Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Morten P:

Bestem deg, Ståle – både du og Norge trenger en avklaring

Det NFF ønsket å holde skjult er blitt fotballens dårligst bevarte hemmelighet. Sånt går ikke i lengden.

ETTERTRAKTET: FC København-manager Ståle Solbakken er ønsket som ny norsk landslagssjef. Foto: Anders Kjærbye / Scanpix Danmark / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: FC København-manager Ståle Solbakken er ønsket som ny norsk landslagssjef. Foto: Anders Kjærbye / Scanpix Danmark / NTB scanpix Vis mer

TORSDAG 12. JANUAR samles FC København etter juleferien. Nye signaler, etter at han før helga nevnte 26. januar som en slags tidsfrist for tankeprosessen, tyder på at Ståle Solbakken sier ja eller nei til Norge denne uka.

ET JA VIL bety glede og skape umiddelbar optimisme på Ullevaal Stadion. Et ja vil også bli veldig godt mottatt blant alle som bryr seg om norsk fotball. For visste man det ikke fra før var stemningen under Idrettsgallaen lørdag kveld selve lakkmustesten som beviser at Ståle Solbakken ikke bare er Norges Fotballforbunds førstevalg, men også folkets kandidat nummer en.

Hadde han sagt ja der og da, som programleder og navnebror Erik Solbakken la opp til med et velrettet sleivspark, hadde ikke bare taket løftet seg i Hamar OL-Amfi.

Da tror jeg folk i salen hadde stormet scenen.

STÅLE SOLBAKKEN HAR lenge visst at Norge-jobben er hans om han vil ha den. Selv det faktum at Bob Bradley i forrige uke var i Oslo og snakket med Nils Johan Semb har ikke forandret på det. På toppfotballsjefens liste er det Ståle Solbakken og alle de andre. Men FCK-treneren vet også at det vil være både meningsløst, trøblete og ufint å la dette dra ut i tid.

1) Fordi Norges Fotballforbund - som er villig til å strekke seg lengre enn langt, til og med helt fram til juni 2018 for å få førstevalget på plass - trenger et svar.

2) Fordi Ståle Solbakken trenger å legge et par måneder med spekulasjoner, medietrøkk og usikkerhet bak.

JEG VET MED sikkerhet at Ståle Solbakken har lyst til å trene Norge og at han pirres kraftig av muligheten til å ta laget til EM-sluttspillet 2020. Jeg vet også at roligere dager, dårlig samvittighet for en datter på 12 år og familielivet han savner på Hamar utgjør en betydelig oppside. Men samtidig som han snakker om det som vipper avgjørelsen i ja-retning kommer plutselig spørsmålene «er det ikke klubbtrener jeg fortsatt er, og hvor mye vil jeg savne det daglige arbeidet på treningfeltet?» til overflaten.

Det er konflikten mellom de to som ligger der som en klump i maven.

STÅLE SOLBAKKEN HAR fortalt at den klumpen må vekk om han skal si ja til Norge. Og at han må være sikker på at den ikke kommer tilbake to måneder inn i jobben. Landslagstrenerjobben kan ikke bære med seg selv et snev av tvil. Så stor er avgjørelsen, bare da vil klumpen forsvinne. Selv en liten prosent usikkerhet vil vippe avgjørelsen i FC Københavns fordel.

FOR DET ER ingen andre alternativer. Det er bare FCK eller Norge. Og i København vet han hva han har, at han vil få enda bedre betingelser den dagen han forlenger – minst dobbelt så bra som på Ullevaal Stadion – og at sjansen for suksess og en stadig bedre cv, som på sikt vil åpne dører langt ut over Skandinavia den dagen det frister igjen, er mye høyere. Sier Ståle Solbakken ja til Norge velger han med andre ord bort en mulighet samtlige trenere i Norden ville svømt til København for å signere, gitt muligheten. Så det er ikke rart det er en vanskelig avgjørelse og at mannen rives mellom jobben alle norske trenere vil ha og den største klubbjobben på våre breddegrader. Men samtidig skjønner Ståle Solbakken at dette ikke kan dra ut i tid.

1) Fordi medie-situasjonen i København vil bli uholdbar, uten en avgjørelse vil han ikke få fred til å gjøre det han skal, forberede FCK på Europa League og vårsesongen som skal gi et nytt seriemesterskap.

2) Fordi Norge fortjener et svar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling