Betaler av egen lomme

Halvard Hanevold (36) er i ferd med å prikke inn toppformen til OL - takket være gullplanen han la for ett år siden og en solid egenkapital.

OBERHOF (Dagbladet): Stikkord: Ekstreme høydemengder.

-  I fjorårets VM-forberedelser var vi seks uker på høydesamlinger, og da vi gikk prøve-OL en snau måned før VM, merket jeg hvor mye samlingene i høyden hadde betydd for meg. Jeg gikk fort på ski under hele prøve-OL. Da bestemte jeg meg for å kline til med høydesamlinger fram mot OL, sier Halvard Hanevold til Dagbladet etter seieren på fellesstarten i Oberhof i går.

Før OL-starten med 20 kilometer 11. februar vil Asker-mannen ha totalt ha vært 25 uker på høydesamlinger i løpet av de siste 13 månedene.

Betalt selv

Mange av høydesamlingene er sammen med landslaget, men Hanevold har pøst på med turer til Bulgaria (Belmekin) og Italia (Anterselva) også i periodene uten landslagssamlinger.

-  Jeg har betalt over 30 000 kroner av egen lomme, men jeg har bestemt meg for ikke å tenke økonomi i OL-oppkjøringen. Det er utrolig motiverende å føle at jeg nå har forberedt meg bedre enn tidligere, sier Halvard Hanevold til Dagbladet.

Mens de fleste på landslaget reiste hjem til Norge fra samling i Anterselva like før jul, valgte Hanevold å bli igjen i tynnlufta i Italia.

-  Julaften tilbragte jeg alene. Man er nødt til å ofre litt for å nå målene sine. Er du ikke godt nok forberedt på tynnlufte, så er det ingen vits å starte, for da har du ikke sjanse til å hevde deg, sier Hanevold.

 FELTHERREN:  Ingen var raskere enn Halvard Hanevold i går. En drøy måned før OL ser det ut til at han har prikket inn formen. Foto: Reuters/Scanpix
FELTHERREN: Ingen var raskere enn Halvard Hanevold i går. En drøy måned før OL ser det ut til at han har prikket inn formen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Veteranen, som hadde gått samtlige distanser i alle mesterskap siden Nagano-OL i 1998, ble vraket til sprint/jaktstart-laget i VM i østerrikske Hochfilzen i fjor.

Det gjorde noe med Hanevold.

-  Jeg bestemte meg for at det ikke skulle skje igjen. Jeg har aldri trent hardere enn i år, og tok heller ikke pause etter sist sesong. Det ble riktignok en tur til Gran Canaria i april, men der trente jeg tre timer hver dag, sier Hanevold.

Den største endringen i treningsarbeidet fra tidligere er alt arbeidet han har lagt ned på sommerstid.

-  I april trente jeg 60 timer. Det er en tredobling av hva jeg har gjort tidligere på samme tid. I mai ble det 100 timer, som er rundt en dobling. Ellers har det vært en kvalitetsøkning i alt jeg har gjort.

Bor hos foreldrene

Hanevold har holdt på med et boligprosjekt på rundt 300 kvadratmeter som skulle vært ferdigstilt sist sommer. Det blir tidligst innflytningsklart til sommeren.

-  Fordi jeg har satset som jeg har gjort, måtte huset bortprioriteres. Nå er det andre ting som er viktigere for meg.

De få periodene han er hjemme i Norge bor Hanevold hjemme hos mamma Unni og pappa Carl i Asker.

-  Jeg var hjemme tre uker i september, ellers er en uke det lengste jeg har vært hjemme sammenhengende det siste året. Da kan jeg like gjerne bo hjemme hos foreldrene mine, sier mannen som er utdannet som sivilingeniør i industriell økonomi- og teknologiledelse.

46 løp uten seier

I sommer ble Hanevold også kjæreste med Siri Halle, som forsøker å kvalifisere seg til OL i sprintlangrenn - etter at hun ikke kom på laget i skiskyting. Paret møttes på høydesamling i Bulgaria, og Hanevold hevder at kjæresten skal ha sin del av æren for framgangene.

-  Det er inspirerende å være to når man holder på med det samme.

Fellesstartseieren - hvor han traff 19 av 20 blinker og hadde sjuende beste langrennstid - var Asker-mannens første triumf siden en sprint i Ruhpolding 17. januar 2004. På de 722 dagene som er gått siden har Hanevold stilt til start i 46 individuelle konkurranser i verdenscupen og VM uten å vinne. 5. plass på sprinten i verdenscupåpningen i svenske Östersund 26. november var sesongbeste inntil i går.

-  Det var jævlig kult å vinne igjen. Jeg har tenkt litt på at det er lenge siden jeg har vunnet, og det skal ikke gå like lang tid til neste seier, sier Halvard Hanevold.-  Men det er så små marginer i denne idretten. Null bom kan like gjerne være tre bom - og omvendt. Om jeg skulle gått løpet på nytt en time seinere er det ikke sikkert jeg hadde klart å gjenskape den samme prestasjonen, legger han til.

-  Gull er realistisk

Torino-lekene blir Hanevolds fjerde OL. Han er olympisk mester på 20-kilometer fra Nagano i 1998, og har gull (Salt Lake 2002) og sølv (98) i stafett.

-  I Torino er målsettingen ett individuelt gull og stafettgull. Det er realistisk. Om jeg klarer det, så vil det være så jævlig kult, for da har jeg lykkes med å gjøre ting annerledes enn tidligere, sier Halvard Hanevold til Dagbladet.