Bestikkelser i VM '94

Spillere på Sveriges landslag i fotball fikk tilbud om penger for å tape VM-bronsekampen mot Bulgaria i 1994.

Sverige ble hyllet som helter da de vendte hjem fra VM i USA som bronsevinnere. Nå avsløres det at en malaysisk mann prøvde å få svenskene til å «legge seg» i bronsekampen mot Bulgaria.

Spørsmålet stilles også om vedkommende gikk til Bulgaria da svenskene avslo hans tilbud om penger, og om han i så fall fikk et annet svar der. Sverige vant kampen 4-0 etter sjokkerende svakt bulgarsk spill.

- Jo visst ble vi utsatt for et sofistikert forsøk på bestikkelse, sier reservekeeper Lasse Eriksson til nyhetsbyrået TT.

Fotballbladet Offside, som satser på dyptpløyende fotballreportasjer, skriver i sitt nye nummer at Klas Ingesson, Anders Limpar, Tomas Brolin og Eriksson dagen før bronsekampen var på rommet til malaysiske Frankie Chung på lagets luksushotell i Marina del Rey utenfor Los Angeles. Der ble de tilbudt penger for å tape.

Tilbudt 20.000 dollar

- Vi hadde sett ham på hotellet noen ganger før, og han inviterte oss til rommet sitt for å diskutere fotball. Jeg så ikke noe rart ved det da, sa Eriksson.

Chung bodde i en suite på hotellet sammen med kone og datter. På rommet begynte han på en fleipende måte å foreslå at svenskene skulle tape.

- Min kamerat satser 300.000 dollar på at dere vinner. Jeg satser på at dere taper. Taper dere, gir jeg dere 20.000 dollar hver, skal Chung blant annet ha sagt henvendt til Ingesson.

Ifølge Offside skal Eriksson ha sett på Limpar og foreslått at de skulle slå til ettersom de to likevel ikke var på laget og ikke kunne sabotere.

- Jeg husker ikke nøyaktig hva som ble sagt, men han prøvde å få oss til å påvirke resultatet negativt. Det var absolutt et forsøk på å bestikke oss, men vi avslo bestemt, sier Eriksson til TT.

- På den tiden var slike saker noe nytt, og det var først et halvår senere at vi forsto alvoret, sier han.

Høsten 1994 ble keeperen Bruce Grobbelaar og andre profilerte spillere beskyldt for å ha samarbeidet med en malaysisk gambler om å «legge seg» i kamper i engelsk fotball.

- Det var da jeg innså at det som hendte på hotellrommet var alvor. Da det skjedde, var mitt inntrykk at fyren var halvgal og ikke forsto hva han pratet om.

Mistanke

Lasse Eriksson har selv lurt på om bulgarske spillere kanskje fikk samme tilbud da svenskene avslo.

- Jeg pleier jo å se på hvordan målvaktene agerer, og Bulgarias keeper (Borislav Mikhailov) gjorde noen merkelige saker. Men jeg har absolutt ingen bevis for at de la seg, sa han.

Kampen på Rose Bowl var imidlertid en besynderlig affære der bulgarske spillere kranglet åpenlyst seg imellom. Hristo Stoitsjkov, som spilte for å bli VMs målkonge, løp bort til trenerbenken og krevde at forsvareren Trifon Ivanov skulle byttes ut etter at sistnevnte ble grunnlurt noen ganger. Ivanov kastet trøya i gresset da han like etter ble tatt av banen.

Eriksson mener at saken viser at svenske spillere har moralsk styrke.

- Det er en interessant episode som viser at også svenske lag kan havne i merkelige situasjoner, men at vi har moral til å si nei, hevder han.

NTB

BRONSEVINNER: Thomas Brolin er en av spillerne som skal ha blitt tilbudt 20 000 dollar for å tape bronsefinalen i VM '94. Han takket nei, og Sverige vant 4-0.