Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bestemte meg for å ta med løgnen i grava

Kjærgaard sier han har holdt på hemmeligheten i 15 år.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Tidligere sykkelproff Steffen Kjærgaard og Norges Cykleforbund innkalte i dag til en pressekonferanse på Ullevaal stadion - og Kjærgaard fortalte at han brukte doping mens han syklet aktivt.

- I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Det som har kommet frem de siste to ukene i USADA-rapporten har gjort at jeg har vært nødt til å dra fram min mørke løgn, sier Kjærgaard.

- Det har vært en løgn som jeg på et tidspunkt fra rundt 2000 bestemte meg for å ta med meg i grava. Sånn sett har jeg vært utrolig tålmodig som har klart det i over ti år, sier Kjærgaard.

Den tidligere US Postal-rytteren fortalte at dopingbruken startet på 90-tallet.

- 1996 og 1997 var helt rene, uten bruk av ulovlige medikamenter som da kom et stykke inn i 98-sesongen, og jeg innså at om jeg skulle være med på racet videre, måtte jeg gå til anskaffelse av EPO, sier Kjærgaard, som sier han gjorde det på eget initiativ.

Kontakt med belgisk lege
Nordmannen var en del av US Postal fra 2000 til 2003, og Kjærgaard sier dopingen var en slags billett inn på laget.

- I 1999 valgte jeg ta kontakt med en belgisk lege for å få hjelp både til veiledning, av både helsemessige årsaker, men også for å unngå risken av å bli tatt, sier Kjærgaard.

PREGET: Steffen Kjærgaard fortalte i dag at han dopet seg som aktiv sykkelrytter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PREGET: Steffen Kjærgaard fortalte i dag at han dopet seg som aktiv sykkelrytter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Dette medførte nok en god sesong, som ga meg en kontrakt med US Postal. Da jeg ble en del av US Postal, var alt mer i regi av laget, sier Kjærgaard.

Prestere maks
Kjærgaard fortalte at han dopet seg for å prestere maksimalt.

- Det ble også initiert intravenøst for å korte ned vinduet som man kan bli oppdaget i, sier Kjærgaard.

- Jeg var en del av US Postals nokså godt kjente regime for å preparere rytterne til det ytterste og jeg var med på den karusellen i drøye tre sesonger, sier Kjærgaard.

- Så aldri andre dope seg
Han innrømmer også bruk av stoffer som ikke sto på dopinglista.

- Jeg har brukt noen andre medikamenter som har stått på dopinglista, men ikke veldig mange. Det mest kjente er kortison, sier Kjærgaard.

Elleve tidligere lagkamerater av Lance Armstrong vitnet i saken mot den gamle sykkelkongen. Kjærgaard hevder han aldri så andre lagkamerater dopet seg.

- Nei, det så jeg aldri, sier Kjærgaard.

- Frykter du å miste venner?

- Jeg er inneforstått med at jeg mister mye troverdighet og at veldig mye av den vil jeg miste i sykkelsporten, sier Kjærgaard.

Skuffet president
Kjærgaard møtte pressen sammen med sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og generalsekretær Bjørn Sætre.

- Det er en utrolig mørk og tung dag for norsk sykkelsport. Men kanskje også en lettelsens tid for Steffen. Jeg må si at vi er utrolig skuffa, det er et stort tillitsbrudd og vi føler oss svikta av det som har skjedd, sier Tiedemann Hansen.

Overraskede profiler
Det var NTB som tirsdag morgen meldte at Kjærgaard innrømmet dopingbruk. Dagbladet var i kontakt med generalsekretær i Norges Cykleforbund, Bjørn Sætre, tirsdag morgen som fortalte at han satt i møte og fikk historien til Kjærgaard.

Flere norske sykkelprofiler var overrasket etter avsløringen.

- Dette er helt nytt for meg, sier Edvald Boasson Hagen til Dagbladet.

- Jeg har ikke fått tid til å tenke så mye. Jeg vet ikke om jeg vil snakke med ham igjen, men vi har ikke hatt så mye kontakt heller, sier Gabriel Rasch til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media