GODT NETTVERK: Jan Åge Fjørtoft koblet norsk idrett opp mot internasjonale beslutningstakere i forkant av ungdoms-OL på Lillehammer. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
GODT NETTVERK: Jan Åge Fjørtoft koblet norsk idrett opp mot internasjonale beslutningstakere i forkant av ungdoms-OL på Lillehammer. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Jan Åge Fjørtoft OL-regningene

Betalte Fjørtoft 228 896 kroner for å nettverke for Lillehammer

Ble leid inn som «networker» av Norges Idrettsforbund.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I OL-regnskapene Norges Idrettsforbund nå offentliggjør, dukker det stadig opp regninger man kan stusse over.

Blant annet har Jan Åge Fjørtoft fakturert Norges Idrettsforbund for 228 883 kroner for å være «networker» for ungdoms-OL, slik det står i et vedlegg til fakturaen.

Fakturaen er altså en samlet regning for flere måneders konsulentvirksomhet i forkant av ungdoms-OL.

Fjørtoft reiste blant annet til generalforsamlingen i ANOC, sammenslutningen av alle nasjonale olympiske komiteer, i Washington D.C. i oktober 2015 som en del av jobben for ungdoms-OL som skulle arrangeres på Lillehammer i februar 2016.

VEDLEGGET: Her er brevet som forklarer fakturaen fra Jan Åge Fjørtoft.
VEDLEGGET: Her er brevet som forklarer fakturaen fra Jan Åge Fjørtoft. Vis mer

- Der holdt jeg en innledning om ungdoms-OL på Lillehammer, og oppdraget var å skape møtearenaer med internasjonale beslutningstakere. Målet var å heve statusen til ungdoms-OL, noe vi også klarte, sier Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.

Lang erfaring i utlandet

For mange kan det virke rart at en tidligere fotballspiller leies inn som konsulent av Norges Idrettsforbund for å påvirke folk i vinteridrettene.

- Jeg kan ikke svare på hva det er jeg har som Norges Idrettsforbund ikke har selv, men jeg har bodd tolv år i utlandet, og bruker femti prosent av arbeidstiden min i utlandet. Jeg jobber mye med internasjonal politikk, er tett på WADA-systemet, så dette er noe av det jeg jobber mest med. I tillegg er det femten år siden jeg la opp som fotballspiller, så jeg vil håpe at jeg har hatt litt utvikling i livet mitt, sier Fjørtoft med et smil.

Også Norges Idrettsforbund berømmer nettverket Fjørtoft har opparbeidet seg. Fjørtoft hadde en løpende avtale med NIF sentralt da han ble leid inn til ungdoms-OL.

I regningen Fjørtoft har levert NIF, ligger også reise- og møteutgifter til blant annet Washington, Trondheim, Gjøvik og Lillehammer.

Fikk valuta for pengene

Fjørtoft var involvert i de fleste delene av arrangementet på Lillehammer.

- Han var innleid som konsulent for å være networker, som det kalles. Han er god på det og har et eget, etablert nettverk. Han jobba inn mot IOC-medlemmer, de frivillige og også mot Learn and Share-programmet i Håkons hall. Han var en generell ressursperson for NIF der oppe, og jobba også inn mot ungdoms-OL, sier kommunikasjonssjef i NIF, Niels Røine, til Dagbladet.

- Hva tilbyr Fjørtoft opp mot vinteridrettene som NIF ikke har selv?

- Det er det at han har et etablert nettverk som han har bygget opp gjennom mange år i fotballen. Han kjenner veldig mange, både i IOC-miljøet og i internasjonale særforbund. Han har en liknende avtale med Norges Fotballforbund, så han er en person som er kjent og som bruker sitt eget nettverk, sier Røine.

- Ungdoms-OL fikk valuta for pengene?

- Under ungdoms-OL er det ingen tvil om at Fjørtoft gjorde en god jobb. Alle var fornøyd med det han gjorde der oppe.

Fjørtoft har ikke lenger en løpende avtale med Norges Idrettsforbund. Den opphørte etter at ungdoms-OL på Lillehammer var ferdig.