- Bestikkelser og øldrikking

Skipresident Jan Jensen ba i går langrennsledelsen forklare beskydningene fra Fischers rennsjef Gerhard Taller om at langrennssmørere selger utstyr og bruker pengene til øl på kveldene. - Jeg går på tærne, sier Jensen til Dagbladet.

I gårsdagens Adresseavis kom Fischer-sjefen Gerhard Taller med kraftige anklager mot kultur og moral utenfor skisporet i det internasjonale langrennsmiljøet. Han mener bestikkelser er en del av hverdagen. Særlig smørerne får det glatte lag.

- Jeg vet at smørere drikker øl på kveldene for penger de har tjent på utstyr, sier Taller.
Han mener dessuten Magnar Dalen er blitt urettmessig hardt behandlet, og tror ikke det står stort bedre til i den norske leiren.

- Det er ikke sikkert det var noe bedre i det norske laget før Dalens tid, sier han.

De norske smørerne Per Knut Aaland og Geir Tufto smiler i snusen over Tallers påstander.

- Vi smørere har så gode bonusordninger at vi kan betale ølet vårt uten å selge utstyr først, humrer Tufto.
Men han legger ikke skjul på at det foregår en del byttevirksomhet - spesielt når langrennseliten er på besøk i Russland.

- Det er ganske vanlig å bytte et par ski med for eksempel et bjørneskinn. Det gjorde jeg selv sist jeg var der. Men det er ski vi får av fabrikantene til privat bruk. Hva vi gjør med dem etter noen år, blir vel en privatsak?

- Og det handler i hvert fall ikke om å få penger for dem, og drikke øl, sier Tufto.

Heller ikke Aaland kan bekrefte Hallers påstander ut over det kollega Tufto gjør:

- Jeg har ikke opplevd norske smørere selge utstyr, og kose seg for pengene. Hva som skjer hos andre nasjoners smørere, vet jeg for lite om, sier Aaland.

Men Sveriges landslagssjef, Magnar Dalen, ser mer alvorlig på byttevirksomheten Tufto refererer til. Dalen mener den slags forretningsvirksomhet langt på vei bekrefter Tallers påstander om rene bestikkelser.
Og skipresident Jan Jensen tar både Gerhard Taller og Magnar Dalen svært alvorlig.

- Dette høres veldig leit ut, sier han til Dagbladet.

Fischer er verdens største produsent av langrennsski og Taller er en mektig mann. Derfor tok Jensen affære umiddelbart etter at han ble informert i går.

- Jeg har bedt om tilbakemelding fra den norske langrennsledelsen, sier han.

Han regner med at det blir nærmere diskusjon om saken så snart langrennsfolket kommer tilbake fra Davos over helga.