Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

John Arne Riise fronter Betsson-kampanje

Betsson-kunder ringes opp av Riise: - Uakseptabelt

Betsson sier de ikke har gjort noe galt: - Alt vi gjør er innenfor norsk lovverk.

BETSSON-AMBASSADØR: John Arne Riise. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
BETSSON-AMBASSADØR: John Arne Riise. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Betsson-kunder får i disse dager en telefonoppringning fra John Arne Riise, som er ambassadør for spillselskapet. Det skriver Bergens Tidende.

Kundene skal altså få en telefon der den tidligere Liverpool- og landslagsspilleren introduserer seg. Betsson girer ifølge BT opp markedsføringen før VM, overfor allerede eksisterende kunder.

Monica Alisøy Kjelsnes, seniorrådgiver i Lotteritilsynet, sier de ikke har noen kommentarer til denne konkrete saken. Men hun kan uttale seg på generelt grunnlag:

- Det er forbudt å markedsføre og formidle pengespill som ikke har tillatelse. Forbudet omfatter også telefonhenvendelser, tekstmeldinger og e-post til nordmenn med oppfordring om å spille hos utenlandske spillselskap som ikke har tillatelse i Norge, sier Kjelsnes til Dagbladet.

- Ikke greit

I april fattet Stortingets familie- og kulturkomité et omfattende vedtak. Hovedmålsettingen med vedtaket er å hindre nordmenn i å bruke utenlandske spillselskaper. De utenlandske bettingselskapene var da ikke bekymret, og mente vedtaket i praksis ikke ville bety noen ting.

Kari Henriksen, som er Arbeiderpartiets representant i Stortingets familie- og kulturkomité, synes denne markedsføringen, med Riise som frontfigur, ikke er greit:

- Jeg synes ikke noe om aggressiv markedsføring av utenlandske spill, og selskapene har ikke lov til å markedsføre spillene sine i Norge. Så dette er på ingen måte greit, sier Henriksen til Dagbladet.

I Norge har Norsk Tipping enerett på å drive pengespill, og overskuddet går til formål som idrett, kultur og humanitært arbeid. Utfordringen fra de utenlandske selskapene, som markedsfører seg i stor stil på kommersielle TV-kanaler og nettet, er imidlertid stor.

Henriksen mener Lotteritilsynet bør gripe inn.

- Det er slike hendelser som viser at deres forsøk på å bygge opp et ansvarlig image slår sprekker. Jeg mener dette er en uakseptabel fremgangsmåte og at i denne saken bør Lotteritilsynet gripe inn og vurdere markedsføringen.

Ikke gjort tilsyn

Lotteritilsynet har ikke gjennomført tilsyn i akkurat denne saken, og Kjelsnes kan derfor ikke uttale seg om det er brudd på noe regelverk.

Markedsføring av pengespill som ikke har tillatelse i Norge, gjennom telefon, tekstmeldinger og e-post, er nemlig ulovlig. BT skriver at Lotteritilsynet har lite til overs for at utenlandske selskaper via kundekonsulenter tar direkte kontakt med nordmenn via telefon, gjerne med tilbud om bonuser.

- Vi anser dette som klare brudd på lotteri- og pengespilloven, som sier at det bare er Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som kan tilby og markedsføre pengespill i Norge, sier Kjelsnes til avisa.

Telefonoppringningene skal også komme fra et utenlandsk nummer.

- Det har ikke noe å si med tanke på spørsmålet om det er lovlig eller ikke. Det avgjørende er om virksomheten innebærer ulovlig markedsføring av pengespill rettet mot Norge, sier Kjelsnes til Dagbladet.

- Gjør ikke noe galt

Joakim Ingebrigtsen, PR-manager for Betsson i Norge, sier at selskapet ikke gjør noe galt, da de forholder seg til det norske lovverket.

- Alt vi gjør, er innenfor norsk lovverk. Det vi gjør her, er å ta kontakt med Betsson-kunder som sier det er greit at vi kontakter dem, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han poengterer også at de ringer fra et utenlandsk nummer.

- Når vi da ringer fra et nummer som ikke er registrert i Norge, bryter ikke det med reglene, sier han.

Han forklarer at grunnen til at de nå gjennomfører denne kampanjen, er fordi fotball-VM nærmer seg. Det er en stor begivenhet både for Betsson og mange av kundene.

- Akkurat nå har vi en strålende kampanje for våre spillere, med John Arne Riise som frontfigur. Da er det naturlig for oss å bruke ham. Vi tror det er morsommere for en kunde å få en oppringning fra John Arne Riise enn en sms eller nyhetsbrev, sier Ingebrigtsen.

Konfrontert med Henriksens uttalelser, sier han:

- Da henviser jeg igjen til det at vi opererer etter norsk lov. Vi gjør det vi har lov til, sier Ingebrigtsen.

John Arne Riise har lenge vært tilknyttet Betsson som ambassadør. Artist Tone Damli Aaberge representerte også selskapet en stund, før samarbeidet ble avsluttet i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media