen, sier Ford.

I en pressemelding påpeker St. Pauli at de tar sterk avstand fra ideen om at Tyskland var et offer under andre verdenskrig. Klubben ønsker likevel å beklage for måten banneret var formulert.

«St. Pauli ønsker å beklage til Dynamo Dresden, deres fans og alle andre med relasjoner til ofrene av angrepene som tok sted 72 år siden».

Flere demonstrasjoner

Fans av den tyske storklubben Bayern München protesterte også forrige uke med bannere som sa «Kast nazister ut av fotballen» og «Zozulya, gå vekk!».

Protesten var rettet mot den ukrainske fotballspilleren Roman Zozulya. Spissen var ment å gå fra den spanske klubben Real Betis til Rayo Vallecano i vinter, men overgangen ble stoppet da Vallecanos fans ikke ønsket en spiller de selv mente var nynazist-sympatisør. Ukraineren har selv gått hardt ut mot beskyldningene.

Real Betis-spillerne viste sin støtte til Zozulya før helgens kamp mot Valencia, med trøyer som sa «Vi er alle Zozulya».

Roman Zozulya ble presentert som Rayo Vallecano-spiller 31. januar, men etter kraftige protester er han nå tilbake i Real Betis. Foto: EFE/Mariscal.
Roman Zozulya ble presentert som Rayo Vallecano-spiller 31. januar, men etter kraftige protester er han nå tilbake i Real Betis. Foto: EFE/Mariscal. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media