Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Betent fiasko

HAKUBA (Dagbladet): Forklaringen på Bjørn Dæhlies fiasko i åpningsrennet lå til sengs på det norske OL-hotellet. Dæhlies hoffsmører Per Knut Aaland har ligget vannrett med betennelse i en uke, og uten Aalands råd bommet storfavoritten på vanskelig føre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske tremilslaget gikk på sin verste smøresmell siden verdenscuprennet i Santa Catarina i desember 1993. Helt siden den gang har Dæhlie konkurrert på perfekte ski.

Det har Per Knut Aaland det meste av æren for.

Da Dæhlie mistet høyrehånda foran sesongens viktigste renn, forsvant den tryggheten som har preget både smøreteam og løpere gjennom ti års triumfferd i langrennsløypene.

I går ville ikke Dæhlie forklare fiaskoen med ett ord om Aaland, men i selvbiografien skriver han inngående om smøreekspertens betydning.

Han lovte til og med rypejeger Aaland en valp etter sin egen fuglehund, om han bare kunne ordne like gode OL-ski som han leverte til VM i Trondheim.

Men nå er Per Knut Aaland de norske OL-legenes største utfordring, og hvis ikke betennelsen gir seg skal han fraktes til stadion i rullestol, om nødvendig.

For verdens beste skiløper samler ikke på 20. plasser.

En bom

Foran tremila testet Dæhlie fire forskjellige skipar, og han valgte til slutt et mykere par der tørrvoksen slett ikke fungerte så godt som under skiene til Erling Jevne.

- Det var en bom, sier Dæhlie.

Allerede fem minutter ut i løpet hadde han tjukt med is under skiene, og han passerte som sjettemann på 1,8 km. Han prøvde å sparke av isen, men ga opp før han var ferdig med den første av de tre rundene.

Det var iskaldt, bokstavelig talt.

Derfor brant han lite krutt. Så lite at sekundanten på den siste posten noen kilometer fra mål ropte at han måtte huske å holde varmen.

Da hadde Dæhlie allerede rettet blikket mot den klassiske 10-kilometeren natt til torsdag.

Nekter bingo

Der kommer den skiløperen du kjenner.

  • Han som har vunnet 14 av sine 32 OL- og VM-konkurranser, og aldri vært dårligere enn nummer fire i olympiske skirenn.

Inntil i går.

For han mislikte å framstå så rådløs som da han møtte til pressekonferanse etter tremila.

«Bingo,» sa Sture Sivertsen om smørevalget. Det kan ha vært riktig beskrivelse for hans egen del. Men er det ett eneste ord i den aller tjukkeste ordboka som ikke passer til Bjørn Dæhlies virksomhet, så er det nettopp «bingo».

Han er antakelig den norske idrettsutøveren som overlater minst til tilfeldighetene. Og i skivalg har han stolt blindt på Per Knut Aaland.

Heia Siri

Men det er ikke bare Dæhlie som har problemer.

Hele langrennstroppen famler etter en OL-åpning hvor de ikke har fått det til å stemme. Marit Mikkelsplass snakket om å ta pikenavnet tilbake, etter at Pål Gunnar hadde smurt henne ut av medaljekampen på 15-kilometeren.

«Verdens beste smøreteam» har stresset i Aalands fravær, og i går var de så rådville at de sendte gutta til skogs med alt fra ingen ting til klister.

Mens snøen lavet ned, slik meteorologene hadde spådd.

- Jeg tror ikke vi skal skylde på dem, sier landslagssjef Erik Røste.

En klassisk smørebom blir ikke en diskusjon om Siri Kalvig skal få plassen til Jarl Andersen i neste OL sånn helt uten videre.

HÅPLØSE SKI: Verdens beste skiløper Bjørn Dæhlie har vunnet 14 av sine 32 =_l og VM-konkurranser, og aldri vært dårligere enn nummer fire i olympiske skirenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!