TRAKASSERT: Kona til Frankie Andreu (foran) er spent på hvordan Lance Armstrong har tenkt å bøte på skaden mot sin tidligere lagkamerat.  Andreu og Armstrong syklet sammen fra 1992 til 2000. Foto: AFP / NTB SCANPIX
TRAKASSERT: Kona til Frankie Andreu (foran) er spent på hvordan Lance Armstrong har tenkt å bøte på skaden mot sin tidligere lagkamerat. Andreu og Armstrong syklet sammen fra 1992 til 2000. Foto: AFP / NTB SCANPIXVis mer

Bestevennene hørte kreftsyk Armstrong innrømme doping i 1996

- Alt startet på sykehusrommet, sier Betsy Andreu i natt.

(Dagbladet): Lance Armstongs innrømmelser hos Oprah Winfrey fikk TV2-ekspert Mads Kaggestad til å komme med en bønn.

- Lance har mektige advokater. Men jeg håper han kommer med en oppriktig unnskyldning overfor alle de han har trakassert, forfulgt og ødelagt for i mange år. Ikke minst Betsy Andreu, kona til Frankie Andreu, som hele tiden har sagt at Armstrong er en stor løgn, sa Kaggestad til Dagbladet i dag tidlig.

Ekteparet Andreu gikk nemlig fra bestevenner til erkefiender for mannen som på uærlig vis vant hele sju Tour de France-ritt mellom 1999 og 2005.

Åpen og ærlig Etter lekkasjen fra Oprah-intervjuet rykket Betsy Andreu ut i natt norsk tid

- Jeg vet ikke hva han sa til Oprah, men jeg synes at han skal være helt ærlig og åpen om hele greia. Om hvem som hjalp ham og bidro, til USADA og WADA (det amerikanske og internasjonale antidopingbyråene), sier hun til Los Angeles Times.

Og ikke minst håper hun at han letter på sløret om den mye omtalte sykehusepisoden.

- Jeg håper han innrømmer sykehusrommet. Det er der det alt startet, sier Betsy Andreu.

Ifølge nyhetsbyrået AP reagerer hun meget sterkt på det som har kommet ut fra Oprah-praten.

- Han var en av min manns beste venner, men fordi han ikke ville være med på dopingen ble han sparket til side. Det er veldig positivt dersom Lance forteller sannheten om alt.

EPO, veksthormoner og steroider Hun snakker om episoden i 1996, da Armstrong ble behandlet for testikkelkreft. Sykdommen som nær tok livet av ham.

Frankie Andreu var bestevenn og lagkamerat med Armstrong. Han og kona Betsy var der da syklisten åpent kom med innrømmelsen hos kreftlegen: Armstrong plumpet ut med at han hadde brukt både EPO, veksthormoner og steroider.

Ifølte USA Today bekreftet han hos Oprah i natt at han gikk på doping før han ble kreftsyk. Men tidligere har Armstrong, på et meget fiendlig vis, avvist legehistorien til ekteparet Andreu.

Armstrong forklarte det hele med at «Betsy hater meg» og anklagde Frankie for å støtte kona for husfredens skyld.

- Betys er motivert av bitterhet, sjalusi og hat, sa han til Sports Illustrated i 2007.

Betsy Andreu fortalte først om Armstrongs innrømmelse til en reporter i 2003, men uttalelsen ble fanget opp av et selskap som holdt tilbake en bonus på fem millioner dollar til syklisten året etter. De ville ikke betale en juksemaker.

- Jada, jeg tok EPO I 2006 kom saken opp for retten, og bak lukkede dører vitnet også Frankie Andreu mot Armstrong. Til ingen nytte, tour-vinneren vant og ble tilkjent 7,5 millioner dollar.

- Det er over, vi vant. De tapte. Jeg er reinvasket igjen, sa Armstrong som forklarte at Betys blandet sammen doping med preparatene han fikk i kreftbehandlingen.

Men da USADA la fram sin rapport i fjor høst var Andreu-ekteparet igjen sentrale. Episoden på sykehusrommet ble brettet ut med en rekke detaljer som bevis for at det som ble fortalt var sannheten.

Frankie var lagsjef under Armstrongs første to tourseirer, og brukte selv EPO på US Potal-laget fram til 2000. Da lot han være, og røk ut av laget.

- På den tiden var det vanskelig for meg å si at jeg var heldig som fikk sykle med Lance, og gjøre det vi gjorde. Det vil si vinne løp. Jada, jeg tok EPO i 1998 og 1999. Jeg gjorde ikke det i 2000 og endte opp ute av syklingen. Det var en velsignelse, sa Frankie sist høst.

At han selv dopet seg holdt han skjult for kona Betsy.

Andreu ble i laget, som sportsdirektør fram til 2002. Da sluttet han og først fire år etter innrømmet han eget dopingbruk. Første EPO-inntak skjedde i 1995, også da på Armstrongs lag (Motorola).

Var redd Betys har forklart at hun på eget initiativ fortalte om Armstrong, fordi hun ikke klarte å sitte og se på hva som skjedde.

FULGTE HVERANDRE FRA LAG TIL LAG: Lance Armstrong (t.v) og Frankie Andreu syklet sammen året rundt for Motorola- og US Postal-laget fram til 2000. Her ser de også en 3D-film sammen før Tour de France i 2000, et ritt Armstrong vant. Foto: AFP / MANUEL VIMENET
FULGTE HVERANDRE FRA LAG TIL LAG: Lance Armstrong (t.v) og Frankie Andreu syklet sammen året rundt for Motorola- og US Postal-laget fram til 2000. Her ser de også en 3D-film sammen før Tour de France i 2000, et ritt Armstrong vant. Foto: AFP / MANUEL VIMENET Vis mer

- I begynnelsen var jeg redd. Men jeg mente dette var juks, og noe måtte gjøres. Jeg måtte få ut sannheten.

Før intervjuet hos Oprah-ble teipet ble Betsy Andreu spurt av New York Daily News om velge hvilke spørsmål hun ville stilt Armstrong. Det femte og siste er som følger:

- Hvordan har du tenkt å gjenopprette skaden du har påført folk? Jeg tenker på folk som var vennene dine, folk som Frankie.

• Kilder: Dagbladet, LA Times, Wikipedia, Velonews, Cyclingnews