Bestemte seg for å bli skiløper da Rune Bratseth vraket ham fra fotballaget

Didrik Tønseth er glad for det i dag.

 NY:  Didrik Tønseth er ny på landslaget i år og drømmer om en medalje i Falun. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NY: Didrik Tønseth er ny på landslaget i år og drømmer om en medalje i Falun. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Etter flere gode plasseringer i fjor, var det flere som fikk opp øynene for Didrik Tønseth (23).

En tredjeplass på 15-kilometeren på Lillehammer og en tiendeplass sammenlagt i Tour De Ski, har gjort at han har tatt steget opp fra rekruttlaget til elitelaget.

Vraket Men det kunne fort vært veldig annerledes. Som mange andre drev Tønseth med flere idretter da han var yngre, deriblant fotball. Den karrieren stoppet på en guttetrening med Byåsen.

- Da Rune Bratseth ikke tok meg ut på førstelaget, da sluttet jeg, forteller Tønseth til Dagbladet.

Tre Byåsen-lag skulle bli til ett, og Tønseths navn ble aldri lest opp da Rune Bratseth og de to andre trenerne tok ut førstelaget.

- Fokuset på ski ble langt større etter at jeg ga meg fotball. Jeg valgte bort det jeg ikke behersket så godt.

- Er du glad for vrakingen i dag?

- Jeg kunne blitt en brukbar midtbanespiller som var best uten ball. Men jeg kunne ikke spilt i Tippeligaen, sånn som Finn Hågen Krogh mener han kan.

Rune Bratseth husker ikke Tønseth som fotballspiller, men den tidligere RBK-direktøren er glad det ble ski på Tønseth.

- Vi gjorde et riktig valg der og da. Jeg husker ikke at han ble vraket. Men det var tre lag som skulle slås sammen. Da kom han ikke med, sier Bratseth.

Skader og sjukdom Den korte fotballkarrieren er glemt og alt fokus er rettet mot den kommende skisesongen. Tidligere i uken perset han på 3000 meter løping med den sterke tiden 8.36, kun slått av Eldar Rønning.

- Jeg dro mot slutten, så kom Eldar så rutinert og feig som han er og sneik seg forbi, ler Tønseth.

Etter en litt trøblete start på oppkjøringen har det gått knirkefritt siden juli. Det håper trønderen vedvarer.

- Det har alltid kommet noe som har spolert sesongen min. Skader og sjukdom. Nå håper jeg å holde året uten problemer. Jeg har fått vist tidligere at jeg har nivået inne, men bare glimtvis.

Det håper også landslagstrener Trond Nystad.

- Han var en overraskelsemann i fjor. Nå må Didrik bare bygge videre. For han blir det viktig å få erfaring fra større internasjonale renn. Så må han lære seg å takle med- og motgang på en fornuftig måte, sier Nystad.

Den sindige trønderen håper han får markert seg i flere verdenscuprenn og at det vil gi en plass på flere VM-distanser.

- I VM er det tre ting som gjelder. Gull, sølv og bronse, smiler Tønseth.

 VRAKET:  Rune Bratseth og to andre trenere tok ikke ut Didrik Tønseth på førstelaget til Byåsen. Da sluttet han med fotball og økte satsingen på ski. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VRAKET: Rune Bratseth og to andre trenere tok ikke ut Didrik Tønseth på førstelaget til Byåsen. Da sluttet han med fotball og økte satsingen på ski. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer