Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bestemte seg for å legge opp, men så ble fristelsen for stor

Slik startet Kjærgaards dopingjuks.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): 415 dager har gått siden Steffen Kjærgaard23. oktober i fjor innrømmet omfattende dopingmisbruk i sin tid som proffsyklist. Vestfoldingen brukte blant annet kortison og EPO fra 1998.

Kjærgaard ble umiddelbart permittert fra sin stilling som sportsdirektør i Norges Cykleforbund da han innrømmet doping i fjor. Etterpå gikk han under jorda, og har ikke sagt et eneste offentlig ord siden.

I dag er med andre ord første gang han har snakket offentlig siden. Dagens foredrag i forbindelse med Norges idrettsforbunds (NIF) verdiseminar hadde tittelen «Alt handler om holdninger!».

Lang prosess Kjærgaard hyllet i ettremiddag først og fremst norsk idrett for å ha gitt ham gode holdninger, men fortalte at det var en prosess gjennom flere år på kontinentet som gjorde at han begynte med dopingjukset.

- Da jeg tok valget om å begynne med doping, hadde det ingen konsekvenser å dope seg. Da jeg begynte på min første EPO-kur i mai 1998, var frykten for å bli tatt fraværende og det føltes helt ufarlig, sier han.

- Jeg leste om EPO for første gang i Aftenposten da noen unge nederlandske ryttere hadde dødd.

- Jeg spurte norsklæreren min om jeg kunne ha antidoping som særemne. Jeg ble henvist til arkivene til norske aviser. Den gangen hadde jeg et veldig bevisst forhold til doping. Jeg var helt sikker på at jeg aldri skulle dope meg.

Kjærgaard forteller at da han flyttet til Belgia noen år seinere, så startet en prosess.

- Da jeg flyttet til Belgia, sto jeg veldig alene. Jeg ser i ettertid at det er viktig å ta vare på holdningene når du kommer i nytt miljø.

HOLDT FOREDRAG: Steffen Kjærgaard snakket på Norges idrettsforbunds verdiseminar i ettermiddag. Foto Anita Arntzen / Dagbladet
HOLDT FOREDRAG: Steffen Kjærgaard snakket på Norges idrettsforbunds verdiseminar i ettermiddag. Foto Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Da det første proffåret var ferdig, fikk jeg tilbud om å avslutte toårskontrakten med TVM-laget. Ledelsen mente at jeg ikke hadde dedikert meg tilstrekkelig til idretten. Min respons var at jeg ville sykle det året hadde igjen av kontrakten.

Resignerte 40-åringen fortsatte som ren, men etterhvert resignerte han sakte, men sikkert.

- I 97 resignerte jeg. På sommeren i den perioden skjønte jeg at dette hang jeg ikke med på. Jeg bestemte meg for å legge opp og reise hjem. Men høsten 1997 fikk jeg en telefon fra Kim Andersen, som spurte om jeg ville være med på et lite dansk lag. Den umiddelbare følelsen var nei. Men jeg hadde kommet så langt, jeg var så nær målet, men likevel langt unna.

- Kim ringte igjen to uker seinere, og da sa jeg ja. Våren 1998 begynte jeg med EPO, kortison og andre stoffer. Det kom helt naturlig, sier han.

Kjærgaard understreket til slutt at han ikke forsøkte å unnskylde seg i dag.

- Dette er mer en forklaring på de valgene jeg tok, enn en bortforklaring. Jeg er fortsatt lei meg på vegne av norsk idrett, men mest på grunn av familien: kona, mammaen og pappaen min, avsluttet han.

Kjærgaard har møtt Antidoping Norge flere ganger det siste året for å fortelle om sitt eget juks og for å bidra til at byrået skal være bedre rustet til å ta juksemakere i framtida.

Ikke utestengt Men ettersom han bevisst har unngått media siden innrømmelsen er det fortsatt ubesvarte spørsmål rundt dopingjukset. Om han noengang kommer til å fortelle alt offentlig, er det sannsynligvis bare Kjærgaard selv som vet.

På ettårsdagen for dopinginnrømmelsen ble det klart at 40-åringen ikke blir utestengt fra norsk idrett i ti år. Det var Domsutvalget i NIF som da avviste Norges Cykleforbunds anmeldelse Kjærgaard. Cykleforbundet valgte nærmest umiddelbart å ikke anke avgjørelsen.

Kjærgaard fortalte i fjor at han opprinnelig hadde tenkt å ta med seg løgnen i grava.

INNRØMMET: Steffen Kjærgaard innrømmet omfattende bruk av doping i sin sykkelkarriere på en pressekonferanse 23. oktober i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
INNRØMMET: Steffen Kjærgaard innrømmet omfattende bruk av doping i sin sykkelkarriere på en pressekonferanse 23. oktober i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Det som har kommet frem de siste to ukene i USADA-rapporten har gjort at jeg har vært nødt til å dra fram min mørke løgn, sa Kjærgaard.

- Det har vært en løgn som jeg på et tidspunkt fra rundt 2000 bestemte meg for å ta med meg i grava. Sånn sett har jeg vært utrolig tålmodig som har klart det i over ti år, sa Kjærgaard.

Syklet med Armstrong Den tidligere US Postal-rytteren fortalte i fjor at dopingbruken startet på 90-tallet.

- 1996 og 1997 var helt rene, uten bruk av ulovlige medikamenter som da kom et stykke inn i 98-sesongen, og jeg innså at om jeg skulle være med på racet videre, måtte jeg gå til anskaffelse av EPO, sier Kjærgaard, som sier han gjorde det på eget initiativ.

Nordmannen var en del av US Postal fra 2000 til 2003, og Kjærgaard sier dopingen var en slags billett inn på Lance Armstrongs lag.

- I 1999 valgte jeg ta kontakt med en belgisk lege for å få hjelp både til veiledning, av både helsemessige årsaker, men også for å unngå risken av å bli tatt, sa Kjærgaard.