Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bestemødre fikset den spanske drømmen

De spanske guttene drømte om Norway Cup. Og da bestemødrene tok saken gikk utrolige reisen i oppfyllelse.

Forbrødring: Norske besteforeldre og spanske fotballspillere er på plass på Ekeberg Camping som ligger helt inntil Ekebergslettas fotballbaner. Foto: Odd Roar Lange
Forbrødring: Norske besteforeldre og spanske fotballspillere er på plass på Ekeberg Camping som ligger helt inntil Ekebergslettas fotballbaner. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bak en hver fotballspiller på Norway Cup er det minst to bestemødre. For disse spanske guttene er det enda flere.
Det spanske laget Cadeses A hadde hørt og lest om Norway Cup.

De fleste visste lite om Norge, men mye om fotball.

Skrinlagte planer
Men da de fant ut at det ville koste laget svimlende 165 000  norske kroner å være med på et Norway Cup-eventyr  så ble planene skrinlagt.

Helt til noen norske bestemødre i Alfaz del Pi hørte om fotballdrømmen i fjor høst.

- I nabolandsbyen La Nucia reiste et guttelag med 12-åringer til Norway Cup i 2011.  Laget Cadeses A består av 16-åringer og bor i Alfaz del Pi.  Og vi fant ut at vi måtte gjøre hva vi kunne for å få tenåringene til Norge i sommer, sier en av intiativ-bestemødrene, Marit Gjelsten.

Hun flyttet til Spania for over 20 år siden og er gift med treneren på ungdomslaget, Juan Antonio Lopez Perez. Og mens han tok seg av det sportslige, tok Gjelsten grep om det omfattende dugnadsarbeidet som skulle til.

Dugnadsviljen - Alfaz del Pi er den nest største norske kolonien i Spania. Det betyr at det finnes betydelig dugnadsvilje i området. En ånd som er helt ukjent for spanjolene.

- Da vi hadde den første informasjonskvelden fikk vi de spanske familien til å ta med mat som de satte frem til gratis tapas. De trodde vi var gale som ikke ville ha inngangspenger.

- Men vi sendte rundt innsamlingsgrisen da festen gikk mot slutten, og samlet inn vel 1000 euro. Da ble spanjolene målløse, sier Marit Gjelsten, som opprinnelig kommer fra bygda Tomrefjord utenfor Molde.

Lopper for fotball - Men da var vi jo bare kommet et lite skritt på vegen. Vi forsatte arbeidet med å samle inn penger og hadde flere basarer, loppemarked og sosiale arrangement i gjennom vinteren og våren.

- Det norske pensjonist-boccia-laget, Boccia Club Albir,  møtes flere ganger i uke og de sendte oss flere bidrag til reisekassa, forteller kasserer Tove Torstensen, som sammen med mannen Odd er sentrale i støttetroppen til Cadesas A.

 Det spanske samfunnet har fått noen reale økonomiske trøkker de siste åra, og det er få som har penger til overs til å dra til Norway Cup.

1500 nordmenn - Dette er ikke fattig-gutter, men mange har dem har aldri vært utenfor landets grenser før. Ende mindre vært med på reise i fly, sier Marit Gjelsten, som er svært glad for dugnadsviljen omkring laget.

 - Rundt 1500 nordmenn har bidratt med store og små beløp for å få prosjektet til å bli en realitet. Til slutt endte vi på formidable 184 000 innsamlede kroner, sier kassereren med et stolt og bredt smil.

Glede: Marit  Gjelsten, trener Joan Antonio Lopez Perez og spilleren Inaki  gleder seg over oppholdet i Norge og Norway Cup. Foto: Odd Roar Lange
Glede: Marit Gjelsten, trener Joan Antonio Lopez Perez og spilleren Inaki gleder seg over oppholdet i Norge og Norway Cup. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Og vi har fått sponset oppholdet på Ekeberg Camping, der gutta sover i lavvo for første gang. Vi har fått telt og liggeunderlag - og etter hvert som sommerværet har sviktet så har vi fått båe fleecegensere og varme sokker til alle.

- De er alles bestemødre, sier to av spillerne på Cadeses A og forsyner seg av nygrillede hamburgere fra grillteltet til spanjolene. Tirsdag var et enda mer fornemme serveringer.

Ambassadebesøk Da var laget nemlig invitert på mottagelse med kanapeer hos den spanske ambassadøren i Oslo, med stansmessig transport i Vålerengas spillerbuss!

-Dette er et minne for livet. Og vi bestemødrene synes selvsagt det er kjekt å bidra. Jeg tror ikke det er siste gang vi gjør noe slikt, sier Tove Gjelsten.

- Er dere klare for ny bestemordugnad neste år?

- Nei, neppe allerede neste år. Dette har vært en heldagsjobb for flere av oss. Men kanskje vi trår til igjen om to år.  Norsk dugnadsånd og spansk entusiasme har vært en herlig kombinasjon, sier de norske bestemødrene i Spania.

 Uten mat og drikke:Utendørsgrillen går for fullt når Cadeses A-spillerne skal ha mat. A er bestemødre, som May Britt Lillevold og paraplyholder Willy (bak) gode å ha. Foto: Odd Roar Lange
Uten mat og drikke:Utendørsgrillen går for fullt når Cadeses A-spillerne skal ha mat. A er bestemødre, som May Britt Lillevold og paraplyholder Willy (bak) gode å ha. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!